Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, va poposi cu proiecţii de filme româneşti, concerte, spectacol de teatru şi ateliere de creaţie, toate cu acces gratuit la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna. Această primă ediţie a festivalului va avea loc între 19 şi 21 iulie şi aduce locuitorilor din mediul rural trei zile de activităţi culturale, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După Întorsura Buzăului, şi alte localităţi din ţară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

Program:
Vineri, 19 iulie, Camping

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

19:00 - Gala de deschidere a festivalului

19:15 - DJ set cu DJ Vasile

20:00 - Concert The Groovy Bastards

The Groovy Bastards este o trupă care şi-a făcut apariţia în scena bucureşteană în 2015, aducând în prim-plan o energie contagioasă şi o combinaţie eclectică de stiluri muzicale. Cu Ioana Vişinescu la voce, Andrei Bălaşa la chitară, Theo Ionescu la tobe şi Masha Enache la bass, aceştia au un sound atipic care îmbină elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B şi hip-hop.

Semnătura lor constă în performanţa live aparte, personalităţile colorate ale membrilor şi stilul „fresh” transpus în compoziţii proprii.

Printre realizările trupei se numără câştigarea unor premii la Festivalurile de Jazz din Sibiu şi Târgu Mureş, apariţii notabile la Festivalul de Jazz din Bulgaria („Ruse Jazz Festival”), precum şi concerte în numeroase locaţii din ţară. De asemenea, au avut onoarea să împartă scena cu artişti de calibru mondial precum Marco Mendoza, Bumblefoot şi Rosenberg Trio.

În 2017, au primit titlul de „Revelaţia anului” la Festivalul Muzza, iar anul 2019 le-a adus o nouă recunoaştere, fiind nominalizaţi la categoria „Formaţia Anului” în cadrul aceluiaşi festival. În 2023, câştigă premiul II la prestigiosul Festival de Rock de la Posada, Câmpulung Muscel, iar în anul 2024 sunt câştigătorii premiului I la Constelaţii Rock, Râmnicu Vâlcea.

21:00 - Proiecţie film scurtmetraj

21:30 - Proiecţie lungmetraj “Complet necunoscuţi” (r. Octavian Strunilă).

Detalii: comedie, dramă, România, 2021, AP-12 (cu acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani).

Cu: Anca Dumitra, Andreea Grămoşteanu, Leonid Doni, Ada Galeş, Gabriel Răuţă, Alexandru Conovaru, Adrian Ştefan

Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soţ-soţie, iubiţi, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă şi cad de acord ca la tot ce primesc în acea seară - apeluri, SMS-uri, mesaje whatsapp, emailuri - să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. De aici... totul o ia razna.

Sâmbătă, 20 iulie, Camping

12:00 - Atelier de actorie pentru copii cu Alex Mărgineanu

13:00 - Atelier de creaţie - amprentă broderie cu Cristina Toma şi Marin Grigore

17:00 - 19:00 - Action painting cu Cristina Toma

În caz de ploaie, atelierele se vor desfăşura la Casa de cultură Întorsura Buzăului.

18:00 - 19:00 - Proiecţie selecţie de filme de scurt metraj

20:00 - Concert - Jam Session DJ Vasile, Popică, Grig

21:30 - Proiecţie lungmetraj “Visul” (r. Cătălin Saizescu).

Detalii: comedie, România, 2023, AP - 12 (cu acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani).

Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan

Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deţinuţilor cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, înlănţuit într-o relaţie amoroasă căzută în ruină. Trimis la un penitenciar de maximă siguranţă să regizeze o piesă de teatru, alege o scenă din „Visul unei nopţi de vară”, a marelui Shakespeare. În faţa eforturilor hoţilor semianalfabeti de a-şi depăşi limitele, Alex realizează că este prizonier în propria viaţă. La rândul lor, deţinuţii fac totul pentru a fi selectionati în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, ştiind că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.

Duminică, 21 iulie, Casa de cultură Întorsura Buzăului

18:00 - Spectacol de teatru “Emigranţi” (Teatrul Mic din Bucureşti) de Sławomir Mrożek, regia: Claudiu Istodor

Cu: Cuzin Toma, Tudor Istodor

Detalii: Piesa de teatru „Emigranţii” a fost publicată în anul 1974 şi este una dintre cele mai renumite scrieri ale autorului polonez Sławomir Mrożek.

„E o poveste despre doi emigranţi dintr-o ţară din est într-una din vest. În secolul al XX lea. Unul munceşte şi nu gândeşte, iar celălalt viceversa. Şi până la urmă, e vorba de noi. Noi, noii oameni ai secolului XXI. Mai superiori într- un secol mai superior. Dar, nu disperaţi, e de râs.” - Claudiu Istodor.

Programul complet al evenimentelor de la Întorsura Buzăului este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediţie, care a avut loc la Peştişani (Gorj) şi Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediţii, la Islaz (Teleorman), Cernăteşti (Dolj), Peştişani (Gorj) şi Murighiol (Tulcea), aducând filmul şi alte forme ale artei în faţa unui public de peste 15.000 de persoane.
Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localităţi rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peştişani, începând cu cea de-a doua ediţie a festivalului, a fost declarată staţiune turistică.
Proiectul, organizat de Asociaţia Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poţi şi tu”, îşi propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele româneşti, atât de apreciate la marile festivaluri internaţionale, dar atât de rar văzute de publicul larg din ţara noastră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.