Ultimul weekend din luna mai aduce la „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană” o nouă serie de plimbări pietonale pe Calea Victoriei, animate cu spectacole de teatru pentru copii, statui vivante, ateliere interactive şi un silent disco marca SAGA Festival.
Din programul artistic al weekendului 27-28 mai la „Străzi deschise – Bucureşti”, Teatrul Ion Creangă prezintă cele mai frumoase momente din poveştile scrise de Ion Creangă, SAGA Rave Bus ajunge pe Calea Victoriei cu un silent party unde muzica se aude doar în căşti. Teatrul Masca vine la „Străzi deschise” cu un recital de comedie pentru copii şi un spectacol despre bucuria de a fi român în regia lui Mihai Mălaimare. Iar Teatrul de Animaţie Ţăndărică dă întâlnire celor mici cu cele mai îndrăgite marionete şi păpuşi ale teatrului.
A treia ediţie a celui mai amplu proiect outdoor al Capitalei, „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană” se desfăşoară pe parcursul mai multor weekenduri din perioada aprilie-octombrie 2023 şi invită locuitorii oraşului să îşi petreacă timpul liber în spaţiul public prin pietonalizarea temporară a unor artere altfel aglomerate ale oraşului şi organizarea unui program artistic în aer liber. Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie a Municipiului Bucureşti, PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Municipiului Bucureşti - în calitate de operatori zonali.
Traseu pietonal/ Străzi deschise 27-28 mai:
În weekendul 27-28 mai, Calea Victoriei devine pietonală, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10.00 şi 22.00.
Programul artistic „Străzi deschise” pe Calea Victoriei | 27-28 mai 2023
SAGA Festival participă la „Străzi Deschise - Bucureşti” pe 27 şi 28 mai cu SAGA Rave Bus, un autobuz neconvenţional care se transformă în spaţiu de petrecere. În SAGA Rave Bus vor urca mai mulţi DJs care vor face o super atmosferă în cadrul unui silent party care va avea loc în ambele zile, între orele 15.00-22.00, pe Calea Victoriei, la intersecţie cu strada General Gheorghe Manu.
După ce a avut premiera în primul weekend „Străzi deschise”, spectacolul Teatrului Masca „Români la porţile lumii” se joacă din nou în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, sâmbătă seara, pe 27 mai. Imaginat ca o vizită într-un muzeu şi având o puternică dimensiune educativă, spectacolul regizat de Mihai Mălaimare se foloseşte de fascinaţia pe care o exercită statuia vivantă şi de latura interactivă a acestei formule de teatru pentru a transmite informaţii relevante despre personaje emblematice ale societăţii româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului XX.
Duminică seara, pe 28 mai, Teatrul Masca revine în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României cu spectacolul pentru copii „Clovnii”. Plin de umor, muzică, deconectant pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, „Clovnii” este unul dintre cele mai longevive spectacole ale Teatrului Masca.
Programul spectacolelor de teatru de duminică seara este completat de spectacolul pentru copii „Creangă prin poveşti” din faţa Ansamblului Monumental Iuliu Maniu în Piaţa Revoluţiei. Una dintre premierele acestui an ale Teatrului Ion Creangă, spectacolul-colaj marchează împlinirea a 186 de ani de la naşterea scriitorului şi aduce la viaţă lumea poveştilor „Prostia omenească”, „Fata babei şi fata moşului”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Povestea porcului”. Într-un univers ludic realizat de Ani Creţu, actorii Teatrului Ion Creangă poartă spectatorii prin lumea rurală şi colorată din poveştile lui Ion Creangă, din care nu lipsesc personajele mistice sau Făt-Frumos.
Propus tot de Teatrul Ion Creangă, atelierul interactiv „Gheaţă carbonică” din 27 mai îmbină legile fizicii cu distracţia şi îi face pe cei mici să descopere şi să vorbească despre cele trei stări de agregare pe care apa le are în natură.
Printre cele mai aşteptate întâlniri de la „Străzi deschise”, artiştii Teatrului de Animaţie Ţăndărică îi aşteaptă pe cei mici în faţa Muzeului Naţional de Artă al României duminică seara, pe 28 mai cu păpuşile Michael Jackson, Mim marionette, Mimi şi Pufi şi alte personaje îndrăgite de copii.
Până pe 5 iunie, expoziţia „World Press Photo” #66 prezintă în Piaţa Universităţii cele mai interesante fotografii documentare şi de jurnalism ale anului, de la imagini care surprind războiul de agresiune din Ucraina la efectele crizei climatice şi protestele civile din jurul lumii. „World Press Photo” este adusă în România de Fundaţia Eidos, organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Arcub şi finanţată de Ministerul Culturii.
Şcoala Populară de Artă se alătură programului „Străzi deschise - Bucureşti” cu expoziţii de pictură şi fotografie ce pot fi vizitate la sediul acesteia din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100).
Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului Bucureşti este inclusă în programul artistic „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce îşi aşteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 - 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expoziţional al unui muzeu de antropologie urbană din România - „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluţia raporturilor dintre generaţii în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.
Restricţii rutiere
Calea Victoriei | În weekendul 27-28 mai 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.
În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.