Filmul „Maria, Regina României”, de Alexis Sweet Cahill, a fost recompensat, duminică seară, cu premiul secţiunii Avanpremierele Toamnei a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, iar „Otto Barbarul”, de Ruxandra Ghiţescu, şi „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, au fost câştigătorii secţiunii Works in Progress.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La gala de închidere, care a avut loc la Cinema Pro, au fost anunţate premiile publicului în secţiunile Avanpremierele Toamnei, Works in Progress, Une minute de vie, une minute de cinema, Filminute, dar şi actorii selecţionaţi în programul Managing Talents, ediţia a patra.

Câştigătorul secţiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureştene, este „Domnişoara Amelia”, regizat de Ruxandra Niţescu, de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Juriul a fost alcătuit din cineaştii Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1.000 de lei, oferit de Unicredit Bank şi un abonament pe un an la cinematecă.

Filmele câştigătoare ale premiului publicului după proiecţia de duminică, de la Cinema Muzeul Ţăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Naţional Bilingv ”George Coşbuc” - „Crash”, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” - „Domnişoara Amelia”, de Ruxandra Niţescu, de la Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” - „Eu exist?!”, de Iasmina Coman şi Maria Stana, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” - „Western cu toaster”, de Toma Hurduc şi Matei Preda, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” - „În pas cu lumea”, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoş, Matei Greceanu, Ştefan Tudorache şi Alin Zlotea. Fiecare echipă câştigătoare a primit câte un premiu de 1.000 de lei, oferit de Unicredit Bank şi un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul secţiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis şi câştigătorul competiţiei Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul „Life Goes On”, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Termenul limită până la care poate fi votat câştigătorul premiului publicului, pe filmminute.com, este 31 octombrie.

Alex Molico şi Andrei Epure, câştigătorii primei ediţii a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociaţia Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-şi primi premiile. A fost anunţată tema ediţiei a doua a concursului Write a screenplay for... Aceasta îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro.

Câştigătorii celei de-a patra ediţii a secţiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producţie, sunt: Ruxandra Ghiţescu, cu filmul „Otto Barbarul” (premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Multimedia Est) şi Radu Ciorniciuc, pentru „Acasă” (premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Cinelab).
„Secţiunea Works in progress reuşeşte să aducă în Bucureşti selecţioneri de la festivaluri mari şi ajută la vizibilitatea şi şansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat marele premiu.

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecţionaţi pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiţi în filmul „Tata mută munţii”, care va fi filmat anul viitor: Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc şi Andreea Boboc.

În final, a fost anunţat cel mai votat film din secţiunea Avanpremierele toamnei: câştigătorul premiului publicului a fost „Maria, Regina României”, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunţat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Seara s-a încheiat cu proiecţia în premieră a filmului „Frankie”, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

Timp de zece zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Spania şi proiecţii speciale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.