Paul McCartney a stabilit un acord confidenţial cu casa de discuri Sony/ATV Music Publishing LLC în privinţa drepturilor de autor asupra unor cântece ale trupei The Beatles, informează Reuters.
Acest acord dezvăluit joi, la Tribunalul Districtual din Manhattan, încheie efortul lui Paul McCartney de a se asigura că drepturilor de autor, care au fost deţinute de Michael Jackson, îi vor reveni lui, începând din octombrie 2018.
Judecătorul Edgardo Ramos a semnat o hotărâre de închidere a cazului, dar a fost de acord să îl redeschidă dacă va apărea vreo dispută.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Solicitarea de încheiere a cazului a fost făcută de Michael Jacobs, un avocat al lui Paul McCartney, din partea cântăreţului şi a casei de discuri.
Încă nu este clar modul în care acordul stabilit va afecta solicitarea drepturilor de autor formulată de Paul McCartney. Reprezentanţii cântăreţului nu au putut fi conactaţi pentru a oferi un punct de vedere.
Paul McCartney a dat în judecată casa de discuri pe 18 ianuarie, solicitând o declaraţie potrivit căreia poate revendica drepturile de autor asupra unei colecţii de 267 de melodii ale trupei The Beatles, colecţie care include şi cântece ce îi aparţin lui şi lui John Lennon, precum "I Want to Hold Your Hand," "Yesterday" şi "Hey Jude."
În solicitarea lui Paul McCartney a fost inclusă şi melodia "Maybe I'm Amazed" şi alte câteva cântece pe care el le-a înregistrat ca artist solo.
Michael Jackson a câştigat licitaţia pentru drepturile de autor în defavoarea lui Paul McCartney, în 1985, când a plătit 47,5 millioane de dolari pentru a obţine catalogul muzical al trupei The Beatles, ca parte a unui demers mai larg de cumpărare a 4.000 de piese de muzică pop de la omul de afaceri australian Robert Holmes à Court.
Melodiile trupei The Beatles şi restul colecţiei ATV au fost incluse într-un joint venture pe care Michael Jackson l-a format în anul 1995, Sony/ATV Music Publishing, care a devenit cea mai mare casă de discuri din lume.
Reprezentanţii fondului care administrează averea lui Michael Jackson au vândut acţiunile pe care starul le deţinea în compania Sony/ATV, inclusiv colecţia The Beatles, către Sony Corp, pentru 750.000 de dolari în anul 2016, la şapte ani după moartea cântăreţului, care a murit în 2009.
Potrivit plângerii sale, Paul McCartney a avertizat Sony/ATV Music Publishing încă din octombrie 2008 că doreşte să revendice drepturile pentru melodiile pe care le-a compus cu John Lennon în perioada septembrie 1962 – iunie 1971. Acele cântece reprezintă cea mai mare parte a catalogului The Beatles.
Potrivit unor modificări aduse în 1976 la legea drepturilor de autor din Statele Unite ale Americii, autori precum Paul McCartney poate revendica dreturi asupra unor melodii după o anumită perioadă de timp. În procesul său, artistul a spus că poate începe să îşi exercite drepturile asupra melodiilor trupei The Beatles, începând cu "Love Me Do", din 5 octombrie 2018.
Născut pe 18 iunie 1942, Paul McCartney este cântăreţ, multi-instrumentist şi compozitor. Şi-a început cariera ca basist şi vocalist al grupului The Beatles, în 1957, iar după destrămarea formaţiei, în 1970, a continuat cu o carieră solo care include, între altele, 24 de albume de studio şi 18 premii Grammy. În 2012, britanicul a primit Legiunea de Onoare, din partea preşedintelui Franţei, Francois Hollande. Artistul britanic a fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic de regina Elizabeth a II-a, în onoarea căreia a cântat, în faţa a zeci de mii de spectatori, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...