Puii unor familii de tigru de Indochina, o subspecie foarte rară, au fost descoperiţi de curând într-un parc natural din estul Thailandei. Potrivit asociaţiilor care militează pentru apărarea animalelor, descoperirea reprezintă un adevărat ”miracol” pentru această subspecie, care a fost decimată în ultimul secol din cauza despăduririlor şi a braconajului generalizat, informează AFP.com.
Thailanda, considerată o placă turnantă în traficul cu animale sălbatice din Asia, este una dintre cele 13 ţări din lume în care tigrii trăiesc încă în sălbăticie, însă numărul lor a scăzut dramatic în ultimele decenii. O familie de tigru de Indochina a fost văzută în libertate pentru ultima dată în urmă cu 15 ani.
Despăduririle, dezvoltarea localităţilor rurale şi braconajul explică reculul înregistrat de numărul tigrilor din Asia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Descoperirea extraordinară a unor tigri în estul Thailandei este un miracol”, a spus John Goodrich, directorul programelor de protejare a tigrilor implementate de Panthera, o asociaţie ecologistă care luptă pentru salvarea acestor animale. Potrivit asociaţiei citate, Thailanda este singura ţară din lume în care a fost descoperită, recent, o nouă familie de tigri de Indochina.
În imaginile captate în mijlocul unei jungle pe parcursul anului 2016 pot fi văzute un număr de 12 femele de tigru, însoţite de puii lor.
”În contextul în care comerţul ilegal cu tigri continuă, aceste animale vor avea nevoie de protecţie”, a spus Kraisak Choonhavan, preşedintele consiliului de administraţie al Freeland, un ONG care militează pentru apărarea mediului înconjurător.
”Este crucial să continuăm marile progrese realizate de guvernul thailandez pentru întărirea protejării tigrilor”, a adăugat el.
Tigrii de Indochina, care sunt în general mai mici decât ”verişorii” lor din Bengal şi din Siberia, erau prezenţi în trecut într-o mare parte din Asia. În prezent se estimează că aceste animale mai trăiesc doar în Thailanda şi în Birmania. Numărul lor este de aproximativ 200 de exemplare.
În 2010, cele 13 ţări în care trăiesc tigri - Bangladeş, Bhutan, China, Cambodgia, India, Indonezia, Laos, Malaysia, Birmania, Nepal, Rusia, Thailanda şi Vietnam - au lansat împreună un program conceput pentru dublarea numărului acestor animale până în anul 2022.
În lume, experţii de la WWF şi Global Tiger Forum au recenzat în 2016 un număr de 3.890 de tigri, reprezentând un uşor progres faţă de minimul istoric de 3.200 de exemplare, înregistrate în anul 2010. Aceasta a fost prima creştere a numărului de tigri pe plan mondial după anul 1990, când în lume trăiau aproximativ 100.000 de exemplare.
Anumite părţi ale corpului unui tigru - dinţi, carne - fac obiectul unui trafic intes în Asia, unde sunt utilizate ca talismane sau pentru fabricarea unor medicamente utilizate în medicina tradiţională chineză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.