Lungmetrajele „Adú”, „Akelarre” şi „Las niñas” au primit cele mai multe nominalizări pentru gala de anul acesta a premiilor Goya, acordate de Academia spaniolă de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea de-a 35-a ediţie a galei premiilor Goya, acordate de Academia spaniolă de film, va avea loc pe 6 martie la Teatro del Soho CaixaBank din Málaga, cu o săptămână mai târziu decât data stabilită iniţial.

Academia a anunţat, toamna trecută, că evenimentul va fi prezentat de actorul Antonio Banderas şi de María Casado, preşedinta Academia de Televisión.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trofeul Goya de onoare va reveni anul acesta actriţei Ángela Molina, care a lucrat de-a lungul carierei cu regizori ca Pedro Almodóvar, Ridley Scott şi Julio Medem, şi care a fost descrisă drept „unul dintre miracolele care au loc, din când în când, în filmul spaniol”.

La categoria animaţie va fi premiat „La gallina Turuleca”, singurul film care a intrat în această competiţie.

Nominalizările pentru ediţia de anul acesta a ceremoniei au fost anunţate luni, cu o săptămână mai târziu decât era programat. Decizia de amânare a fost luată după furtuna de zăpadă care a paralizat o parte din Spania în urmă cu câteva zile.

Gala va avea loc în conformitate cu măsurile în vigoare luate în contextul pandemiei. La eveniment vor fi prezenţi doar nominalizaţii şi prezentatorii premiilor, au spus luni reprezentanţii Academiei. Nu va avea loc nicio petrecere autorizată, relaţionată cu premiile Goya.

„Va fi o gală a premiilor Goya specială, responsabilă. Înţelegem că trebuie să dăm exemplu de responsabilitate”, a spus preşedintele Academiei, Mariano Barroso.

Lungmetrajul „Adú”, de Salvador Calvo, a primit cele mai multe selecţii - 14. El este urmat de „Akelarre”, de Pablo Agüero, şi „Las niñas”, de Pilar Palomero, cu câte nouă, şi de „La boda de Rosa”, de Icíar Bollaín, cu opt nominalizări.

„Adú”, de Salvador Calvo, începe cu încercarea unui copil camerunez să ajungă în Europa. De altă parte, un activist de mediu luptă împotriva braconajului şi pentru a-şi reîntâlni fiica recent ajunsă în Spania. A treia poveste a dramei are loc în Melilla, unde mai mulţi membri ai Guardia Civil se pregătesc să se confrunte cu mulţi subsaharieni. 

În „Akelarre”, argentinianul Pablo Agüero se întoarce în 1609 pentru a arăta cum un inchizitor torturează un grup de adolescenţi într-un sat, în timp ce bărbaţii se află pe mare.

„Las niñas”, care a avut premiera anul trecut la Berlinală, şi care a fost premiat la festivalul de film din Málaga, descrie, prin ochii unei fete, societatea spaniolă a începutului anilor 1990.

„La boda de Rosa” spune povestea unei mirese speciale. Pe punctul de a împlini 45 de ani, Rosa realizează că a trăit mereu pentru ceilalţi şi decide să schimbe lucrurile, să preia frâiele propriei vieţi. Înainte de asta, vrea să facă ceva deosebit: să se căsătorească cu ea însăşi. Curând descoperă că tatăl, fraţii şi fiica ei au alte planuri şi că nu îşi poate schimba viaţa atât de uşor.

Cel mai bun film va fi ales dintre „Adú”, „Ane”, „La boda de Rosa”, „Las niñas” şi „Sentimental”.

Pentru regie au fost nominalizaţi Salvador Calvo („Adú”), Juanma Bajo Ulloa („Baby”), Iciar Bollain („La boda de Rosa”) şi Isabel Coixet („Nieva en Benidorm”).

La categoria scenariu au fost selectaţi Alejandro Hernández („Adú”), Claro García şi Javier Fesser („Historias lamentables”), Alicia Luna şi Iciar Bollain („La boda de Rosa”) şi Pilar Palomero („Las niñas”).

Pentru „cel mai bun film european” au fost alese: „Corpus Christi”, de Jan Komasa, „J'Accuse”, de Roman Polanski, „The Father”, de Florian Zeller, şi „Falling”, de Viggo Mortensen.

La categoria „cel mai bun actor în rol principal” au fost aleşi: Mario Casas („No matarás”), Javier Cámara („Sentimental”), Ernesto Alterio („Un mundo normal”) şi David Verdaguer („Uno para todos”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate: Amaia Aberasturi („Akelarre”), Patricia López Arnaiz („Ane”), Kiti Mánver („El inconveniente”) şi Candela Peña („La boda de Rosa”).

Cel mai bun film ibero-american va fi ales dintre „El agente topo” (Chile), „El olvido que seremos” (Columbia), „La llorona” (Guatemala) şi „Ya no estoy aquí” (Méxic).

Lista completă a nominalizărilor poate fi consultată pe site-ul premiosgoya.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.