Adrian Şişiu, Chef al Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiţii dedicate pastelor la nivel mondial, care va avea loc între 27 şi 29 septembrie la Milano şi Parma.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Românul participă alături de alţi 19 Chefi din întreaga lume, jurizaţi de maeştri bucătari cu stele Michelin.

Barilla Pasta World Championship, eveniment cu tradiţie ajuns la a 6-a ediţie, va avea loc între 27 şi 29 septembrie, la Milano şi Parma, iar marele câştigător va avea şansa să-şi pună ţara pe harta gastronomiei mondiale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italiene, ci şi punctul de întâlnire între dieta mediteraneană şi un aliment sănătos, care oferă prilejuri de socializare şi care a dat lumii nenumărate reţete. Nu în ultimul rând, pastele sunt o alegere sustenabilă pentru planetă”, a spus Pietro Barilla. 

Participanţii îşi vor demonstra măiestria în bucătărie în cadrul a două probe neconvenţionale ce constau în dezvoltare unor reţete de paste ale viitorului (Future of Pasta) şi a unei reţete reinterpretate de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută şi simplă reţetă de paste din lume.

Una din noutăţile ediţiei din acest an a competiţiei este faptul că toţi concurenţii nominalizaţi au fost "antrenaţi” înainte de Chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari - Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio - Torino), Lorenzo Cogo (El Coq - Vicenza), Roberto Rossi (Silene - Seggiano, Toscana) şi Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant - Crotone). 

Ediţia din acest an a Barilla Pasta World Championship aduce o premieră şi pentru România: printre cei 20 de Chefi nominalizaţi de pe toate continentele se numără şi un român. Născut în România, în 1988, Adrian Şişiu (29 de ani) s-a stabilit în Italia, în 2003, împreună cu familia. Pasionat de gastronomie şi de gusturile italiene, Adrian a studiat în Italia la IAL Emilia Romagna, o şcoală de bucătari cu o programă de practică intensă, la finalul căruia a profesat, timp de 10 ani, în restaurante prestigioase din Italia - London Hotel, parte a lanţului Batani Select Hotel, şi în restaurantul Tipiko din Pinarella.

În 2014, Adrian Şişiu a decis să se întoarcă în România, devenind ambsador al bucătăriei italiene. În prezent, este Chef la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari hoteluri din România, unde coordonează o echipă formată din 15 oameni. Multipremiat în cadrul concursurilor de gătit, Adrian a fost remarcat în competiţia "Pizza and Pasta”, desfăşurată, anul acesta, la Bucureşti, unde a câştigat Trofeul Barilla pentru cea mai bună reţetă de paste.

În etapa de pregătire pentru acest concurs, Chef Adrian Şişiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată de Ghidul Michelin Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial. 

Cei 20 de nominalizaţi vor avea de înfruntat două probe: "Signature dish. Cum înglobează conceptul The Future of Pasta” (27 septembrie - Milano) şi "Spaghetto al Pomodoro. Cum să reinterpretezi un preparat tradiţional iconic într-un mod inovativ şi modern” (28 septembrie - Milano).

În cadrul primei probe, juriul va nota abilităţile culinare ale Chef-ului, talentul, aspectul estetic al preparatului şi mesajul fiecărei reţete (viziunea personală asupra reţetei de paste a viitorului). La finalul primei probe vor fi desemnaţi 10 semifinalişti care vor merge mai departe în competiţie.

La cea de-a doua probă, concurenţii vor prepara, timp de 30 minute, o reţetă reinterpretată de "Spaghetti al pomodoro”. Marea finală va avea loc pe 29 septembrie, la Parma, la Academia Barilla, în faţa unui auditoriu, format din Chefi cu stele Michelin şi un juriu VIP.

Marele premiu va consta într-un program de training personalizat la Şcoala Alma Culinary, care va include lecţii predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume. De asemenea, câştigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internaţională.

Italienii sunt, de departe, cei mai mari consumatori de paste din întreaga lume, cu un consum anual de 26 de kg de paste/ locuitor (potrivit IPO Annual Survey on World Pasta Industry, 2012), urmaţi de venezueleni, cu 12,3 kg/ locuitor, tunisieni - 11,9 kg/ locuitor, greci - 10,5 kg/ locuitor şi elveţieni - 9,3 kg/ locuitor. Un român consumă anual în jur de 3 kilograme de paste, iar tendinţa este în creştere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.