Lungmetrajul sud-coreean „Parasite” este marele câştigător al celei de-a 92-a ediţie a galei premiilor Oscar, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles. Producţia, care a primit şase nominalizări, s-a impus la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun scenariu original”. Drama de război „1917” a lui Sam Mendes a primit trei trofee, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time... in Hollywood”, a primit două, la fel şi „Joker” al lui Todd Phillips şi „Ford v Ferrari” al lui James Mangold.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trofeele galei din acest an au fost împărţite, iar surpriza serii a reprezentat-o producţia sud-coreeană, recompensată anul trecut cu Palme d'Or la Cannes. Dacă era de aşteptat că se va impune la categoriile „lungmetraj internaţional” şi „scenariu original”, pelicula a fost laureată şi pentru regie şi la categoria „cel mai bun film”.

Lungmetrajul vorbeşte despre inegalitatea socială. Are în centru o familie care face eforturi financiare şi aspiră la o viaţă mai bună. Este o comedie violentă despre conflictul dintre clase sociale şi despre lăcomie.

Din distribuţie fac parte Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Jo Yeo Jeong, Choi Woo Shik, Park So Dam, Lee Jung Eun şi Jang Hyae Jin. Scenariul este scris de Bong Joon Ho şi Jin Won Han.

„Parasite” este al şaptelea lungmetraj al lui Joon Ho, care mai semnează „Barking Dogs Never Bite” (2000), „Memories of Murder” (2003), „The Host” (2006), „Mother” (2009), „Snowpiercer” (2013) şi „Okja” (2017).

Drama ”Joker”, regizată de Todd Phillips, a primit cele mai multe nominalizări - 11 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal” (Joaquin Phoenix). A reuşit să se impună la două: coloană sonoră şi interpretare.

„The Irishman” (r. Martin Scorsese), „Once Upon a Time... in Hollywood” (r. Quentin Tarantino) şi „1917” (r. Sam Mendes) au primit câte 10 selecţii fiecare. Filmul lui Scorsese, producţie Netflix, nu a primit niciun trofeu.

Gala a debutat cu un moment muzical susţinut de cântăreaţa Janelle Monáe, care a fost acompaniată de un grup de dansatori.

Steve Martin şi Chris Rock au fost primii prezentatori ai serii. Au făcut o introducere în care au vorbit despre filmele nominalizate, despre eroarea din urmă cu trei ani – când a fost anunţat greşit numele câştigătorului, şi au făcut glume pe seama lui Jeff Bezos şi Martin Scorsese.

„Oscarurile s-au schimbat mult în ultimii 92 de ani”, a spus Steve Martin. „În 1929, nu a fost niciun actor de culoare nominalizat, iar acum avem unul”, a completat Chris Rock.

Brad Pitt a fost primul câştigător al serii. Rolul din „Once Upon a Time... in Hollywood” i-a adus trofeul pentru rol secundar. La primirea celui de-al doilea Oscar din carieră, în cele 45 de secunde avute la dispoziţie pentru discurs, el le-a adus un omagiu lui Quentin Tarantino şi Leonardo DiCaprio, a mulţumit cascadorilor care au lucrat la film şi a dedicat premiul copiilor lui. A folosit câteva secunde pentru a aminti şi de procesul pentru destituirea preşedintelui Donald Trump şi lipsa audierii martorilor: „Mă gândesc că poate Quentin va face un film despre asta”.

„Să scrii un scenariu este un proces în care eşti singur, nu reprezintă ţara”, a spus regizorul Bong Joon-ho, după ce a mulţumit Academiei. „Dar acesta este primul Oscar pentru Coreea de Sud”, a spus cineastul care, împreună cu Jin Won Han, a primit trofeul pentru scenariul original „Parasite”.

Bong Joon-ho a primit şi trofeul pentru lungmetraj internaţional. „Categoria are un nume nou acum: a devenit, din film în limbă străină, lungmetraj internaţional. Sunt foarte bucuros să fiu primul laureat sub noul nume. Aplaud şi susţin ceea ce simbolizează modificarea”, a spus cineastul, desemnat şi cel mai bun regizor.

El i-a omagiat pe Martin Scorsese şi pe Quentin Tarantino, de asemenea nominalizaţi pentru regie, pentru că i-au influenţat parcursul.

Laura Dern, care a fost nominalizată pentru a treia oară la Oscar, de această dată pentru rolul secundar din „Marriage Story”, le-a mulţumit regizorului Noah Baumbach şi întregii echipe a filmului. „E cel mai frumos cadou de aniversare”, a adăugat actriţa care împlineşte 53 de ani pe 10 februarie.

A patra nominalizare din carieră i-a adus lui Joaquin Phoenix primul trofeu Oscar. Actorul a fost premiat pentru rolul principal din „Joker”. În discursul lui, a amintit despre egalitatea de gen şi drepturile animalelor. „Să fiu actor este ocazia de a-mi folosi vocea pentru cei care nu o au. Cred că suntem foarte deconectaţi de la lumea naturală”, a spus Phoenix, care a îndemnat la sprijin reciproc.

Tot pentru a patra oară nominalizată, dar pentru a doua oară câştigătoare, Renée Zellweger a declarat: „Este o onoare să fiu luată în considerare în această companie”. Ea a fost premiată pentru rolul Judy Garland din „Judy” şi a dedicat trofeul legendarei actriţe.

Cynthia Erivo, Elton John, Idina Menzel, Chrissy Metz şi Randy Newman au interpretat cele cinci compoziţii nominalizate la categoria „cel mai bun cântec original”. Billie Eilish, marea câştigătoare a premiilor Grammy de anul acesta, a fost invitat special, iar Eminem, o altă surpriză a serii.

Billie Eilish a cântat melodia „Yesterday” (The Beatles) pentru segmentul In memoriam, în care au fost amintiţi cineaştii care au încetat din viaţă anul trecut.

Eminem a cântat „Lose Yourself”, după ce Lin-Manuel Miranda a prezentat un montaj cu piese reprezentative „pe care nu le poţi desprinde de filme”. Rapperul a energizat publicul şi a fost îndelung ovaţionat pentru interpretarea cântecului care a fost inclus pe coloana sonoră a filmului „8 Mile” şi care i-a adus un Oscar în 2003.

„Să fiu aici cu omul ăsta este o justificare a celor 53 ani în care am făcut ce am făcut”, a spus textierul Bernie Taupin despre compozitorul şi interpretul Elton John, ei fiind laureaţi pentru cântec original – „(I m Gonna) Love me Again” din „Rocketman”. John l-a amintit în discursul său de mulţumire pe actorul Taron Egerton, care l-a interpretat în film, şi le-a transmis copiilor lui: „Tati vă iubeşte”.

Preşedintele Academiei americane de film, David Rubin, şi actorul Tom Hanks au anunţat pe scena galei că muzeul dedicat filmului, anunţat în urmă cu opt ani, va fi inaugurat pe 14 decembrie 2020.

Ediţia de anul acesta a fost a treia din istoria evenimentului care a avut loc fără un prezentator principal. La a 92-a ceremonie au înmânat trofee, între alţii, Jane Fonda, Spike Lee, Salma Hayek, Oscar Isaac, Penélope Cruz, Keanu Reeves, Diane Keaton, Mark Ruffalo, Sigourney Weaver, Mahershala Ali, Olivia Colman, Rami Malek şi Regina King.

Jane Fonda a prezentat câştigătorul categoriei „cel mai bun film”. „Parasite” este primul film într-o limbă străină care a câştigat marele premiu al galei.

„Nu ne-am imaginat că se va întâmpla asta. Suntem foarte fericiţi. Un moment foarte important în istorie are loc acum”, au spus producătorii. Ei au mulţumit tuturor celor care au iubit şi sprijinit filmul şi publicului coreean. „Fără voi nu am fi fost aici”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.