Staruri precum Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson şi-au adăugat numele la o scrisoare deschisă prin care se insistă asupra dezarmării nucleare din partea liderilor mondiali, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce se preconizează că filmul biografic de succes al lui Christopher Nolan, „Oppenheimer”, care vorbeşte despre omul care a creat bomba atomică, va domina premiile Oscar din acest weekend, o coaliţie de actori şi activişti s-a format pentru a educa oamenii cu privire la pericolul nuclear actual din întreaga lume.

Scrisoarea le reaminteşte oamenilor că 13.000 de arme nucleare sunt deţinute de nouă ţări, unele fiind de 80 de ori mai puternice decât cele care au distrus Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În calitate de artişti şi susţinători, dorim să ne ridicăm vocea pentru a le reaminti oamenilor că, deşi Oppenheimer este istorie, armele nucleare nu sunt”, se arată în scrisoare. „Într-o perioadă de mare incertitudine, chiar şi o singură armă nucleară - pe uscat, sub mare, în aer sau în spaţiu - este prea mult. Pentru a ne proteja familiile, comunităţile şi lumea noastră, trebuie să cerem ca liderii globali să lucreze pentru ca armele nucleare să devină istorie - şi să construiască un viitor mai luminos”.

Charles, nepotul lui J. Robert Oppenheimer, şi-a adăugat şi el numele la scrisoare, alături de câteva vedete din film, printre care Tony Goldwyn şi Matthew Modine.

„Fiecare persoană ar trebui să fie educată cu privire la incredibila putere distructivă a armelor nucleare”, a declarat Modine. „Înţelegerea ameninţării luminează o cale necesară pentru eliminarea lor”.

Printre alte nume se află Michael Douglas, Ellen Burstyn, Alan Cumming, Bill Nye, Christoph Waltz, Lily Tomlin, Viggo Mortensen şi Annie Lennox.

Aceasta face parte dintr-o nouă campanie numită Makes Nukes History, lansată de Nuclear Threat Initiative, care include, de asemenea, o campanie de panouri publicitare şi o instalaţie de artă. În contextul în care premiile Oscar vor fi decernate duminică la Los Angeles, aproximativ 1.000 de afişe în tot oraşul se vor folosi de succesul preconizat al filmului pentru a atrage atenţia asupra problemei actuale.

Directorul executiv al Iniţiativei privind ameninţarea nucleară, Ernest J Moniz, care a fost odată secretar al energiei, a declarat: „Robert Oppenheimer a avertizat împotriva dezvoltării unor arme şi mai puternice şi a prezis că vor urma curse periculoase de înarmare. A avut dreptate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.