Filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, va beneficia de o proiecţie de gală după zece ani de la Palme d’Or, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, vineri, de la ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, unde vor fi prezenţi şi protagoniştii peliculei - Anamaria Marinca, Vlad Ivanov şi Laura Vasiliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La gală va fi prezent şi regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul festivalului, alături de alţi membri ai distribuţiei şi ai echipei filmului.

Pe toată durata festivalului, cele mai aşteptate filme româneşti ale toamnei vor fi prezentate la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul secţiunii „În avanpremieră”.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Secţiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme româneşti premiate în festivaluri: „Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi „Pororoca” (premiate la San Sebastián), „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” (premiat la Sarajevo), „Antonio şi Catarina” (Locarno) şi „Scurtcircuit” (Shanghai). Toate proiecţiile vor avea loc în prezenţa echipelor filmelor.

Cel mai nou lungmetraj al lui Constantin Popescu, „Pororoca”, favoritul criticilor la Festivalul de la San Sebastián, i-a adus lui Bogdan Dumitrache premiul pentru „cel mai bun actor”.

„Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Pârvu. Filmul a fost recompensat cu premiul pentru regie şi premiul pentru cel mai bun actor (Şerban Pavlu) la Festivalul Internaţional de la Sarajevo.

Şerban Pavlu, în „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”
Şerban Pavlu, în „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”

Tot film de debut în lungmetraj este şi „Mariţa”, semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes în 2012 cu scurtmetrajul „Tabăra din Răzoare”. Pentru „Mariţa”, Iftime a câştigat premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary în 2017.

„Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, a fost prezentat în premieră mondială în competiţia Festivalului de Film de la Shanghai şi recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistică deosebită.

Românca Cristina Haneş semnează regia producţiei portugheze „Antonio şi Catarina”, proiectată în premieră la prestigiosul festival de la Locarno, unde a primit marele premiu Pardino d’Oro. Filmul narează într-o maniera simplă, dar plină de poezie şi intensitate, relaţia dintre un bărbat vârstnic şi claustrofob şi o tânără care aduce un strop de tinereţe şi curiozitate în viaţa lui.

În program se regăseşte şi unul dintre cele mai aşteptate filme ale toamnei - „Soldaţii. Poveste din Ferentari” -, producţie premiată la San Sebastián cu menţiunea specială a juriului Premios Sebastiane, dedicată filmelor LGBTI, şi a fost selecţionat la Festivalul de la Toronto, unde a avut premiera mondială. Filmul constituie debutul în lungmetraj al regizoarei şi actriţei de origine sârbă Ivana Mladenovic - debut care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate, de actor şi scriitor al romanului de la baza ecranizării.

Secţiunea se va deschide cu o proiecţie inedită pentru publicul românesc - a unui film work-in-progres intitulat „În pronunţare”, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagonişti pe Cuzin Toma şi Dorotheea Petre, actriţă premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.

Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu, a studiat film în Germania, iar „Vânătoare” este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat în circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastián (2016) şi Saarbrücken, unde a primit premiul pentru regie.

Tot la Cinema Muzeul Ţăranului este programat şi cel de-al şaptelea film regizat de Dan Chişu, „Aniversarea”, care va fi prezentat în curând în competiţia oficială de la Varşovia.

Un alt debut impresionant programat în festival este „Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experienţa regizorului într-un seminar teologic. Distribuit în România de Microfilm, lungmetrajul lui Daniel Sandu îl are în distribuţie pe Vlad Ivanov alături de o serie de actori tineri promiţători, ca Ştefan Iancu şi Ilie Dumitrescu Jr.

Anul acesta, festivalul propune şi o sesiune de scurtmetraje, în care, alături de „Chers Amis”, în regia lui Valeriu Andriuţă (short film corner la Cannes) şi „Haine negre”, de Octav Chelaru (în competiţie la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme de scurtmetraj.

Nu în ultimul rând, săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecţie specială dedicată câştigătorului premiului Un Certain Regard din 2005, „Moartea domnului Lăzărescu”, în prezenţa echipei, proiecţie prilejuită de relansarea filmului pe DVD.

Încasările de la proiecţia aniversară a filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” vor fi donate Asociaţiei Ovidiu Ro, care militează pentru şcolarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecţia filmului „Vânătoare” vor fi direcţionate către Asociaţia pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la „Moartea domnului Lăzărescu” vor merge către Asociaţia Dăruieşte viaţă, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie şi radioterapie de la Spitalul de Copii „Marie Curie”, iar duminică 22 octombrie va avea loc o proiecţie specială cu „Amintiri din Epoca de Aur, partea 1”, ale cărei încasări vor merge la asociaţia ActivRandom pentru susţinerea persoanelor cu statut de refugiat.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe filmedefestival.ro, iar biletele sunt disponibile în reţeaua Eventbook. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.