Filmele documentare ”Paşaport de Germania”, în regia lui Răzvan Georgescu, ”Aliyah DaDa”, regizat de Oana Giurgiu şi ”Dui Rroma”, de Iovanca Gaspar vor fi proiectate în zilele de 16, 20 şi 21 decembrie, de la ora 18.00, la sediul ICR Viena, de Ziua Minorităţilor Naţionale.
Documentarele au în prim-plan minorităţile germană, evreiască şi romă din România.
”Paşaport de Germania” spune povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectaţi de acest transfer.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Aliyah DaDa”, primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, este o incursiune în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
”Dui Rroma”, documentarul regizoarei româno-austriece de etnie romă, Iovanca Gaspar, redă povestea vieţii lui Hugo Höllenreiner (1933, München - 2015, Ingolstadt), membru al populaţiei sinti din Germania care a supravieţuit mai multor lagăre de concentrare şi a fost victima experimentelor lui Josef Mengele. Filmul este realizat în dialog cu tânărul compozitor rroma Adrian Gaspar, originar din România şi autor al oratoriului intitulat ”Synphonia Romani - Bari Duk“, inspirat de experienţa lui Hugo Höllenreiner.
Proiecţia documentarului ”Dui Rroma” are loc în prezenţa muzicianului Adrian Gaspar, partenerul de discuţie în film al protagonistului Hugo Höllenreiner.
Prezentarea filmelelor ”Aliyah DaDa” şi ”Dui Rroma”, se înscrie în seria de manifestări culturale care marchează preşedinţia română a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Ziua Minorităţilor Naţionale din România este sărbătorită începând din anul 1998 de minorităţile etnice din România: albanezi, armeni, bulgari, cehi, croaţi, evrei, germani, greci, italieni, lipoveni, macedoneni, maghiari, polonezi, romi, ruşi, sârbi, slovaci, tătari, turci şi ucraineni.
Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale sau etnice, religioase şi lingvistice - ca document internaţional care defineşte, la nivel ONU, Drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor în general, astfel încât multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 decembrie ca zi a minorităţilor naţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.