Un model Playboy a scandalizat comunitatea maori din Noua Zeelandă cu o fotografie nud pe care a realizat-o pe un munte considerat sacru în această ţară, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru multe persoane, aflate în mod constant în căutarea unor imagini spectaculoase pe care doresc să le publice apoi pe Facebook şi Instagram, panorama oferită de un munte al cărui pisc depăşeşte plafonul de nori pare să reprezinte ”fotografia perfectă”.

În plus, dacă eşti un model Playboy şi ai aproape 300.000 de admiratori pe reţelele de socializare, o fotografie nud realizată într-un astfel de cadru pare să asigure un ”succes” garantat în spaţiul online. Este exact ceea ce a făcut fotomodelul Jaylene Cook, care, după ce a escaladat muntele Taranaki din Noua Zeelandă, s-a dezbrăcat complet, s-a fotografiat în acea ipostază şi a publicat imaginea pe reţelele de socializare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Reprezentanţii comunităţii maori consideră că gestul ei reprezintă ”o deplină lipsă de sensibilitate culturală”.

Vârful acelui munte vulcanic este considerat sacru de comunitatea maori.

”E ca şi cum cineva ar intra în Bazilica Sf. Petru din Vatican şi ar face fotografii nud. Este un loc sacru şi un astfel de gest este complet nepotrivit”, spune Dennis Ngawhare, purtător de cuvânt al tribului maori, citat de BBC.

Un strămoş sacru

Fotografia realizată de Jaylene Cook, originară din Noua Zeelandă, a fost realizată în urmă cu două zile, după ce a escalat acel masiv muntos însoţită de partenerul ei de viaţă.

Publicată pe contul ei de pe reţeaua de socializare Instagram, fotografia, ce o prezintă pe Jaylene Cook privind în zare, din vârful acelui munte ce are înălţimea de 2.518 metri, a generat aproape 10.000 de Like-uri. 

”Anumiţi oameni ar putea să spună că acolo se află doar nişte roci şi pământ, aşadar de ce să ai respect faţă de ele?”, spune Dennis Ngawhare.

Însă pentru comunitatea maori, acel vulcan este considerat locul în care a fost înmormântat primul strămoş al tribului, iar muntele este, la rândul lui, un strămoş al oamenilor.

În mod tradiţional, simpla escaladare a muntelui, până în vârful său, este considerată un act nepotrivit, iar astfel de escaladări sunt realizate foarte rar şi doar în scopuri ceremoniale.

După ce regiunea a fost colonizată de Imperiul Britanic, tribul local nu a mai contat în privinţa deciziilor referitoare la acel munte - ce a fost numit Muntele Egmont de celebrul Căpitan Cook - şi, în prezent, acceptă faptul că turiştii din zonă vor să urce până în vârful vulcanului.

”Abia recent am putut să aflăm câteva ceva despre ceea ce se întâmplă pe acel munte”, a explicat purtătorul de cuvânt al tribului maori.

”Noi cerem doar ca oamenii să fie respectuoşi. Acest ultim caz este doar încă un alt exemplu deranjant despre cum anumite persoane pur şi simplu nu ştiu cum să se comporte atunci când ajung acolo”, a adăugat el.

Neil Volzke, primarul districtului Stratford, admite că demersul fotomodelului Playboy a fost ”insensibil din punct de vedere cultural”.

”Nu cred că fotografia în sine este ofensatoare sau obscenă - pur şi simplu e nepotrivit să faci o astfel de fotografie în vârful Muntelui Taranaki, pentru că el reprezintă un loc extrem de important pentru comunitatea maori”, a declarat Neil Volzke.

O încleştare a credinţelor 

După ce imaginea publicată de Jaylene Cook pe Instagram a început să fie criticată, modelul Playboy a încercat să se apere şi a spus că s-a informat în legătură cu acel munte înainte de a îl escalada, dar nu consideră că fotografia ei este ofensatoare.

Comunitatea maori s-a declarat consternată de răspunsul ei.

”Aici este vorba despre o încleştare între supoziţiile occidentale şi valorile şi credinţele indigene”, a spus Dennis Ngawhare.

O serie de incidente ce au avut loc pe muntele Taranaki au scandalizat în trecut comunitatea maori. Printre acestea s-a aflat o fotografie ce arăta un grup de persoane care făceau grătar în vârful vulcanului şi o altă imagine care prezenta câţiva turişti care realizau desene în graffiti pe stâncile din zonă.

”Este un loc care ar trebui să fie tratat cu cel mai mare respect, tot timpul”, afirmă Neil Volzke.

Nu este însă pentru prima dată când o fotografie nud realizată pe un munte a fost aspru criticată de comunităţile locale.

În iunie 2015, mai mulţi turişti occidentali care au escaladat muntele Kinabalu din Malaysia au şocat opinia publică din această ţară în urma unui ”act lipsit de respect” faţă de acel masiv muntos considerat sacru. Turiştii s-au dezbrăcat în vârful muntelui, au rămas doar în lenjerie intimă şi apoi s-au fotografiat în acele ipostaze. Gestul lor a fost considerat de localnici cauza principală a unui cutremur devastator care s-a produs după câteva zile în regiune. Turiştii au putut să părăsească Malaysia abia după ce au fost judecaţi, au petrecut câteva zile în închisoare şi au achitat o amendă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.