Actorul Emil Hoştină, care interpretează rolul Attila Hunul într-unul dintre cele opt episoade ale serialului ”Vremea barbarilor”, care va avea premiera duminică, de la ora 21.00, pe postul History, vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre provocările pe care le-a presupus partitura sa, un rol orientat spre forţă, despre întâlnirea cu un personaj fabulos şi despre scenele sale preferate.
Docu-drama ”Vremea barbarilor/ Barbarians Rising”, produsă de postul de televiziune History, spune povestea ridicării şi decăderii Imperiului Roman, din perspectiva liderilor rebeli.
Serialul este o incursiune în centrul valului de răscoale împotriva acestei puteri absolute. Romanii i-au numit pe oponenţii lor "barbari" - triburi percepute ca fiind dincolo de limitele civilizaţiei, unde duceau o existenţă sălbatică şi violentă. Cu toate acestea, "barbarii" s-au dovedit a fi bărbaţi şi femei ce au purtat lupte magistrale, care ulterior au influenţat decisiv viitorul omenirii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pe când se afla în Anglia, unde urma să înceapă filmările pentru serialul de televiziune ”Marcella”, difuzat de ITV, Emil Hoştină a primit propunerea October Films de a-l întruchipa pe Attila, iar timp de şase zile a filmat în Bulgaria pentru al optulea episod al producţiei History, ”Distrugere”.
”Un rol orientat mai debrabă spre forţă”, spune actorul pasionat de istorie, care adaugă că pentru o astfel de partitură este nevoie de o anumită energie şi siluetă.
Actorul în vârstă de 40 de ani, care a jucat în producţii precum ”Harry Potter and the Deathly Hallows I & II” (2010-2011), ”The Zero Theorem” (2013), ”The Borgias” (2012) şi ”The Imaginarium of Doctor Parnassus” (2009), este “biciul lui Dumnezeu” venit de la Răsărit, al cărui singur scop era cucerirea totală a lumii.
Emil Hostină: Eram la Londra, urma să am o întâlnire cu un regizor pentru un proiect care era în derulare, am fost sunat de agentă. Ea mi-a trimis scenariul şi urma să-i spun dacă mi se pare interesant. Mi-a plăcut foarte mult şi am zis ”da”. Asta se întâmpla într-o vineri, iar marţi eram în Sofia. A fost puţin mai puţin obişnuit. N-am dat probă. Am înţeles că producătorii şi regizorul Simon George, care se ocupa de conceptul general din partea October Films, mă văzuse în serialul ”Fortitude” şi i s-a părut că ar fi potrivit să fac rolul ăsta.
Ce v-a atras cel mai mult la rol?
Emil Hoştină: Ocazia de a juca într-o serie istorică e destul de rară. Îmi plac filmele istorice, mi se pare că orice actor e atras de aşa ceva. Personajul era foarte interesant. Mi-a plăcut foarte mult scena în care el stă în faţa cercului de foc, în care îşi cere dreptul la tron. Foarte mult mi-a plăcut şi scena de disperare, după ce a pierdut bătălia. Destul de rar, poate în teatru, găseşti asemenea momente.
Sunteţi pasionat de istorie?
Emil Hoştină: Da. Pot să spun cu prudenţă că da. Mă interesează, evident, ca materie emoţională, e şi un soi de visare, de a te relaţiona cu alte planuri ale umanităţii, momente.
Aţi filmat şase zile pentru acest episod. Cum a fost? Având în vedere o astfel de producţie, vremea poate să îngreuneze lucrurile.
Emil Hoştină: Am filmat la sfârşit de octombrie, început de noiembrie. A fost o toamnă foarte plăcută în Bulgaria. În general, în filmele istorice se întâmplă să dai probe vara, când e frumos, şi să filmezi toamna, iarna, când e frig, plouă, e destul de complicat. Sau filmezi de iarna până vara şi foloseşti acelaşi echipament. Când am zburat spre Sofia, ploua, era vânt şi am bănuit că o să fie foarte dificil în teren. Dar a fost o vreme foarte frumoasă şi am putut filma bine, pe o perioadă lungă în timpul zilei, ceea ce ne-a permis să acoperim tot planul de filmare.
Cum aţi descrie experienţa?
Emil Hoştină: Extraordinară. A fost o echipă foarte bună, britanico-bulgară, cu actori foarte buni, cu un regizor competent. Lucrurile au mers chiar după ceas. În ultima zi de filmare am depăşit cu jumătate de oră programul, dar, având în vedere ceea ce aveam de acoperit, a fost foarte bine.
O amintire anume de pe platourile de filmare?
Emil Hăştină: Întâlnirea cu calul a fost interesantă. Un cal foarte frumos, care apare şi în alte episoade, cu nişte sprâncene albe, impunător, expresiv. El s-a rănit la copită, aşa că mi-a fost detaşat tânărul de 6 ani, andaluz, foarte docil. O mică problemă a avut – la un moment dat s-a plictisit şi voia acasă. Tot căuta buzunarul stăpânului, după un morcov, un măr. Am fost îngrijorat privind discursul. Trebuia să-l livrez, să strig, iar caii pot avea tot felul de reacţii. El nu a avut nicio problemă, era obişnuit.
Ce a solicitat cel mai mult rolul Attila Hunul? Unde aţi întâmpinat dificultăţi?
Emil Hoştină: E un rol de o anumită anvergură şi tipul de mentalitate, energia, silueta au o anumită consistenţă. E un rol orientat mai degrabă spre forţă. Ştiam că aşa va fi. Era un timp scurt, material mult de acoperit din perspectiva personajului şi nu numai şi mai ai şi grija ca tu făcându-ţi sau nefăcându-ţi treaba poţi încurca. Atunci trebuie să fii în echipă foarte bine, în mecanism, ca toată lumea să aibă în mod egal şansa de a-şi face treaba. Se pot întâmpla lucruri şi, inevitabil, aduci atingeri procesului normal de filmare.
La ce lucraţi în prezent?
Emil Hoştină: Acum sunt, practic, între proiecte, am dat nişte probe, aştept nişte răspunsuri. Vom vedea ce se întâmplă.
Alături de Emil Hoştină, actori principali în această producţie sunt Nicholas Pinnock, în rolul lui Hannibal, cel care la nouă ani a făcut jurământ de sânge contra Romei, Ben Batt, în rolul lui Spartacus, sclavul devenit rebel care a condus o revoltă a barbarilor, Kirsty Mitchell, în rolul Boudicei, regina războinică a celţilor, şi Tom Hopper, în rolul lui Arminius, fiul răpit al Germaniei. Distribuţia este completată de Gavin Drea, în rolul lui Alaric, regele goţilor, Steven Waddington, în rolul lui Fritigern, războinicul care a înfrânt şi ucis un împărat roman, Richard Brake, în rolul lui Geiseric, ultimul barbar care a rezistat Romei, şi Jefferson Hall, în rolul lui Viriathus, păstorul transformat în lider rebel.
Serialul “Vremea barbarilor” este produs de October Films pentru History. Producători executivi din partea History sunt Kristen Burnsa şi Russ McCarroll. Adam Bullmore este, de asemenea, producător executiv, Simon George este regizor executiv, iar Michael Waterhouse este producător din partea October Films.
A+E Networks se ocupă de distribuţia globală a seriei “Vremea barbarilor”.
Principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK, History a aderat la ARMA în februarie 2013, când a lansat un feed de transmisie localizat, putând, astfel, să asigure grile de programe personalizate pentru România.
Canalele History şi History HD sunt disponibile prin Digi, Telekom, UPC, iNES IPTV şi Orange TV.
În Anglia, urma să înceapă filmările pentru serialul de televiziune ”Marcella”, la ITV.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.