De 1 Iunie, copiii pot alege o mulţime de acitivităţi sau evenimente distractive în Bucureşti şi împrejurimi. Expoziţii şi jocuri vintage la Palatul Dacia România, atelier de tip vânătoare de comori la Muzeul de Istorie, poveşti despre exploratori, ateliere de creaţie, de şah, desen, pictură la Muzeul „Antipa”, spectacol de ventrilocie la Muzeul Satului, parc de distracţii, piscină, tobogane, la festivalul KidZilla de pe esplanada Operei Naţionale, iar la Muzeul Fotbalului copiii se pot juca fotbal pe teren redus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Art Safari Kids

Expoziţii de jocuri şi jucării vintage de la Muzeul Jucăriilor, costume, păpuşi, filme şi spectacole, realizate în colaborare cu cele mai iubite teatre pentru copii din Bucureşti: Teatrul Ţăndărică, Teatrul „Ion Creangă”, Opera Comică pentru Copii, dar şi ateliere de desen şi pictură alcătuiesc programul de artă şi distracţie din inima Bucureştiului, vor fi organizate în perioada 1-5 iunie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Alexandrina Halic, emblema teatrului pentru copii din România, vine la Art Safari Kids, pe 1 iunie, la ora 14.00, unde va avea un moment special. Actriţa Teatrului „Ion Creangă”, care are onorabila vârstă de 81 de ani, le va vorbi copiilor despre poveşti, va oferi autografe şi va face poze.

Accesul în expoziţii şi la restul de activităţi este gratuit pentru toţi copiii până în 14 ani. Adulţii îi vor putea însoţi pe baza unui bilet achiziţionat online sau de la intrare. Pachetele pentru familie beneficiază de 20% reducere.

Activităţi pentru copii la muzee

Descoperă comoara! - Atelier de tip vânătoare de comori (treasurehunt), recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, va fi organizat de 1 Iunie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, în intervalurile orare: 11.00-12.30; 13.00-14.30; 15.00-16.30. Pentru participarea la acest atelier este necesară înscrierea până la data de 31 mai, la adresa de e-mail: educatiemuzealamnir@gmail.com; vă rugăm să specificaţi vârsta copilului şi intervalul orar preferat 11.00-12.30/13.00-14.30/15.00-16.30. Povestea Coifului de la Coţofeneşti, ghidaje interactive în expoziţia Dacia. Ultima frontieră a romanităţii, susţinute de Alexandru Scorţar; între orele 11.00 şi 15.00. Muzeul va fi deschis conform programului obişnuit (10:00-18:00), iar copiii cu vârste de până la 18 ani vor beneficia de accesul gratuit, atât pentru vizitarea muzeului, cât şi pentru participarea la activităţile de educaţie muzeală. 

Activităţi cu animatori, desene pe asfalt, poveşti despre exploratori, ateliere de creaţie, de şah, desen, pictură vor fi organizate şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, de 1 Iunie. Copiii au intrare gratuită.

La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, programul începe la ora 10.00, cu deschiderea Casei Saschiz şi continuă cu seria de ateliere de storytelling, susţinute de asociaţia De Basm. Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, partener al Muzeului Satului, urmată de atelierul de reciclat de la ora 13:00. La ora 14.00, va fi deschisă expoziţia „Copilăria la sat”, a artistei plastice Petra Negru. Începând cu ora 15.00, la Scena din „Satul Nou” copiii vor fi aşteptaţi de Victor Popa de la Academia de mişcare, urmând ca, de la ora 16.00, să fie un spectacol de ventrilocie inedit, susţinut de Crina Svobodă de la Teatrul Nou. Pe toată durata zilei, pe aleile din „Satul Nou” va fi organizat Târgul de jucării, carte, dulciuri, limonadă.

La Muzeul Fotbalului, fiecare adult beneficiază de acces gratuit pentru 3 copii cu vârsta sub 14 ani în aventura de a descoperi „comorile” Muzeului din Gabroveni 24, Centrul Vechi. De la ora 10.00 la ora 17.00, copiii se pot juca fotbal pe teren redus cu echipa Muzeului Fotbalului, în care vor regăsi jucători-surpriză din fotbalul românesc, pot juca fussball (fotbal de masă), subsoccer şi FIFA 23 pe consolă, pot descoperi colecţia specială cu tricouri rare ale echipei naţionale de fotbal a României, purtate de fotbalişti din generaţii diferite şi de la meciuri de poveste. 

Copiii vor avea parte de intrare gratuită la Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi şi Muzeul de Etnografie Botoşani (unde vor putea fi vizitate expoziţiile permanente), precum şi la Muzeul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti (unde vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii şi va putea fi vizitată expoziţia temporară „Ştergarul, utilitate, artă, simbol”). Muzeele vor fi deschise vizitatorilor în intervalul orar 09.00-17.00.

Muzeul Amintirilor din Comunism de la Braşov va organiza, de 1 Iunie, o nouă expoziţie temporară care va aduce în prim-plan cele mai iubite jocuri ale copilăriei în comunism.

Vor fi ateliere de confecţionat păpuşi: Copiii vor putea să-şi testeze creativitatea şi să creeze păpuşi frumoase folosind materiale simple precum beţe, cârpe sau frunze.
Ateliere de colorat: Copiii vor avea ocazia să descopere eroii preferaţi ai părinţilor, din desene animate sau cărţi, şi să îi coloreze. Jocuri ale copilăriei: Participanţii vor fi introduşi în fascinanta lume a jocurilor de societate din perioada comunistă, dar şi a celor de exterior. Copiii vor putea juca alături de părinţi toate jocurile iubite din copilărie, precum „De-a prinselea”, „Elasticul”, „Baba-Oarba”, „Coarda”, „Melcul”, „Păsărică mută-ţi cuibul” şi să se întreacă la jocurile „Şotron” sau „X şi 0” desenate pe asfalt. Sala media va fi deschisă pentru copii, pentru ca aceştia să descopere producţii clasice, prezentând cele mai apreciate desene animate ale perioadei comuniste, diafilme, diapozitive şi poveşti pe care părinţii le ascultau de nenumărate ori. 

Joi, Muzeul va lansa o nouă expoziţie temporară, „Jocurile copilăriei”, în colaborare cu „În Faţa Blocului”, o carte dedicată perioadei comuniste, ce reuneşte o colecţie de jocuri şi „faze” ale generaţiei cu cheia la gât.

În plus, participanţii vor avea ocazia să experimenteze gustul copilăriei în perioada comunistă la cafeneaua muzeului, unde vor putea savura prăjituri clasice, precum savarine sau amandine, sau sandvişurile celebre din acea perioadă. Preţurile pentru eveniment: adulţi: 35 lei, copii: 25 lei. 

Festivalul KidZilla, la Operă

Festivalul KidZilla, un eveniment destinat copiilor şi tinerilor de toate vârstele, dar şi părinţilor lor, va avea loc pe 1 Iunie, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, între orele 08.00 şi 20.00. Intrarea este liberă. Începând cu ora 10:30, pe scenă vor dansa copiii Studioului de Balet pentru Copii şi Tineret al Operei Naţionale Bucureşti, iar de la ora 10.50 vor prezenta un program tinerii artişti din cadrul Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”. La ora 11.15, va fi în prim-plan Corul de copii al Operei Naţionale Bucureşti. Festivalul va găzdui un parc de distracţii, piscină, tobogane, mini teren de fotbal, jocuri video, echitaţie şi demonstraţii. De asemenea, vor fi organizate concerte, peste 15 ateliere pentru copii şi părinţi.

Karpatia Pony Show

Cea de-a patra ediţie Karpatia Pony Show revine de Ziua Internaţională a Copilului, într-un format extins şi ofertant, pentru copiii de toate vârstele, dar şi pentru adulţi. În perioada 1-5 Iunie Domeniul Cantacuzino din Floreşti va fi din nou gazda iubitorilor de natură şi frumos, a pasionaţilor de cai şi de activităţi interactive pentru toţi membrii familiei. Cei care vor participa la eveniment vor avea ocazia să asiste la competiţii ecvestre dinamice, jocuri şi prezentări cu cai şi ponei sau se vor putea bucura de numeroasele activităţi în aer liber. 

O paradă a raselor de cai şi ponei pentru familiarizarea publicului cu protagoniştii competiţiilor şi show-urilor va avea loc în cele 4 zile de activităţi ecvestre. Pentru publicul pasionat de dresajul animalelor, Karpatia Pony Show anunţă prezenţa dresoarei Deborah Faoro. 

Senatul Copiilor

Senatul României îşi deschide porţile pentru a treia ediţie a evenimentului „Senatul Copiilor”, joi, între orele 10.00 şi 17.00. Pe parcursul zilei, organizatorii propun activităţi dedicate copiilor în grădinile Senatului şi vizite gratuite în interior, în sala de plen şi în biroul preşedintelui.

Zilele Copiilor la Ţăndărică

Teatrul Ţăndărică sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copilului cu un program special de spectacole şi evenimente dedicate întregii familii. Aşadar, în acest an, vă invităm să sărbătorim copilăria într-o atmosferă plină de veselie şi bucurie. Teatrul Ţăndărică a pregătit un program divers şi captivant, cu spectacole şi evenimente create cu atenţie şi pasiune. De asemenea, în perioada 1 - 5 iunie, Expoziţia Itinerantă „Perpetuum Ţăndărică”, poate fi vizitată în cadrul evenimentului „Art Safari Kids Edition”.

Program de 1 Iunie

11.00 – „Jack şi vrejul de fasole”, regia şi scenariul: Daniel Stanciu, 5+, 55 min. (Sala Ţăndărică)
15.00 – Momente de teatru de animaţie şi demonstraţii de mânuire în cadrul Expoziţiei „Perpetuum Ţăndărică” (Art Safari Kids Edition)
16.00 – Atelier de mânuire marionete (Art Safari Kids Edition)
18.00 – „Peter Pan”, regia: Irina Banea, 4+, 60 min. (Sala Ţăndărică)

Expoziţia „Perpetuum Ţăndărică” constă într-o prezentare interactivă artistică a patrimoniului Teatrului de Animaţie Ţăndărică. Aici, păpuşile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 77 de ani a teatrului şi marchează principalele repere în evoluţii teatrului de animaţie din România, rememorând atât artiştii cât şi personajele ce au consacrat această artă. Totodată sunt prezentaţi paşii de construcţie a unei păpuşi sau a unei marionete, de la butucul de lemn - materie primă, la produsul final - păpuşa sau marioneta, obiect de joc şi operă de artă.

Străzi deschise

Pentru prima dată la „Străzi deschise - Bucureşti”, Muzeul Naţional al Literaturii Române deschide grădina din Calea Victoriei 110 în dimineaţa zilei de 3 iunie, unde îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere creative.

Din programul weekendului pietonal din Cartierul Rahova fac parte ateliere creative şi de face painting, teatru pentru copii susţinut de actorii Teatrelor Ion Creangă, Excelsior şi de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, momente artistice ale Circului Metropolitan Bucureşti, întâlniri cu statuile vivante ale Teatrului Masca şi concerte pop, spectacole de dans, percuţie şi ritm ale Şcolii de Artă Bucureşti. Nu lipsesc zonele de joacă şi mişcare pregătite de PROEDUS pentru cei mici.

Programe TV speciale

Ediţii speciale cu şi despre copii la „Care pe care”, „Copiii spun”, „Câştigă România”, „Vedeta familiei” sunt programate pe TVR 1, de Ziua Copilului. Desene animate, filme family şi spectacole ale Operei Comice pentru Copii, la TVR 2 şi TVR Cultural. Teatru şi folclor pentru copii, la TVR 3. De 1 Iunie, concursul dedicat limbii române „Care pe care” va avea o ediţie specială, cu şi despre copii. Briana Negre, de 15 ani, din Bucureşti, Monica Militaru (14 ani), din Târgu Mureş, Raul Iuşan (15 ani), din Cluj şi Matei Bumbeş (14 ani), tot din Bucureşti sunt puşi la încercare. Ediţia va fi la TVR 1 joi, de la ora 18.00. Virgil Ianţu întreabă copiii ce drepturi au, iar majoritatea declară, aşa cum e şi firesc, că au dreptul să se joace. „Copiii spun” va fi de la ora 19.00, pe TVR 1.

De ziua lor, TVR 2 îi invită pe cei mai mici telespectatori la desene animate: „Cuibul Dragonilor: Începutul erei războinicilor" (Dragon Nest: Warriors' Dawn” - SUA, China, 2015), în regia lui Yuefeng Song, se vede joi, de la ora 10.30. Vocile aparţin actorilor Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman şi Gabriela Bobeş.

TVR 3 difuzează, de la ora 18.30, spectacolul „Pinocchio", preluat de la Teatrul Ion Creangă, o dramatizare de Cornel Todea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.