Musicalul ”La La Land, care a egalat recordul de nominalizări la Oscar primite de un singur film într-un an, deţinut ex aequo de peliculele ”Titanic” (1997) şi ”All About Eve” (1950), va concura la 14 categorii de trofee şi pare să deţină statutul de principal favorit la categoria ”cel mai bun film al anului”. Singurul lungmetraj care are potenţialul de a îi ”fura” trofeul suprem este, potrivit criticilor de specialitate, drama ”Moonlight”.
”La La Land” a fost nominalizat inclusiv la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun regizor”, pentru tânărul cineast Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, iar protagoniştii filmului, Ryan Gosling şi Emma Stone, au fost nominalizaţi la categoriile ”cel mai bun actor” respectiv ”cea mai bună actriţă”.
”La La Land”, un tribut adus musicalurilor create de Vincente Minnelli şi Jacques Demy, reprezintă o raritate, deoarece este singurul lungmetraj ”optimist” din categoria ”cel mai bun film”. Sentimentul de ”escapism” care se degajă din această peliculă rezonează cu votanţii la Oscaruri, într-o perioadă în care victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale exemplifică foarte bine o orientare a ţării - Statele Unite - spre politicile de dreapta, în contrast cu Hollywoodul, ai cărui reprezentanţi votează majoritar cu Partidul Democrat, adeptul politicilor de stânga. Celelalte pelicule care au fost nominalizate la categoria ”cel mai bun film” tratează subiecte aparţinând genului dramatic - precum relaţiile rasiale, identitatea sexuală, războiul şi criza economică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dramatismul nu lipseşte însă nici din ”La La Land”, care, deşi pare să fie construit pe structura unui musical clasic, este un film care conţine trei elemente esenţiale, ce ar putea să îi aducă trofeul suprem: evită într-o manieră reuşită clişeul ”happy end-ului”, propunând un final dulce-amar; vorbeşte cu mult curaj şi sensibilitate despre sentimente reale, verosimile, trăite de majoritatea spectatorilor – tristeţea şi nostalgia generate de sfârşitul unei iubiri, sentimentul de descurajare ce apare atunci când oamenii au străbătut deja 99 dintre cei 100 de paşi care îi despart de ţelul lor dar, dezamăgiţi şi temându-se de un nou eşec, sunt tentaţi să renunţe; se adresează în special persoanelor trecute de vârsta de 30 de ani, care au avut timpul necesar pentru a experimenta astfel de situaţii şi, mai ales, unui public avizat, care obişnuieşte să meargă destul de la cinematograf şi este capabil să facă paralelisme şi comparaţii – iar cei mai mulţi dintre membrii cu drept de vot din Academia de film americană se încadrează în această categorie de vârstă.
”La La Land” a avut un sezon fulminant, câştigând deja numeroase trofee importante şi fiind desemnat ”cel mai bun film” la galele Golden Globes (în secţiunea filmelor de comedie), BAFTA şi PGA (Producers Guild of America). Cele trei trofee reprezintă fiecare în sinea lui un excelent indicator pentru viitorul câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film al anului.
Lungmetrajul ”Moonlight”, regizat de Barry Jenkins, a primit opt nominalizări la Oscar şi pare să fie singurul film capabil să răstoarne toate pronosticurile şi să învingă ”La La Land” la gala premiilor decernate de Academia de film americană.
Filmul ”Moonlight”, care a devenit un favorit al criticilor după ce a avut premiera la Toronto 2016, reprezintă o poveste atemporală despre legăturile dintre oameni şi despre procesul de autodescoperire. Pelicula relatează viaţa unui tânăr de culoare dintr-un cartier rău famat din Miami, din copilărie şi până la o vârstă adultă, pe măsură ce acesta încearcă să îşi găsească un loc în lume, cu ajutorul familiei, prietenilor şi iubirii.
Acest lungmetraj a câştigat deja câteva trofee prestigioase în debutul sezonului premiilor cinematografice din America de Nord, fiind desemnat cel mai bun film al anului la gala Gotham Independent Film Awards, la gala L.A. Film Critics Association, la gala New York Film Critics Online şi a fost inclus pe lista celor mai bune 10 filme ale anului de prestigiosul American Film Institute. De asemenea, a fost desemnat cel mai bun film dramatic la Globurile de Aur 2017.
Celelalte şapte pelicule care au fost nominalizate în acest an la Oscarul pentru cel mai bun film sunt ”Arrival”, de Denis Villeneuve, “Fences”, de Denzel Washington, “Hacksaw Ridge”, de Mel Gibson, “Hell or High Water”, de David Mackenzie, “Hidden Figures”, de Theodore Melfi, “Manchester by the Sea”, de Kenneth Lonergan, şi “Lion”, de Garth Davis.
Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct de postul american ABC şi va fi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.
Evenimentul va fi prezentat de Jimmy Kimmel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.