Şase producţii cinematografice alcătuiesc programul evenimentului Săptămâna Filmului Turcesc, care începe marţi, la ora 17.30, la Happy Cinema din Bucureşti.
Ambasadoarea Turciei la Bucureşti, Füsun Aramaz, directoarea Institutului Cultural „Yunus Emre”, Melda Irem Manti, şi directorului Centrului Cultural „Ştefan Iordache”, Florian Teodorescu, vor participa la deschidere.
Până pe 22 noiembrie, vor fi proiectate şase comedii şi drame şi un film pentru copii.
Primul lungmetraj din serie este comedia „Platanul/ Çınar Ağacı” (r. Handan İpekçi, 2011).
Chiar dacă doamna Adviye este pentru copiii ei o bătrână morocănoasă care le face viaţa amară, pentru Barış este bunica preferată. Povestea atrage atenţia prin naivitatea limbajului folosit de un copil ce prezintă valorile care ţin familia unită. Din distribuţie fac parte Nurgül Yesilçay, Celile Toyon Uysal şi Deniz Deha Lostar.
Miercuri, de la ora 18:00, va rula comedia „Ai Crai, Ai Grai/ Kocan Kadar Konuş” (r. Kıvanç Baruönü, 2015).
Filmul, adaptat după romanul omonim al lui Şebnem Burcuoğlu, cu Ezgi Mola şi Murat Yıldırım în rolurile principale, prezintă povestea lui Efsun, care nu îşi găseşte jumătatea, în timp ce toate femeile din anturajul ei se pregătesc de căsătorie şi visează la rochia de mireasă.
Joi, de la ora 16:00, poate fi vizionată drama „Rana Mamei Mele/ Annemin Yarası” (r. Ozan Açıktan, 2016).
Pelicula ale cărei filmări au fost realizate în Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Turcia prezintă povestea bosniacului Salih care îşi caută familia. Din distribuţie fac parte Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin, Okan Yalabık şi Bora Akkaş.
Tot joi, de la ora 18:00, va rula comedia „Magicianul/ Hokkabaz” (r. Cem Yılmaz şi Taner Baltacı, 2006).
Filmul prezintă viaţa lui Iskender, un bărbat care nu şi-a găsit încă rostul în viaţă, dar este atras încă din copilărie de magie. Rolurile principale sunt interpretate de Cem Yılmaz, Mashar Alanson şi Özlem Tekin.
Vineri, de la ora 16:00, va rula filmul pentru copii „Elixir/ İksir” (r. Birkan Uz, 2014).
Pelicula, care îi are în rolurile principale pe cântăreţul Keremcem şi pe Cansu Tosun, reprezintă o premieră pentru cinematografia turcească - este prima în care persoane reale şi personaje de animaţie sunt reunite într-o producţie locală.
În aceeaşi zi, de la ora 18:00, va fi prezentată comedia „Nu-mi spune basme/ Bana Masal Anlatma” (r. Burak Aksak, 2015).
Filmul surprinde momentul în care şoferul de microbuz Rıza o întâlneşte pe Ayperi, iar viaţa lui se schimbă brusc.
Institutul „Yunus Emre”, care şi-a început activitatea în 2009, deţine mai mult de 58 de centre culturale în lume. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.