Patru producţii aparţinând noului val de film spaniol vor fi disponibile luna aceasta, gratuit, pe canaul de Vimeo al Institutului Cervantes, în cadrul programului „Nuevas cinefilias/ Noul Cinema spaniol”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul, o colaborare între Institutul Cervantes şi Festivalul de Film European din Sevilla, reprezintă o ocazie pentru cinefili de a cunoaşte estetica celui mai îndrăzneţ, contemporan şi angajat val de filme spaniole. Este un program care se desfăşoară din 2018 şi aduce pe ecranele din întreaga lume filme ce vin cu o viziune inovatoare şi provocatoare, dovedind încă o dată vitalitatea cinematografiei spaniole.

În acest an, seria cuprinde patru filme spaniole recente, care, prin tematică şi limbaj, nu ar fi fost posibile în altă epocă şi care încorporează memoria trecutului şi aduc în actualitate tradiţia cinematografiei, inclusiv a celei spaniole. În acelaşi timp, inovează, riscă şi se joacă cu structuri şi poveşti contemporane. Deschid o cale şi, totodată, se intersectează cu alte direcţii deja existente şi, astfel, creează noi parametri pentru ca cinefilii de azi şi de mâine să poată înţelege, pornind de la cinematografie, schimbările într-o societate ce pare că este într-o transformare continuă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Toate filmele vor fi disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată.

Program

5 noiembrie: „Arima” (2019), de Jaione Camborda (77 min)
Debutul în lungmetraj al unuia dintre cei mai promiţători reprezentanţi ai noului val galician, Jaione Camborda, „Arima” este povestea a patru femei şi a unei fetiţe a cărei viaţă se schimbă după sosirea neaşteptată a doi străini în satul lor. Unul fuge de celălalt, ascunzându-se în sat, ca o fiinţă fantomatică, celălalt, un bărbat rănit, care poartă o armă, va perturba în diferite forme viaţa femeilor. Totul se desfăşoară la graniţa dintre real şi imaginar, dintre coşmar şi vis, dintre frică şi dorinţă, în această poveste plină de mister.

12 noiembrie:  „Violeta no coge el ascensor” (2019), de Mamen Díaz (87 min)
Primul film al lui Mamen Díaz tratează cu lejeritatea unui Rohmer al secolului XXI eterna nemulţumire milenială, într-o lume plină de posibilităţi, fapt care îngreunează procesul alegerii uneia singure. Violeta are puţin peste 20 de ani şi trebuie să-şi petreacă vara în Madrid făcând practică la o editură. În acele săptămâni, îşi va face noi prieteni, va lua nişte decizii, mai mult sau mai puţin bune, şi, mai ales, va învăţa că a eşua este mai degrabă o artă decât o dramă.

19 noiembrie: „This Film is About Me” (2019), de Alexis Delgado (61 min)
Alexis Delgado realizează un portret unic al Renatei Felicitas Soskey, aflate în închisoare pentru că şi-a ucis cu brutalitate vecinul. Creează un portret al unei femei în prim-plan, cu aură teatrală, magnetism cinematografic şi o strălucire aproape supranaturală. Renata Felicitas Soskey, afişând maniere de vedetă din alte timpuri, crede că povestea vieţii ei este „cea mai extraordinară” spusă vreodată. La rândul lui, cel care filmează o vede drept personajul vieţii sale.

26 noiembrie: „La reina de los lagartos” (2019), de Burnin’ Percebes (63 min)
Povestea de dragoste sfâşietoare din ultimul film al seriei se petrece între o mamă singură şi un extraterestru, pe care duo-ul de actori Bruna Cusí şi Javier Botet o transformă într-o poveste memorabilă, în registrul melodramei şi al science fiction-ului, cu note de umor subtil şi sensibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.