Monumentele de arhitectură de pe Calea Victoriei - Palatul CEC, Cercul Militar Naţional, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Telefoanelor - vor fi puse în lumină de proiectoare cu lasere, un Fiat va fi transformat în acvariu luminos, "Gardienii Timpului", din Germania, vor străjui coloanele Muzeului Naţional de Istorie, iar picturile lui Ştefan Luchian vor fi piese centrale pe Grand Hotel du Boulevard, la Spotlight 2017, care se va desfăşura la Bucureşti între 20 şi 23 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ansamblul "Monolith" din Cehia a sosit la Bucureşti şi este compus din 3.300 de LED-uri şi va fi inclus între instalaţiile din Festivalul Internaţional al Luminii - Spotlight.  

"Creaţia sosită din Cehia pentru Spotlight 2017 este realizată de echipa Hyperbinary şi reprezintă un omagiu adus atmosferei urbane nocturne", potrivit organizatorilor. Obiectul principal al instalaţiei absoarbe lumina înconjurătoare şi o transformă într-un show digital captivant. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Instalaţia este compusă din peste 3.300 de LED-uri, ansamblul afişând întreg spectrul de culoare. Artiştii au folosit una dintre cele mai noi tehnologii în domeniu. "Monolith" va fi amplasată pe strada Lipscani, nr.19, vizavi de magazinul Victoria. 

Palatul Telefoanelor, un labirint de fantome/ monştri

O altă proiecţie Spotlight 2017 este "Laser Pacman", o reinterpretare a clasicului joc Pacman care a fascinat milioane de oameni de-a lungul ultimelor două decenii.

Faţada faimosului Palat al Telefoanelor va deveni astfel o suprafaţă de joc uriaşă, reconstruind întocmai dinamismul bine-cunoscut de arcade în care Pac Man aleargă fără oprire într-un labirint cu scopul de a mânca diferite forme colorate, încercând în acelaşi timp să nu fie prins de fantome/ monştri.

"Laser Pacman" este realizat de Tom Brânduş şi va fi proiectat pe clădirea Palatului Telefoanelor, de pe Calea Victoriei. 

La ediţia 2017 a festivalului Spotlight, Grand Hôtel du Boulevard este pus în valoare prin artă şi lumină, de Art Safari Bucureşti. Clădirea care datează din 1871 găzduieşte la parter reproduceri ale picturilor lui Ştefan Luchian. Ele vor fi luminate din spate, după procedeul casetelor luminoase, vor încânta printr-un efect vizual spectaculos.

Nivelurile superioare ale clădirii atrag atenţia de la depărtare, datorită siluetelor multicolore ale ferestrelor. Fiecare geam, acoperit cu un material translucid şi iluminat dinamic, dă o nouă personalitate clădirii de secol XIX.

Video mapping pe Cercul Militar 

Mindscape Studio prezintă "Energy of Bucharest", pe faţada Cercului Militar Naţional, video mappingul susţinut de energie pozitivă de la Enel România, ilustrează interdependenţa umană, sub forma unor animaţii bazate pe mişcarea şi apropierea dintre persoane. Stând împreună oamenii pot descoperi elementele faţadei şi construi noi posibilităţi. Variantele grafice sunt nenumărate: câmpuri de energie, vizualizări ale vibraţiilor.

"Gardians of Time", din Germania, instalată în faţa MNIR

Partener internaţional al Spotlight 2017, Festivalul Internaţional al Luminii din Berlin - Festival of Lights prezintă instalaţia de artă "Guardians Of Time".

În faţa unor vechi castele, în pieţe aglomerate sau în parcuri faimoase, instalaţia a călătorit în diferite oraşe din lume şi a făcut parte din mai multe expoziţii de artă.

Creată de sculptorul austriac Manfred Kielnhofer în 2006, instalaţia "Gardienii Timpului" este cea mai renumită lucrare a artistului pasionat de ideea că omul este întotdeauna păzit de o forţă mai puternică decât umanitatea. Folosindu-se de liniştea şi obscuritatea nopţii, misticele siluetele luminate în roşu apar în peisajul urban pentru a ne provoca să avem o privire de ansamblu asupra spaţiului şi timpului şi asupra locului nostru în lume. Instalaţia de artă a fost expusă în cadrul Bienalei de la Veneţia, la Berlin, Rio de Janeiro, SUA, Danemarca, Istanbul, Dubai etc.

Festivalul Internaţional al Luminii din Berlin aduce şi instalaţia de lumină "Artistic Projection", care se foloseşte de fiecare detaliu arhitectural al clădirii pentru a transforma faţada Bibliotecii Centrale Universitare într-o proiecţie artistică de dimensiuni impresionante.

Animaţii 2D şi 3D

Pe Calea Victoriei, colţ cu strada Franceză, studioul MotionLab va oferi trecătorilor animaţii 2D şi 3D. Premiat la festivalurile Golden Drum şi Eurobest, studioul specializat în video mapping, aduce ce amia nouă creaţie, "Bucharest Calling". 

După ce, în 2016, MotionLab a fost prima echipă din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume - Circle of Light din Moscova, anul acesta studioul din Bucureşti reinventează trecutul şi aduce publicului Spotlight elemente din cultura românească cu proiectul "Bucharest Calling", anunţă organizatorii.

SIGNAL festival din Praga prezintă "Noisescape"

Instalaţia artistului finlandez Teemu Määttänen evocă atât curbele unui deal dintr-o zonă rurală, cât şi valurile unui ocean. Deşi structura este una statică, proiecţiile care o animă creează iluzia mişcării. Spectatorii asistă cu fascinaţie la jocul formelor şi culorilor printr-o combinaţie între geometria unui caleidoscop şi motivele organice japoneze. Instalaţia va putea fi localizată în Piaţa Revoluţiei, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu. 

SIGNAL festival din Praga prezintă şi instalaţia "For Peace", în Parcul Kreţulescu. Alergătorii luminoşi aduşi din Slovacia şi creaţi de Róbert Farkaš simulează mişcarea ca formă de manifest.

Figurinele sunt un demers pentru pace, libertate şi artă şi sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkaš cu privire la sursele neconvenţionale de lumină. 

Palatul CEC va fi pus în lumină de şapte proiectoare laser

Simbol arhitectural al Capitalei, Palatul CEC este pus în altă lumină de cele şapte proiectoare laser ce creează efecte de raze tridimensionale, iar luminile inteligente sunt adaptate particularităţilor clădirii, în concordanţă cu secvenţa de lasere şi cu evenimentele ritmice şi melodice ale mixajului muzical. După "Rainbow Street", curcubeul imens care a iluminat în primele două ediţii arhitectura emblematică a Palatului CEC, Spotlight aduce în 2017 un omagiu acestui monument istoric al Bucureştiului printr-o instalaţie multimedia arhitecturală gândită de muzicianul şi artistul vizual Tom Brânduş. 

Un Fiat transformat în acvariu

"Aquarium Car", de Stéphane Masson, va fi pe Calea Victoriei 15. 

Recunoscut pentru lucrările sale care inserează un dram de magie şi nebunie în rutina vieţii de zi cu zi, videographer-ul francez Stephane Masson s-a decis să transforme, pentru Fête des Lumières 2011, legendarul Fiat 500 într-un acvariu care se umple de apă şi este populat de peşti roşii cu ajutorul unei proiecţii video. 

Instalaţia artistului din Toulouse a participat la Night Festival Singapore (2012), Festivalul La Novella din Franţa (2013), Festivalul Luminilor din Dubai (2014) , iar anul acesta la Festivalului Internaţional al Luminii din Bucureşti - Spotlight 2017.

La Spotlight 2017, faţada hotelului Novotel se transformă în cel mai surprinzător mod, timp de patru zile, datorită proiecţiei 3D realizată de Les Ateliers Nomad. "Abstract Macro", show-ul complex de lumini şi texturi animă cunoscuta clădire şi captivează trecătorii prin varietate şi energie.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Luminii - Spotlight 2017 are loc joi, 20 aprilie, de la ora 20.30, în Piaţa George Enescu, cu show-ul "Illuminaire" al companiei austriece Phoenix Fire Dancers. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.