Peste 1.000 de persoane LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) dar şi numeroşi susţinători heterosexuali ai acestei comunităţi au participat, sâmbătă după-amiază, la Marşul Diversităţii, care a început de la Arcul de Triumf şi s-a încheiat în Piaţa Victoriei, ”înarmaţi” cu steaguri, umbrele, baloane şi insigne în culorile curcubeului, dar şi cu pancarte care au inclus mesaje precum ”Fără ură”, ”Fără frică”, ”Hetero, dar nu obtuz” şi ”It's OK To Be LGBT”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul a fost anunţat la ora 15.30 la Arcul de Triumf din Capitală, unde participanţii au avut la dispoziţie un interval de o oră pentru a se reuni. De la ora 16.30, au fost susţinute discursuri de către directorul asociaţiei ACCEPT, directorul asociaţiei MOZAIQ, Michael Roth - ministru secretar de stat al Germaniei pentru Afaceri Externe, Violeta Alexandru - ministru delegat pentru consultare publică şi dialog civic, Carla Antonelli - primul politician transgender din Spania -, Dean Thompson - şef adjunct al ambasadei SUA la Bucureşti şi Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

După discursuri, la ora 17.00, a fost dat startul Marşului Diversităţii, pe ritmurile disco ale DJ-ului Aerea Negrot, pe Şoseaua Kiseleff, până în Piaţa Victoriei. Programul evenimentului a inclus activităţi în aer liber şi s-a încheiat la ora 19.45.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Unii dintre participanţi, majoritatea tineri, au venit la Arcul de Triumf însoţiţi de partenerii lor de viaţă, de prieteni, de copii, dar şi de animale de companie. Mulţi dintre ei au fost machiaţi cu culorile LGBT sau le-au purtat în păr. Participanţii s-au fotografiat în faţa unui ”panou LGBT”, realizat sub forma unei cărţi de identitate, ce includea elemente asemănătoare celor din documentele reale, precum ”Nume: Om”, ”Cetăţenie: Română”, ”Loc de naştere: România”, ”Emis de: MOZAIQ”, ”Valabilitate: Infinită”. 

Unul dintre voluntarii prezenţi la Marşul Diversităţii, membră a comunităţii LGBT, a spus: ”Astăzi este o zi fericită, pentru că oamenii vin aici şi îşi permit să spună că fac parte din comunitatea LGBT. E greu să fii din comunitate, pentru că există foarte multă homofobie, după cum s-a văzut - reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au strâns 3 milioane de semnături (pentru schimbarea Constituţiei astfel încât aceasta să stipuleze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, nu între ”doi soţi”, n.r.). Familie înseamnă iubire, acceptare şi siguranţă”.

Un alt participant la eveniment, susţinătoare a comunităţii LGBT, care s-a prezentat la paradă cu buzele pictate în culorile curcubeului, a spus că sprijinul pentru comunitatea LGBT este firesc. ”Este ceva ce trebuie să faci pentru că suntem toţi oameni”, a spus tânăra, adăugând că, probabil, ”motorul intoleranţei este dat de religie şi de teama de a nu fi diferit”. 

Deşi mulţi dintre membrii comunităţii LGBT şi-au arătat chipurile fără teamă, au existat şi persoane care s-au prezentat la eveniment cu feţele acoperite de măşti. 

Unul dintre ei, care purta un hanorac negru cu glugă şi o mască făcută celebră de grupul de hackeri Anonymus, a explicat că, deşi este heterosexual, preferă să nu îşi dezvăluie identitatea, pentru a evita posibilele ”judecăţi şi comportamentul tendenţios al colegilor de muncă şi al altor persoane cunoscute”.

Un alt participant mascat, care şi-a acoperit doar o jumătate din faţă, a povestit, în primă fază, că nu vrea să îşi dezvăluie identitatea pentru că este ”un blogger oarecum cunoscut” şi nu ar vrea ca prezenţa lui să îi afecteze activitatea. Apoi, tânărul a dezvăluit că este membru al comunităţii LGBT, că a crescut într-un orfelinat, unde a suferit numeroase abuzuri din cauza orientării sale sexuale. El a mai spus că, recent, a fost agresat de un grup de tineri în faţa unui club gay şi, deşi a cerut ajutorul unui poliţist, acesta l-a refuzat, cu replica ”De ce vii la mine, nu vezi că am treabă?” şi l-a ameninţat că îl va amenda cu 10.000 de lei dacă va merge să ceară ajutorul unui alt poliţist. 

Acelaşi tânăr a precizat că la un moment dat s-a simţit nevoit să aibă o ”iubită de faţadă”, dar că în prezent are o relaţie stabilă de trei ani cu un bărbat, cu care şi-ar dori să meargă în Spania să se căsătorească. 

Michael Roth, ministru secretar de stat al Germaniei pentru Afaceri Externe, a spus că a venit la Bucureşti să sărbătorească ”cele mai mari reuşite ale lumii civilizate: libertatea, egalitatea şi demnitatea umană şi că drepturile omului aparţin tuturor, fără excepţie”.

La rândul ei, Violeta Alexandru, ministru delegat pentru consultare publică şi dialog civic, le-a urat participanţilor să fie respectaţi, aşa cum şi ei ştiu să îi respecte pe ceilalţi: ”Îmi place să fiu alături de voi, pentru că îmi place libertatea de a face ceea ce simt, cum simt şi de a cere altora să mă respecte, aşa cum şi eu îi respect pe ei”. 

Carla Antonelli a salutat participanţii în limba română - ”Bună România, bună Bucureşti!” - şi a continuat în limba spaniolă, dezvăluind că în urmă cu patru decenii nici în Spania nu exista foarte multă toleranţă pentru persoanele LGBT. ”Ne persecutau, ne arestau, ne băteau în comisariate şi ne închideau în închisori. Suntem mândri pentru că Spania are o lege modernă pentru întreaga comunitate”. Carla Antonelli şi-a încheiat discursul spunând că ”drepturile sunt ale noastre şi sunt posibile” şi a precizat că îşi doreşte să revină în România, să stea de vorbă cu persoanele LGBT din ţara noastră şi să sărbătorească împreună legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. 

În aceeaşi notă a continuat şi Dean Thompson, şef adjunct al ambasadei SUA la Bucureşti, care s-a referit la victimele atacului armat produs în noaptea de 11 spre 12 iunie într-un club gay din Orlando, Florida, pentru care, directorul ACCEPT a cerut un moment de reculegere. 

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a spus, în limba română, că drepturile omului sunt pentru toţi. ”Consider că drepturile umane sunt drepturi pentru toţi, inclusiv acces la învăţătură, la sănătate şi la a forma o familie”. 

La Marşul Diversităţii a fost prezentă şi cântăreaţa Andreea Bălan, însoţită de două dansatoare, îmbrăcate în costume cu pene colorate. Artista a declarat pentru agenţia de presă News.ro că probabil sursa intoleranţei în privinţa comunităţii LGBT din România este istoria de îndoctrinare a ţării. ”Eu am călătorit foarte mult în Asia, America şi Europa şi am văzut că istoria lor a dus la mai multă libertate, fericire şi o viaţă mai frumoasă. Cred că din cauza istoriei noastre suntem destul de îndoctrinaţi şi vrem să marginalizăm oamenii care ni se par ciudaţi. Nu suntem niciunii ciudaţi, pur şi simplu alegem să iubim altfel”, a spus artista, declarându-se ”open-minded” şi precizând înaintea startului marşului că este însărcinată şi va avea o fiică. 

La rândul lui, deputatul Remus Cernea, care a participat la marş însoţit de iubita lui, purtând o insignă cu mesajul ”Rainbow family” (”Familie curcubeu”), a declarat pentru News.ro că a depus din nou în Parlament proiectul său de lege pentru legalizarea parteneriatului civil. ”Am propus o lege pentru recunoaşterea parteneriatului civil încă din 2013. A fost respinsă, am repropus-o în 2014, a fost respinsă din nou, acum am repropus-o, în 2016. Parteneriatul civil este o instituţie necesară atât pentru cuplurile formate din persoane LGBT, dar şi pentru cupluri heterosexuale”. 

Deputatul a adăugat că proiectul său de lege are mari şanse să fie votat în primăvara sau toamna anului viitor, după alegerile din toamna lui 2016, ”cu condiţia ca românii să îşi dorească altceva, în afară de PNL şi PSD, adică, condiţii alternative, mentalităţi mai deschise în Parlament”. 

El a explicat că proiectul de lege se află pe masa Senatului, dar nu va putea să treacă de ambele camere până la următorul mandat legislativ. 

Despre marşul LGBT, deputatul a spus că este ”unul al normalităţii, spre deosebire de Marşul Normalităţii”, organizat de Noua Dreaptă, tot sâmbătă, de la ora 12.00, la care, au participat 50 de persoane, despre care Remus Cernea a spus că a fost ”un marş al urii, al intoleranţei şi al prejudecăţilor”.

După încheierea discursurilor, au pornit în marş pe ritmuri de muzică disco, dansând şi fluturând steaguri multicolore şi purtând pe feţe şi braţe sclipici în nuanţe aurii şi argintii. 

În plus, în mijlocul coloanei de participanţi, o parte dintre participanţi au purtat în aer drapelul LGBT ce a măsurat aproximativ 150 de metri. 

Marşul a fost supravegheat de pe trotuare de jandarmi, care au împiedicat participanţii să ocupe banda de urgenţă de pe Şoseaua Kiseleff. 

Ajunşi în Piaţa Victoriei, participanţii au continuat să asculte muzică disco şi să danseze, să glumească şi să discute. La încheierea evenimentului, bloggerul care purtase o mască în prima parte a marşului şi-a dezvăluit chipul şi a spus că atmosfera festivă a marşului i-a dat un plus de curaj şi de încredere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.