Scriitoarea J.K. Rowling, actorii Elizabeth Hurley, Lindsay Lohan, Hugh Laurie, fostul fotbalist Gary Lineker şi alte celebrităţi au reacţionat pe Twitter, vineri dimineaţă, după votul în favoarea Brexit, prin care Marea Britanie a votat, joi, să părăsească Uniunea Europeană, informează site-ul revistei People.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După numărarea voturilor, rezultatele oficiale arată că 51,9% dintre votanţii britanici au votat pentru părăsirea UE, în timp ce 48,1% au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Peste 33 de milioane de persoane au participat la acest referendum de o importanţă istorică, pe care britanicii l-au denumit ”Brexit”. 

În orele finale ale votului, lira britanică a coborât la cel mai scăzut nivel al ei după anul 1985, în contextul în care agenţii de bursă au avut în vedere o victorie a taberei pro-Brexit. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Procesul de ieşire a Marii Britanii din UE ar putea dura minimum doi ani, potrivit BBC News. 

După anunţarea rezultatelor acestui referendum, numeroase celebrităţi, atât britanice, cât şi americane, au reacţionat vineri dimineaţă prin mesaje publicate pe reţelele de socializare.

Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria ”Harry Potter”, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul votului: ”Nu cred că mi-am dorit vreodată mai mult ca acum să se întâmple o minune”. 

”Acum, Scoţia îşi va căuta din nou independenţa. Moştenirea lui Cameron va fi aceea că a destrămat două uniuni. Niciuna nu ar fi trebuit să se întâmple”, a continuat J.K. Rowling.

”La revedere, Regat Unit!”, a adăugat celebra scriitoare britanică, o susţinătoare înfocată a rămânerii Marii Britanii în UE. 

La rândul ei, actriţa americană Lindsay Lohan, care locuieşte de mai multă vreme la Londra, a publicat pe Twitter mai multe mesaje în cursul zilei de joi prin care i-a îndemnat pe cei 9,2 milioane de admiratori (followers) ai ei să voteze pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. 

”Mult succes cu lira sterlină! Veţi avea nevoie de vreo 15 ani ca să o readuceţi acolo unde este acum! Rămâneţi în UE!”, a scris actriţa americană.

În schimb, actriţa Elizabeth Hurley s-a bucurat de rezultatul referendumului.

”Şi, dintr-o dată, păsările au început să cânte... deşi am rămas încă lipită de televizor. Pentru Brexit!”, a scris vedeta britanică pe Twitter, însoţindu-şi mesajul cu un emoticon desenat în culorile drapelului britanic. 

Politiciana republicană americană Sarah Palin a comentat şi ea pe Twitter acest moment istoric pentru viitorul Marii Britanii: ”E timpul să aleg între meciul de fotbal al copiilor mei sau să mă uit la televizor şi să mă bucur de vestea cea bună, prin care Marea Britanie votează să părăsească Uniunea Europeană!”.

Politicianul Nigel Farage, susţinătorul Brexit, şi-a exprimat şi el bucuria pe Twitter: ”Ne-am luat ţara înapoi! Vă mulţumesc tuturor. E Ziua Independenţei!”.

 

În schimb, prezentatorul de radio şi televiziune Piers Morgan s-a declarat dezamăgit de felul în care adepţii rămânerii Marii Britanii în UE şi-au organizat campania.

”Cei din tabăra «Remain» («Rămânem în UE») au dus o campanie şocant de amăgitoare. Au refuzat să se angajeze aşa cum se cuvine într-o dezbatere despre imigraţie. Au insistat că totul se reduce la economie. Ei bine, nu a fost aşa”. 

Actorul Hugh Laurie, protagonistul serialului ”Dr. House”, nu şi-a ascuns dezamăgirea şi şi-a avertizat compatrioţii în legătură cu viitorul ţării lor: ”Felicitări celor care au votat pentru ieşire. Însă mersul înapoi are urcuşuri şi coborâşuri, e foarte uşor atunci când mergi la vale”. 

Politicianul finlandez Alexander Stubb a reacţionat la rândul lui pe Twitter: ”Vă rog, spuneţi-mi că încă dorm şi că totul e doar un coşmar!”.

Actorul Jeffrey Wright a lansat şi el un avertisment compatrioţilor lui care au votat pentru Brexit: ”Votanţi în favoarea ieşirii din UE se vor trezi în această dimineaţă şi, în timp ce vor sărbători Brexitul, vor trebui să analizeze puţin şi valoarea la care a scăzut lira sterlină”.

Fostul fotbalist Gary Lineker a spus la rândul său: ”Nu este vremea pentru triumfalism. Nu este vremea pentru divizare. Nu este vremea pentru ură. E timpul pentru o schimbare. E timpul să fim calmi. E un moment în istorie”.

Această decizie monumentală de a părăsi Uniunea Europeană va afecta fără îndoială nu doar economia britanică, ci şi pieţele internaţionale. Nicio ţară nu a părăsit până acum Uniunea Europeană. Acordurile comerciale vor avea nevoie de câţiva ani pentru a fi renegociate. Şi unul dintre cele mai mari argumente care vor continua să rămâne ”lipite” de tabăra pro-Brexit va fi cel al imigraţiei.

Potrivit jurnaliştilor de la revista People, decizia istorică a Marii Britanii ar putea avea un impact negativ şi asupra veniturilor obţinute de corporaţiile americane, deoarece aproape 3% dintre veniturile americane provin din tranzacţii cu lira sterlină. În plus, Brexitul ar putea continua să determine o scădere a dobânzilor americane şi a ipotecilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.