În anotimpul cireşelor coapte şi al viţei de vie încărcate de parfum, bicicliste, dame, cochete, demoazele, hipsteriţe, artiste şi creatoare au invadat o stradă veche din mahalaua Mătăsari, la festivalul urban "Femei pe Mătăsari”, care are loc şi duminică, şi îi ademenesc pe trecători cu tot felul de invitaţii: ba să se fotografieze, ba să guste bucate boiereşti, ba să probeze o rochie sau un coş la bicicletă, să se picteze cu hena, să adopte un căţel, să doneze pentru femeile diagnosticate cu cancer, să facă tururi culturale sau să îşi odihnească tălpile în iarbă.
Pe o stradă dinspre Popa Nan către Matei Voievod, printre curţi „îmbătate” de miros de Mâna Maicii Domnului, cu garduri sprijinite de trandafiri sângerii, pe locul unde acum mai bine de trei secole negustorii vindeau mătăsuri, a fost forfotă mare întreaga sâmbătă. Strada Mătăsari a fost înţesată de standuri, asociaţii şi organizaţii care mai de care mai iscusită în promovare, cu creatori şi designeri, bucătari şi bucătărese destoinice.
Strada Mătăsari s-a închis pentru a şasea oară pentru circulaţia rutieră şi a devenit pietonală. Cu bicicleta ori cu câinele, cu bebeluşul ori trotineta, cu pălărie sau fără, cu papuci şi flori în păr, veselă, toată lumea a venit pe Mătăsari să vadă ce se mai aude prin târg. O stradă veche s-a transformat într-o arteră vie, cu oameni primitori, zâmbitori, amabili, care te invită să treci pe la ei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fulare pentru bunicuţe croşetează cei de la asociaţia „Niciodată singur – prietenii vârstnicilor”. „Pe baza fularelor pe care le fac voluntarii, ne chinuim încă să învăţăm să le facem, vrem ca ulterior să le vindem şi să facem o bucurie vârstnicilor. Organizăm diferite activităţi, sejururi, mese festive pentru a lupta împotriva izolării”, a declarat pentru News.ro un reprezentant al asociaţiei. Dacă nu fac o donaţie sau dacă nu comandă un fular, cei care trec pe la stand pot lăsa măcar un mesaj pentru bunicuţele singure. Fetele de aici oferă şi stickere cu #sfaturidelabunica: „Scapă de orice nu este util, frumos sau care nu îţi aduce bucurie!”.
Cei de la Asociaţia Anais s-au gândit să facă terapie cu femeile diagnosticate cu cancer şi le-au ajutat prin art-terapie să confecţioneze perne decorative. „Sunt făcute de noi, cele în formă de inimă sunt pentru doamnele care au suferit operaţii de mastectomie. Cele în formă de fluturaş le-am făcut ca să le vindem, iar din banii strânşi să facem altele pe care să le donăm în spitalele Colţea şi Universitar doamnelor proaspăt operate şi rolul lor este de a fi puse la subraţ, după operaţie, ca suport. Acum vindem şi perne-inimi şi perne-fluturi pentru mai multe inimi”, au povestit cei de la asociaţia Anais. Bucureştenii care trec pe acolo pot face o donaţie de 35 de lei şi primesc o pernă decorativă în formă de inimă sau fluture şi astfel, din suma donată, se vor face alte două perne speciale. „Dintr-o pernuţă, donăm două! Sunt făcute din materiale de draperie, de lenjerie, dantelă”, spun reprezentantele asociaţiei.
Mai sus, în stradă, cei de la Şcoala de Valori le îndeamnă, cu zâmbetul pe buze, pe fete să-şi coloreze un vinil pe care să-l ia acasă, să facă o fotografie la FotoCorner sau un tatuaj.
Genţi de piele, portofele, pantofi, rucsac sau un portfard de la iutta sunt la vânzare cu 15% mai ieftine la festivalul urban „Femei pe Mătăsari”.
Agăţătoare lucrate de mână de la Văzduh sunt expuse şi costă între 60 şi 120 de lei. Sunt lucrate cu răbdare, cu dantele sau cu pene, de Andra şi Codruţa. "Se realizează cu multă migală, pentru tot ce vedeţi aici am lucrat foarte mult, din cauză că nu găsim materiale”, a mărturisit Andra.
"E prima ediţie la care participăm. Faptul că noi suntem foarte coloraţi şi festivalul e foarte colorat, între toate activităţile care se desfăşoară aici am simţit că ne potrivim foarte bine în culorile festivalului. Sunt foarte mulţi oameni plimbăreţi, relaxaţi şi foarte mulţi cu care poţi să stai la poveşti”, a povestit reprezentantul Greenarium. Aici se vând cadouri vii în globuri de sticlă. Cei care cumpără astfel de plante „le pot hrăni cu o lingură - două de apă şi multă iubire”, aşa cum spun membrii echipei Greenarium. Mici plante verzi suculente cresc în globuri, vaze, sticle sau borcane cu puţină apă, aşa că darul e de preţ.
Într-un stil pur comercial, "Shopping is the only sport I need”, acesta este sloganul unui stand de haine pentru femei. La fel, şi "Your husband just called and said it’s OK to buy anything you want”.
Un stand care îi atrage pe vizitatori este amenajat cu iarbă verde şi perne de ratan pentru odihnă.
"<Adoptă, iubeşte, adoră> este un concept sub brandul <Desculţ în iarbă>. Asociaţia pentru protecţia animalelor Kola Kariola are un adăpost cu 500 de căţei, aşa că, aici, trecătorii au posibilitatea de a sta desculţi în iarbă, de a adopta un căţel, de a dona pentru asociaţie la schimb cu orice obiect vedeţi aici. Căţeii sunt foarte frumoşi, testaţi comportamental, vaccinaţi, învăţaţi să stea în casă”, a declarat reprezentanta asociaţiei "Desculţ în iarbă”.
O altă organizaţie non-guvernamentală, Dog Rescue, a adus câteva cuşti cu căţei şi pisici care aşteptau, sâmbătă, să fie luaţi într-o casă. Patrupedele au fost înfiate. "Am dat doi căţei şi o pisică”, au declarat cei de la Dog Rescue. Pentru 10 lei, iubitorii de animale primesc orice accesoriu: lesă, zgardă, jucării pentru animale.
Cele mai cochete doamne şi domnişoare au ales să probeze rochiţe din in, fuste şi bluze create de designerul Mihaela Creţescu, „una dintre femeile care schimbă oraşul prin frumuseţe”, după sloganul ediţiei. Preţurile hainelor pornesc de la 180 de lei.
Cei mici au la dispoziţie şi cursuri de robotică electronică şi IT. Tinerii învaţă la Academia inventează.ro să construiască, să programeze şi să controleze roboţi adevăraţi. Biciclistele care nu au un coş vintage pot cumpăra unul care rezistă la 20 de kilograme, cu hăţuri de piele, de la 120 de lei.
În dreptul standului Banca Transilvania, o scenă de teatru cu păpuşi. La Corner Arta, cei mici au urmărit un dans de marionete. Alături, au construit cu piese Lego.
Pentru cei mai înfometaţi se găsesc şi de-ale gurii: miere, polen crud şi uscat de la Fagurele cu Miere. Dulceţuri de casă, plăcinte boiereşti uriaşe, clătite umplute, mâncare indiană, limonadă, suc, cafea, îngheţată la butoi.
Femeile se pot găti cu bijuterii din argint vechi colecţionate de Ioana Balint+Rădulescu, adevărate opere de artă. „Culmea este că cele mai multe provin din ţară, dar de cele mai multe ori sunt însoţite de poveşti triste. Dacă cineva e obligat să se despartă de bijuterii şi le duce la amanet, nu cred că are o istorie prea fericită”, a mărturisit Ioana, care expune inele de argint lucrate fin, cu safir, medalioane, pandantive şi cercei româneşti sau de inspiraţie orientală.
Nici domnii nu sunt neglijaţi la Femei pe Mătăsari. Aici se vând papioane de lemn. Istoricul Neagu Djuvara are un astfel de model, la fel şi actorul Marius Manole şi scriitorul Andrei Pleşu: cu aceşti domni îşi promovează marfa cei de la Don Papillon.
Mătăsari a fost o stradă veche, pe care se făcea negoţ, a devenit celebră ca o arteră unde femeile se vindeau la colţ pentru câţiva lei şi a renăscut în urmă cu şase ani prin festival, organizat aici o dată pe an. Akua Naru a încheiat seara de sâmbătă cu un concert de sunete hip-hop şi ritmuri uimitoare.
Duminică, de la ora 13.00, fetele pe tocuri se vor alinia la start în cursa de alergare de 250 de metri, a cincea ediţie. Câştigătoarea va primi o bicicletă dichisită de la BicicletelePegas.
Festivalul se va încheia duminică seară, cu mai multe concerte susţinute de trupele Mouse N’ Monkeys, Space Needle, A-C Leonte, The Pixels, The Dream Diggers şi Viţa de Vie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.