Robert Plant şi Jimmy Page se vor prezenta, marţi, la o primă înfăţişare în procesul drepturilor de autor asupra piesei ”Stairway To Heaven”, pe care formaţia Led Zeppelin a lansat-o în 1971 şi pentru care cei doi muzicieni sunt acuzaţi de plagiat, informează The Guardian.
Trupa rock psihedelic Spirit, din Los Angeles, susţine că pasajul de chitară din deschiderea piesei Led Zeppelin a fost luat din cântecul instrumental ”Taurus”, lansat de grupul californian în 1968.
”Dacă asculţi ambele cântece, îţi poţi forma singur o părere. Este exact... Aş spune că a fost plagiat”, a declarat chitaristul Randy Wolfe, cunoscut ca Randy California, într-un interviu acordat înainte de a muri, în 1997. ”Şi băieţii ăştia au făcut millioane de pe urma piesei şi nu au spus niciodată «Mulţumim. Putem să-ţi dă nişte bani pentru ea?»”, a mai spus el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dacă Randy California nu a reuşit să îi dea în judecată pe cei doi membri ai Led Zeppelin, compozitori ai piesei ”Stairway To Heaven”, chitaristul Jimmy Page şi solistul Robert Plant, urmaşul său, Michael Skidmore, a preluat această îndatorire.
Printr-o decizie pronunţată în luna aprilie, judecătorul federal al districtului Los Angeles, Gary Klausner, a spus că ”Stairway to Heaven” şi cântecul ”Taurus” al grupului Spirit, ce a fost compus de Randy California, sunt ”suficient de asemănătoare” pentru a permite unui juriu să stabilească dacă Robert Plant şi Jimmy Page se fac vinovaţi de ”încălcarea drepturilor de autor”.
Judecătorul a mai spus că cele două părţi au ”contestat vehement” pe margine întrebării dacă Led Zeppelin a avut acces la piesa ”Taurus”, scrisă în 1967, înainte de înregistrarea melodiei ”Stairway To Heaven”, în decembrie 1970 - ianuarie 1971.
Formaţia britanică Led Zeppelin a cântat în deschiderea unui concert Spirit, pe 26 decembrie 1968, în Denver, care a marcat debutul britanicilor pe scena americană.
Membrii supravieţuitori ai grupului Led Zeppelin au transmis o mărturie potrivit căreia nu au interacţionat cu formaţia Spirit şi nici nu au ascultat muzica acesteia.
Membrii formaţiei au precizat că bucata muzicală din prima parte a piesei ”Stairway To Heaven” - cântată în La minor - a fost folosită în muzică de secole şi că acest proces ignoră restul cântecului, care este construit pe o durată de peste 8 minute.
Judecătorul nu a fost de acord cu aceste argumente şi a transmis că cele două piese seamănă şi în ceea ce priveşte linia basului.
Robert Plant şi Jimmy Page sunt aşteptaţi la Los Angeles, la o primă înfăţişare în acest proces.
Michael Skidmore nu a precizat care ar fi suma la care se ridică prejudiciul, însă presa a vehiculat că o posibilă înţelegere între părţi s-ar putea stabili la 1 milion de dolari, la care s-ar adăuga şi înscrierea lui Randy California drept compozitor.
În dosarul procesului, iniţial deschis în Pennsylvania, se mai arată că Led Zeppelin ”are antecedente privind împrumutarea de compoziţii din aria blues şi de la alţi compozitori pe care nu i-a creditat drept compozitori”. În acest caz sunt listate alte peste 16 cântece Led Zeppelin, inclusiv ”Whole Lotta Love” şi ”Babe I’m Gonna Leave You”.
Judecătorul a respins argumentul celor de la Led Zeppelin, potrivit căruia intentarea acestui proces vine târziu, deoarece trupa a lansat în 2014 o versiune remasterizată a ”Staiway To Heaven”.
Potrivit lui Gary Klausner, Michael Skidmore ar avea dreptul doar la jumătate din oricare ar fi suma prejudiciului, având în vedere că Randy California a semnat un contract prin care lasă jumătate din drepturile sale agentului.
Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.