Actorul Morgan Freeman şi James Clapper, fostul director al comunităţii americane de informaţii, se numără printre vocile care susţin o campanie de informare despre implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii din 2016, care a fost lansată marţi, de organizaţia nonprofit înfiinţată cu acest scop, The Committee to Investigate Russia. Artistul declară într-un videoclip că americanii au fost atacaţi şi că se află în război, informează AFP.com.
Organizaţia este condusă de Rob Reiner, actor şi regizor cunoscut pentru filme precum "When Harry Met Sally", şi de James Clapper, fostul director al comunităţii americane de informaţii, care l-a criticat în ultima perioadă pe preşedintele Donald Trump pentru că nu a recunoscut că Rusia a intervenit în alegerile din 2016.
Cu un site propriu, o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, organizaţia promite să facă un efort ”imparţial şi nonprofit” pentru a îi ajuta pe americani să înţeleagă ”atacurile continue ale Rusiei asupra democraţiei” americane.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Avem nevoie ca preşedintele nostru să ni se adreseze şi să ne spună adevărul”, a adăugat Morgan Freeman în videoclipul publicat pe site-ul investigaterussia.org.
”Acum, la doar câteva luni de la începerea mandatului său, preşedintele şi echipa sa au de-a face cu mai multe anchete în Senatul american şi în Camera Reprezentanţilor şi de către un consiliu special al Departamentului de Justiţie. The Committee to Investigate Russia este o resursă nonprofit şi imparţială creată pentru a ajuta americanii să recunoască şi să înţeleagă gravitatea atacurilor continue ale Rusiei asupra democraţiei noastre (…) Mai multe generaţii au luptat pentru a proteja democraţia. Acum este rândul nostru”, arată prezentarea organizaţiei, pe site-ul acesteia.
James Clapper a fost unul din autorii unui raport publicat în ianuarie care arată că preşedintele rus Vladimir Putin s-a aflat în spatele unui efort complex de atacuri cibernetice şi dezinformări, cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016, în favoarea lui Donald Trump.
Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu investigaţia privind Rusia, intervievează posibilii martori şi suspecţii într-o anchetă în legătură cu posibila colaborare cu Moscova.
Între timp, trei comitete din Congresul Statelor Unite ale Americii desfăşoară propriile lor anchete, intervievând martori între care s-au numărat persoane apropiate lui Donald Trump, precum şi membri ai familiei sale.
”Nu ştiu dacă publicul larg înţelege gravitatea a ceea ce ruşii au putut să facă şi continuă să facă. Ei încearcă să ne submineze democraţia”, a spus Rob Reiner pentru CNN .
În afară de Rob Reiner şi Jampes Clapper, din consiliul consultativ al The Committee to Investigate Russia mai fac parte: David Frum, senior editor al revistei The Atlantic, Charlie Sykes, un comentator conservator, Max Boot, membru al Consiliului pentru Relaţii Externe, şi Norman Ornstein, de la American Enterprise Institute.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.