Filmele româneşti şi cele cu participare românească lansate în anul 2016 au stat sub semnul familiei. Figurile paterne s-au evidenţiat în majoritatea peliculelor - ”Ilegitim”, de Sitaru, ”Bacalaureat”, de Mungiu, ”Sieranevada”, de Puiu, şi ”Toni Erdmann”, de Ade -, iar premiile obţinute la festivalurile din străinătate au adus cinematografia românească, din nou, în prim-plan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul ”Ilegitim”, regizat de Adrian Sitaru, a fost primul lungmetraj care s-a impus în sezonul festivalier. Pelicula a câştigat C.I.C.A.E. Award, premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă, la cea de-a 66-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Câteva luni mai târziu, în Croaţia, ”Ilegitim” a câştigat două premii - pentru cel mai bun lungmetraj din secţiunea internaţională şi pentru cel mai bun lungmetraj din secţiunea Neighbours and Friends - la a 63-a ediţie a Pula Film Festival.

”Ilegitim”, premiat în Croaţia
”Ilegitim”, premiat în Croaţia

Lungmetrajul lui Sitaru a fost premiat şi la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur, pentru cea mai bună interpretare, trofeul revenind actorului Adrian Titieni, şi pentru cel mai bun scenariu, scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Al doilea film lansat de Adrian Sitaru în 2016, ”Fixeur”, care încă nu a intrat în cinematografe, a primit două trofee la Festival de Cinéma Européen des Arcs, fiind recompensat cu o menţiune specială a juriului şi la categoria ”interpretare masculină” - Tudor Aaron Istodor.

În luna mai, cel de-al cincilea lungmetraj regizat de Cristian Mungiu - ”Bacalaureat” - i-a adus cineastului premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Cannes. Premiul a fost acordat ex-aequo cineaştilor Cristian Mungiu şi Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”.

La Festivalul de Film de la Chicago, "Bacalaureat" a primit distincţii pentru scenariu şi rol principal - Adrian Titieni, iar regizorul a fost recompensat cu Hamburg Film Critic Award, datorită felului în care a găsit echilibrul între conflictele morale ale societăţii şi individului.

”Câini”, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, a câştigat premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, a primit Trofeul Transilvania la TIFF şi a câştigat, la Festivalul de Film de la Sarajevo, menţiunea specială a juriului şi premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Gheorghe Visu.

Pelicula ”Inimi cicatrizate”, al patrulea lungmetraj semnat de Radu Jude, a câştigat premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde cineastul a fost distins şi cu trofeul ”Don Quijote”, acordat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Film (International Federation of Film Societies - FICC).

”Inimi cicatrizate”, la Locarno
”Inimi cicatrizate”, la Locarno

Radu Jude a fost recompensat cu premiul categoriei ”cel mai bun regizor”, pentru acelaşi lungmetraj, în competiţia internaţională a Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina).

Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, lansat la Festivalul de Film de la Canes, a fost propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2017. Pelicula nu a fost inclusă pe lista scurtă a filmelor eligibile.

În octombrie, regizorul a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa excepţională la cinematografia mondială, la Astra Film Festival, iar pelicula a câştigat două premii la Festivalul de Film de la Chicago - pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor.

”Sieranevada” a câştigat premiul presei de specialitate şi premiul pentru cea mai bună imagine "I.A. Maruhin”, la Festivalul Internaţional de Film "Listapad" de la Minsk, în luna noiembrie.

Pelicula ”Două Lozuri“, de Paul Negoescu, a primit o menţiune specială la Festivalul de Film de la Zürich.

Filmul ”O noapte în Tokoriki”, al treilea scurtmetraj al Roxanei Stroe, a primit premiul special acordat de juriul internaţional pentru cel mai bun scurtmetraj, la secţiunea Generation 14plus a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, şi Prix Format Court, la Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.

Filmul ”Doar o răsuflare” (România, 2016), de Monica Lazurean-Gorgan, a câştigat trofeul Heart of Sarajevo (Inima oraşului Sarajevo) pentru cel mai bun documentar.

Coproducţii cu participare românească

Filmul ”Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu, o coproducţie cu participare românească, a fost recompensat, la Festivalul Cannes, cu premiul Révélation France 4, în secţiunea Semaine de la Critique. Pelicula ”Albüm”, ai cărei coproducători români sunt Oana Iancu şi Călin Peter Netzer, reprezintă o coproducţie Turcia/Franţa/România.

Lungmetrajul a fost desemnat cel mai bun film al celei de-a 22-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo şi a fost distins cu trofeul Heart of Sarajevo (Inima oraşului Sarajevo).

Coproducţia marchează debutul în lungmetraj al cineastului turc Mehmet Can Mertoğlu şi îi are în rolurile principale pe actorii Sebnem Bozoklu şi Murat Kiliç.

Sandra Hüller, în ”Toni Erdmann”
Sandra Hüller, în ”Toni Erdmann”

”Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), de Maren Ade, al cărei coproducător român este Ada Solomon, este unul dintre cele mai apreciate filme ale anului. Atât publicul cât şi criticii s-au arătat impresionaţi de pelicula care vorbeşte despre relaţia dintre un tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.

Lungmetrajul, propunerea Germaniei pentru o nominalizare la premiile Oscar, inclus pe lista scurtă, a fost recompensat cu FIPRESCI, în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

”Toni Erdmann” a fost, de asemenea, nominalizat la Globurile de Aur, la categoria ”cel mai bun film străin”.

Pelicula a primit LUX Film Prize din partea Parlamentului European, dar şi trofeele ”filmul european al anului”, ”regizorul european al anului” (Maren Ade), ”scenaristul european al anului” (Maren Ade), ”actorul european al anului” (Peter Simonischek) şi ”actriţa europeană a anului” (Sandra Hüller), la premiile Academiei de film europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.