Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” va putea fi văzut într-o serie de proiecţii speciale urmate de dezbateri despre infracţiunile motivate de ură, relaţia dintre instituţiile statului şi persoanele queer, religie, spiritualitate şi comunitatea LGBTQ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiecţiile organizate în parteneriat cu Asociaţia Accept şi Institutul Francez din România vor avea loc la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti după următorul program:

- 24 octombrie, ora 20:30, despre procesul de coming out cu Iaromira Popovici (părinte), Gabriel Gherman (activist trans) şi Ciprian Chiujdea (actor);
- 16 noiembrie, ora 20:00, despre infracţiunile motivate de ură şi relaţia dintre instituţiile statului şi persoanele queer;
- 20 noiembrie, ora 20:30, despre religie, spiritualitate şi comunitatea LGBTQ.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiecţii similare vor fi organizate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

„Ne bucurăm să avem proiecţia filmului Trei kilometri până la capătul lumii, inclusă în Luna Istoriei LGBT de anul acesta. Tema abordată reprezintă un bun punct de pornire a unor discuţii relevante nu doar pentru comunitatea LGBTQ din România, ci pentru noi toţi ca societate. Înţelegerea celui de lângă noi este posibilă dacă nu pierdem din vedere dragostea faţă de semeni, care ar trebui să guverneze relaţiile şi interacţiunile noastre”,a spus Victor Ciobotaru, director executiv Accept.

Între timp filmul poate fi văzut în cinematografele din ţară şi îşi continuă traseul festivalier, fiind prezentat recent la Festival Lumière, BFI London şi, nu mai târziu de seara trecută, la Chicago IFF, unde a avut premiera nord-americană.

Trei kilometri până la capătul lumii ne face cunoştinţă cu Adi, un adolescent dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Venit acasă în vacanţa de vară, acesta se simte bine alături de familia sa şi de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înţelege, nici accepta, dragostea necondiţionată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinţii săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie.

Filmul distribuit în România de Independenţa Film şi FAMart a fost selectat în Competiţia Oficială de la Cannes unde a fost premiat cu Queer Palm şi este propunerea României la Premiile Oscar 2025.

Produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, filmul îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Poziţia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor), Valeriu Andriuţă (Miracol, După Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Domestic), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunţeanu (Metronom, Q.E.D., Moartea Domnului Lăzărescu), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) şi Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor).

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Trei kilometri până la capătul lumii este regizat de Emanuel Pârvu după un scenariu semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă (Marocco, Marfa şi Banii, Niki Ardelean - colonel în rezervă), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferată).

Filmul este produs de Asociaţia FAMart cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este finanţat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producţia a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.