"Libertate", de Tudor Giurgiu, film inspirat din fapte reale, bazat pe o cercetare riguroasă de doi ani, zeci de ore de interviuri, recompune atmosfera de teroare din zilele Revoluţiei 1989 de la Sibiu. Filmul a avut premiera de gală, luni, la Sala Palatului, unde jumătate dintre spectatori nici nu se născuseră la momentul evenimentelor. Publicul va putea vedea filmul în cinema, de vineri.
Este un film de acţiune, care nu-şi propune să dea răspunsuri, dar îşi propune să ne reamintească multele întrebări pe care le avem de 34 de ani.
"Nu aveam în plan că am să fac un film despre cele întâmplate în 1989, s-a întâmplat aşa. Este o poveste care m-a captivat şi mi-a lăsat foarte multe întrebări", a spus Tudor Giurgiu, care i-a îndemnat pe spectatori să se gândească la relaţia fiecăruia cu trecutul, cu felul în care trăim, cu propriul adevăr, "pentru că am învăţat din toată experienţa asta a filmului că mi-e foarte frică de cei care spun că ei ştiu totul despre Revoluţie, despre cum s-a întâmplat. N-a fost aşa, şi la Sibiu, şi peste tot, au fost adevăruri multiple, au fost naraţiuni care se bat cap în cap, poate că e momentul la 34 de ani de la evenimente ca statul român să facă un pic de lumină, pentru a putea să trăim mai sănătos şi mai bine, mai transparent, înconjuraţi de mai puţine secrete".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Am resimţit în anii ăştia de documentare că înotam în derivă, nu ştiam încotro mă îndrept şi, la final, mă întâlneam cu oameni care şi-au pierdut copiii, rudele şi care mă întrebau 'la ce bun e filmul ăsta?'. Veţi vedea dacă a meritat", a mai spus Giurgiu.
"Din păcate noi în cinema nu putem face justiţie cu filmele noastre. Încă ne întrebăm cine a tras prima dată", a spus Tudor Giurgiu la finalul proiecţiei, îndelung aplaudată.
„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989. În haosul şi panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel (Alex Calangiu) e capturat şi acuzat că e terorist.
Din distribuţia filmului, alături de Alex Calangiu, Iulian Postenicu, Cătălin Herlo sau Ionuţ Caras, mai fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Leonid Doni sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.
„Libertate” a avut premiera naţională la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.
La Festivalul de la Sarajevo, filmul a fost recompensat cu Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE). „Filmul surprinde esenţa unui moment istoric semnificativ şi explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est”, a scris juriul CICAE, Sarajevo Film Festival.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.