Finala Eurovision 2023 a fost câştigată de Suedia prin reprezentanta sa Loreen, prima artistă care aduce în ţară trofeul pentru a doua oară. "E copleşitor. Sunt atât de fericită. Asta este pentru voi. Mulţumesc!", a spus cântăreaţa emoţionată pe scenă, primind trofeul din partea Kalush Orchestra. Finlanda a primit din partea publicului 526 de puncte, clasându-se pe locul doi, urmată de Israel cu 362 de puncte. A 67-a ediţie a concursului muzical european a avut loc la Liverpool, oraş care a găzduit concursul în locul Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Israelul a primit din partea publicului 185 de puncte. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Norvegia a primit din partea publicului 216 puncte. Finlanda - 376 de puncte. Ucraina a primit de la public 189 de puncte. Italia - 174.

Moldova a fost votată de 76 de ori. 

Publicul  a acordat Marii Britanii 9 puncte. 

Cele 12 puncte din partea Australiei au fost destinate Belgiei.
Danemarca acordă un punct Marii Britanii şi 12 Suediei.
Cele 12 puncte ale Spaniei au revenit suedezei Loreen.
Israelul a acordat 12 puncte Suediei.
Suedia a acordat 4 puncte Marii Britanii şi 12 Finlandei.

Ucraina a acordat cele 12 puncte Suediei. 

Marea Britanie a acordat 12 puncte Suediei. 

Juriul din România a acordat 12 puncte Italiei. 

Top cinci este format deocamdată din: Suedia, Israel, Italia, Estonia, Finlanda.

Un tribut a fost adus oraşului Liverpool care a dat lumii cea mai bună muzică, două echipe de fotbal şi jocul cuvintelor încrucişate. Italianul Mahmood a cântat o versiune a "Imagine" de John Lennon. Fosta câştigătoare a Israelului, Netta, a cântat "You Spin Me Round (Like A Record)". Melodia "Whole Again" a fost cântată de islandezul Daði Freyrsings, spre bucuria spectatorilor. Suedeza Cornelia Jakobs, care a ajuns pe locul patru cu piesa "Hold Me Closer", la Torino anul trecut, a reinterpretat hitul "I Turn To You", lansat de Melanie C în 1999. Duncan Laurence din Regatul Ţărilor de Jos, care a câştigat Eurovision în 2019 cu "Arcade", a cântat "You’ll Never Walk Alone".

Sam Ryder, care s-a clasat anul trecut pe locul doi în concurs cu "Space Man", cea mai bună prezenţă a Marii Britanii la Eurovision după mulţi ani, a cântat la Liverpool "Mountain", acompaniat la tobe de legendarul Roger Taylor de la formaţia Queen. 

Publicul poate vota de maximum 20 de ori cântecul favorit. 

Mae Muller a reprezentat Marea Britanie în concurs. Ea a încheiat show-urile serii cu piesa pop dedicată femeilor puternice, "I Wrote a Song". Fanii au fost dezlănţuiţi. 

Rock alternativ şi un protest politic, cântecul Croaţiei  interpretat de Let 3, "Mama SC!", râde de dictatorii "psihopaţi", cu aluzie la Vladimir Putin. 

Trupa Joker Out din Slovenia a cântat "Carpe diem", o melodie pop, dance, cu influenţe rock şi chitară electrică. 

Israelul a prezentat o piesă clasică pop "Unicorn", cu mult ritm. Versurile cântate de Noa Kirel, premiată MTV, vorbesc despre istoria ţării. 

Monika Linkytė din Lituania a venit să liniştească spiritele în arenă cu "Stay", despre găsirea iubirii. 

Germania a ales un număr rock pentru această ediţie. Lord of the Lost au cântat "Blood & Glitter". 

Alessandra, "Queen of Kings" din Norvegia, a adus pe scena de la Liverpool un mesaj de iubire. Melodia, un pop scandinav într-un tempo mediu, vorbeşte despre puterea feminină. 

Rezistenţa poporului ucrainean a fost reamintită în "Heart of Steel" de Tvorchi. Andrii Hutsuliak şi cântăreţul de origine nigeriană Jeffery Kenny au scris această piesă primăvara trecută, când soldaţii ucraineni apărau oţelăria Azovstal din Mariupol de bombardamentele ruseşti.

Moldova s-a calificat în finala Eurovision cu melodia "Soarele şi Luna". Pasha Parfeni vorbeşte despre o clasică poveste de iubire. Combinaţia de folclor moldovenesc şi românesc şi pop modern a fost pe placul publicului.  

Armenia, prin Brunette, a mizat pe "Future Lover", o baladă cu elemente rhythm and blues.

Cântăreţul belgian Gustaph, cu un imn pozitiv, şi-a dedicat melodia "Because of You" prietenilor care îi constituie „familia aleasă, ceea ce se întâmplă foarte des în lumea queer”.

Trupa Voyager a reuşit să califice Australia în finală anul acesta. Piesa "Promise" este un pop cu influenţe rock progresiv, cu sintetizatoare în stilul anilor 80.

Muzică folk, combinată cu pop, elemente acustice, sound unic, aşa a arătat imnul trupei feminine Vesna, cu "My Sister’s Crown".

Finlanda, favorita cu numărul doi a caselor de pariuri, a declanşat în arenă o atmosferă plină de energie cu "Cha Cha Cha" cântată de Käärijä. 

Din Estonia, Alika Milova a cântat cu mult suflet balada "Bridges".

Marco Mengoni cu "Due Vite", o baladă pop care a câştigat Festivalul de la Sanremo, imprimă un mesaj melancolic show-ului, specific cântecului italian, despre doi foşti iubiţi care s-au îndepărtat unul de celălalt după despărţire. Artistul s-a clasat pe locul şapte la Eurovision în 2013. 

Albina & Familja Kelmendi au cântat din nou "Duje", baladă balcanică despre importanţa unităţii şi familia în prim-plan, într-o atmosferă teatrală, cu voce puternică. 

Loreen, câştigătoare Eurovision în 2012, a propus anul acesta "Tattoo", un electrodance clasic, o combinaţie de voce de piept şi falsetto. 

Identitatea muzicală a Spaniei a fost pusă în evidenţă de Blanka Paloma cu piesa "EAEA", ce explorează părţile sufletului. Blanka a combinat ritmuri de flamenco cu bas şi sound arăbesc.

Din Cipru, Andrew Lambrou a adus o mega-baladă, "Break A Broken Heart".

La Zarra, reprezentanta Franţei, a avut cea mai impresionantă apariţie. Vedeta franceză a fost literalmente purtată pe scenă, cocoţată pe o platformă uriaşă care s-a ridicat spre cer, de unde rochia ei neagră strălucitoare cade pe podea. Inspirat de Audrey Hepburn, Edith Piaf şi Lana Del Rey, show-ul ei este o fuziune şic, de eleganţă şi disco francez. La final, La Zarra întreabă: „Spune-mi, am reuşit să cânt măreţia Franţei?”.

Luke Black, din Serbia, a cântat cu voce şoptită "Samo Mi Se Spava", care se traduce prin "Vreau să dorm" şi explorează stările modificate ale realităţii pe care le-a experimentat izolat în 2020.

Polonia, cu Blanka, a cântat "Solo", o piesă pop-dance, de club. Din 1994, de când participă, Polonia nu a câştigat niciodată. 

Primul cântec al serii anti-război este al Elveţiei. "Watergun" este o baladă cu ritm cântată de Remo Forrer ce lansează un mesaj de pace.

Artista Mimicat din Portugalia a reluat cântecul ei "Ai Coração". Ea aduce o notă de Moulin Rouge la Eurovision cu numărul ei de cabaret. Titlul se traduce prin "Oh, inimă!" iar versurile sunt despre o dragoste atât de pasională încât te înnebuneşte. "Mă simt ameţită şi mai rău în fiecare zi", cântă ea. "Cineva, vă rog să mă scoateţi din asta!". 

Austria, prima ţară în concurs. Teya & Salena au cântat "Who The Hell Is Edgar?". Cele două artiste au fost primite în ritm de aplauze. 

Parada drapelelor a avut-o ca voiceover pe Mel C de la Spice Girls. 

Vedeta ucraineană Tina Karol a interpretat piesa ei din 2006 "Show Me Your Love"; urmată de Verka Serduchka (şi mama lui!) care se învârte prin "Dancing Lasha Tumbai" din 2007. 

Show-ul s-a deschis la Kiev cu o versiune extinsă a melodiei câştigătoare de anul trecut, "Stefania" de Kalush Orchestra.

Într-un videoclip preînregistrat, li se alătură vedete precum Joss Stone, Sam Ryder şi Andrew Lloyd Webber, adăugând un sound britanic melodiei, în timp ce trupa urcă într-un tren şi pleacă într-o călătorie prin Europa.

Dintr-o dată, ei apar pe scena Liverpool Arena, în palmele întinse a două mâini uriaşe, împodobite cu motive populare ucrainene.

O primă surpriză - Prinţesa de Wales cântând la pian. Nu este prima dată când o auzim cântând - în 2021 a cântat la un concert de colinde în Westminster Abbey.

România nu se află printre cele 26 de ţări calificate. Theodor Andrei nu a reuşit să convingă cu melodia sa „D.G.T. (Off and on)” în semifinala de joi. 

Finala Eurovision are loc la la M&S Bank Arena şi este difuzată în România de TVR, TVR Internaţional şi TVR+. 

Gazdele finalei vor fi Graham Norton, comentatorul obişnuit al Eurovision din Marea Britanie, Alesha Dixon, personalitate britanică de televiziune şi cântăreaţă, Julia Sanina de la trupa rock ucraineană The Hardkiss şi Hanna Waddingham, vedetă a teatrului muzical şi a televiziunii.

Câştigătorul îi va urma grupului ucrainean Kalush Orchestra, care a triumfat anul trecut cu „Stefania”, o melodie care amestecă hip-hop şi muzică tradiţională.

Organizatorii Eurovision au stârnit controverse refuzând preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să adreseze un mesaj în timpul finalei.

Dar chiar şi fără acest mesaj, competiţia oferă un puternic tribut Ucrainei, cu prezenţa a unsprezece artişti ucraineni pe scenă, inclusiv Kalush Orchestra, a subliniat Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU).

La fel ca anul trecut, Rusia este exclusă din concurs.

Pe scenă, Ucraina este reprezentată de duo-ul electro Tvorchi şi "Heart of Steel", o melodie inspirată de rezistenţa în timpul unui asediu de o lună la fabrica Azovstal din Mariupol.

Pentru Elveţia, tânărul cântăreţ Remo Forrer lansează un mesaj de pace pe un ton serios cu "Watergun". 

La capătul opus al spectrului, extravagantul grup croat Let 3 concurează cu "Mama SC!", un titlu caustic care îl atacă subtil pe Vladimir Putin.

Franţa, care nu a mai câştigat din 1977 alături de Marie Myriam, este reprezentată de cântăreaţa din Quebec La Zarra şi de electro-disco-ul ei "Evidemment" şi o performanţă care se anunţă, la propriu, ameţitoare.

Ordinea intrării în concurs

Austria / Teya & Salena - "Who The Hell Is Edgar?"

Portugalia / Mimicat - "Ai Coração"
Elveţia/ Remo Forrer - "Watergun"
Polonia/ Blanka - "Solo"
Serbia/ Luke Black – "Samo Mi Se Spava"
Franţa/ La Zarra – "Évidemment"
Cipru/ Andrew Lambrou - "Break A Broken Heart"
Spania/ Blanca Paloma – "EAEA"
Suedia/ Loreen – "Tattoo"
Albania / Albina & Familja Kelmendi - "Duje"
Italia/ Marco Mengoni - "Due Vite"
Estonia/ Alika - "Bridges"
Finlanda / Käärijä - "Cha Cha Cha"
Cehia/ Vesna – "My Sister’s Crown"
Australia/ Voyager – "Promise"
Belgia/ Gustaph - "Because of You"
Armenia/ Brunette – "Future Lover"
Moldova/ Pasha Parfeni – "Soarele şi Luna"
Ucraina/ TVORCHI - "Heart Of Steel"
Norvegia/ Alessandra – "Queen of Kings"
Germania/ Lord of the Lost - "Blood & Glitter"
Lituania/ Monika Linkytė – "Stay"
Israel / Noa Kirel – "Unicorn"
Slovenia / Joker Out - "Carpe Diem"
Croa'ia / Let 3 - "Mama ŠČ!"
Marea Britanie/ Mae Muller - "I Wrote A Song"

Cum se votează

După ce toate melodiile vor fi interpretate, fiecare ţară va acorda două seturi de puncte. Un set este oferit de un juriu format din cinci profesionişti din industria muzicală din fiecare dintre ţările participante, în timp ce celălalt este de la telespectatori de acasă.

Telespectatorii pot vota prin telefon şi prin aplicaţia oficială, dar nu pot vota pentru propria ţară.

Odată ce fereastra de vot s-a închis, purtătorii de cuvânt din toate ţările participante vor anunţa punctele juriului în direct.

Punctele telespectatorilor din toate ţările participante sunt adunate şi anunţate de la cel mai mic la cel mai mare. 

Numerele de telefon/ SMS precum şi tarifele aferente vor fi afişate în fiecare ţară de către televiziunea publică care transmite competiţia muzicală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.