Biroul procurorului districtual din Manhattan a renunţat brusc, miercuri, la acuzaţiile împotriva a trei colecţionari, învinuiţi de posesie ilegală a notiţelor scrise de mână de Don Henley, solistul trupei Eagles, şi a versurilor albumului "Hotel California" din 1976, pe fondul unor noi dovezi despre care un judecător a declarat că starul rock şi avocaţii săi le-au ascuns în mod flagrant apărării şi procurorilor, potrivit Daily News.
Procurorii au cerut respingerea cazului împotriva lui Glenn Horowitz, Craig Inciardi şi Edward Kosinski la mai puţin de două săptămâni de la începerea procesului lor de la Tribunalul Penal din Manhattan, după ce au avut acces la mii de pagini de materiale nedivulgate anterior.
Judecătorul Curtis Farber de la Curtea Supremă din Manhattan a declarat că "dezvăluirile surprinzător de târzii" au arătat că Henley, în vârstă de 76 de ani, Irving Azoff, managerul Eagles, şi avocaţii lor au încercat să "obstrucţioneze şi să ascundă informaţii despre care credeau că ar fi fost dăunătoare pentru poziţia lor privind faptul că versurile au fost furate" şi să împiedice un interogatoriu amănunţit.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Este în plus îngrijorător pentru această instanţă faptul că (procurorii) au fost aparent manipulaţi. Cu toate acestea, o astfel de manipulare a fost rezultatul unei complicităţi pasive care a permis ca această situaţie să se dezvolte", a declarat Farber. "Deşi cu întârziere, felicit procuratura pentru că a refuzat să se lase manipulată în continuare în beneficiul câştigului personal al cuiva. Sunt impresionat".
La sfârşitul anilor 1970, un scriitor care lucra la o carte despre formaţia Eagles, care nu va fi publicată niciodată, a obţinut 100 de pagini de note şi versuri legate de albumul "Hotel California", scrie The New York Times.
Documentele includeau ciorne de versuri scrise de mână de compozitorul şi bateristul trupei, Don Henley.
Decenii mai târziu, potrivit documentelor judiciare, scriitorul, Ed Sanders, a vândut versurile unui important comerciant de manuscrise rare, care plasase documentele lui Norman Mailer şi Tom Wolfe în biblioteci universitare şi care se străduise să vândă arhiva lui Bob Dylan pentru o sumă estimată de până la 20 de milioane de dolari.
În 2022, procurorii din Manhattan au declarat că dealerul de manuscrise, Glenn Horowitz, şi alţi doi bărbaţi au fost acuzaţi de conspiraţie pentru deţinerea de bunuri furate în valoare de peste un milion de dolari, care includeau primele versiuni ale unor hituri precum "Hotel California", "New Kid in Town" şi "Life in the Fast Lane".
Cazul s-a axat pe aproximativ 100 de pagini de notiţe din creaţia unui colos al rockului clasic. Albumul "Hotel California" din 1976 este al treilea cel mai bine vândut album din toate timpurile în Statele Unite, în mare parte datorită piesei sale evocatoare care dă titlul.
Acuzaţii în proces au fost trei figuri din lumea obiectelor de colecţie: comerciantul de cărţi rare Glenn Horowitz, fostul curator al Rock & Roll Hall of Fame, Craig Inciardi, şi vânzătorul de suveniruri rock Edward Kosinski.
Potrivit CBS News, procurorii au declarat că bărbaţii ştiau că paginile aveau o proprietate dubioasă, dar le-au vândut oricum, plănuind să fabrice o provenienţă care să fie acceptată de casele de licitaţii şi să evite cererile de returnare a documentelor către Henley.
Inculpaţii au pledat nevinovaţi la acuzaţii, inclusiv la cele de conspiraţie pentru posesia de bunuri furate. Prin intermediul avocaţilor lor, bărbaţii au susţinut că sunt proprietarii de drept ai paginilor care nu au fost furate de nimeni.
"Ne bucurăm că procuratura a luat în sfârşit decizia corectă de a renunţa la acest caz. Nu ar fi trebuit să fie intentat niciodată", a declarat Jonathan Bach, un avocat al lui Horowitz, în afara instanţei.
Horowitz şi-a îmbrăţişat familia în lacrimi, dar nu a făcut niciun comentariu la ieşirea din instanţă. Inciardi a refuzat, de asemenea, să vorbească în afara sălii de judecată, dar a transmis: "Următorul pas este să ne refacem reputaţia".
Eagles, faimoasă pentru melodii precum "Hotel California”, "Take it Easy" şi "Desperado", este o formaţie rock din Statele Unite ale Americii formată în Los Angeles, în 1971 de Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon şi Randy Meisner. Cu cinci piese ajunse pe primul loc în topul american, şase premii Grammy, cinci American Music Awards şi şase albume pe primul loc în topul american, Eagles a fost una dintre cele mai de succes trupe rock din anii 1970. La sfârşitul secolului al XX-lea, două dintre albumele grupului, ”Their Greatest Hits (1971-1975)” şi ”Hotel California”, au fost incluse în topul 20 al celor mai bine vândute discuri din Statele Unite, potrivit Recording Industry Association of America.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.