A treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est începe vineri şi este dedicată animaţiei experimentale şi de avangardă, cu Austria ţară invitată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şaizeci de filme, grupate cronologic astfel încât să evidenţieze evoluţia creativităţii – de la pionieri ai genului la producţii contemporane — sunt incluse într-o retrospectivă a filmului de animaţie de avangardă şi experimental care va putea fi văzută la Anim’est, anul acesta.

Retrospectiva include şi lungmetrajul de animaţie abstract „North of Blue”, regizat de Joanna Priestley, un omagiu adus misterioaselor peisaje îngheţate ale nordului extrem. Filmul de animaţie nominalizat la Premiul Cristal la Annecy vara acesta este o combinaţie de imagini şi puncte focale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O nouă selecţie de scurtmetraje relevante pentru tema ediţiei de anul acesta vine din Austria, ţara invitată la Anim’est, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti. Publicul va avea ocazia să vadă câteva dintre cele mai bune filme de animaţie austriece realizate între 2011 – 2017, desprinse din programul popularului festival Două zile de animaţie, din Viena. Thomas Renolder, selecţioner al festivalului, regizor, producător şi artist vizual, a pregătit pentru Anim’est două programe de scurtmetraje: „De la abstract la lumea reală”, o selecţie care explorează istoria puternică şi rolul filmului experimental din Austria, precum şi diferenţele majore dintre animaţia experimentală de astăzi şi abordările clasice din trecut, şi „Naraţiune & Muzică”, o selecţie de filme de animaţie şi videoclipuri muzicale care se adresează atât amatorilor de experimente vizual-narative, cât şi iubitorilor de animaţie clasică.

Anim’est prezintă şi o selecţie a celor mai bune scurtmetraje de la ediţia din 2017 a festivalului Ars Electronica din Linz – cel mai important eveniment al lumii artei digitale, cu un bogat program de concerte, conferinţe şi expoziţii, un spaţiu de afirmare a creativităţii şi inovaţiei şi un teren de joacă pentru următoarea generaţie.

În plus, pe toată durata festivalului, Point va fi gazda expoziţiei BD EXPERIMENTAL, care va include lucrările a doi artişti autohtoni care la un moment dat au experimentat dincolo de graniţele benzii desenate. Marian Mirescu, un cunoscut autor BD şi editor/promotor, a conceput şi a reunit aceste planşe în albumul „Aberration”, la începutul anilor ’90, „sub impresia puternică lăsată de revoluţie”. Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi artişti vizuali români şi fondatorul proiectului Muzeul Benzii Desenate, a conceput aceste planşe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepţia că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât şi tehnic. O parte au fost reunite în albumul „La solitude de la décomposition” (editura Popa’S Art Timişoara 1998).

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat. Biletele şi Festival Pass-urile pot fi achiziţionale online, pe Eventbook.ro, şi vor fi disponibile şi în cinema. Programul complet al ediţiei din acest an este disponibil pe site-ul Anim’est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.