Medicul american Mehmet Cengiz Oz, cunoscut sub titulatura de Dr. Oz, a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, cu aproximativ o lună înainte de a veni în România, despre dieta vegetariană, vindecarea prin credinţă, şi despre persoanele care l-au influenţat să devină medic şi să realizeze emisiuni de televiziune.
În interviul acordat News.ro, Dr. Oz a spus că a ales să realizeze emisiuni de televiziune pe teme medicale la îndemnul soţiei sale, Lisa Oz, după ce a observat că pacienţii lui au numeroase neclarităţi în ceea ce priveşte informaţiile pe care trebuie să le cunoască despre corpurile lor.
Despre vindecarea prin credinţă, subiect abordat în show-urile lui, Dr. Oz a spus că ”trebuie să fim sceptici, dar nu închişi la minte”.
Dr. Oz va veni pentru prima dată în România şi va susţine o conferinţă dedicată stilului de viaţă sănătos, intitulată ”Take your life to the next level”, pe 25 mai, la Sala Palatului din Bucureşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reporter: Din ce în ce mai mulţi oameni adoptă o dietă vegetariană, din motive de natură etică. Cât de sănătos este să facem această schimbare?
Dr. Oz: Soţia mea este vegetariană, iar argumentele de ordin etic, de sănătate şi de protejare a mediului devin din ce în ce mai puternice. Cred că putem adopta soluţia de a mânca mai puţină carne, să o includem în meniu, la ocazii speciale, în porţii mai mici.
Reporter: De ce aţi ales să deveniţi medic? Aţi fost influenţat în acest sens de tatăl dumneavoastră?
Dr. Oz: Când eram copil, tatăl meu, chirurg, m-a dus în sala de operaţii şi mi-a arătat tehnologiile incredibile care pot îmbunătăţi viaţa în spitale. Tatăl meu vitreg, de asemenea, un chirurg celebru, mi-a spus că pacienţii lui deţin o înţelepciune care i-ar putea ajuta extrem de mult să se recupereze. Aceşti doi mentori m-au călăuzit în activitatea mea.
Reporter: De ce aţi ales să realizaţi show-uri TV pe teme medicale?
Dr. Oz: Soţia mea m-a îndemnat să fac acest lucru, pentru că oamenii au numeroase neclarităţi în ceea ce priveşte informaţiile pe care trebuie să le cunoască despre corpurile lor. Am remarcat acest lucru la pacienţii mei şi am fost convins că aş putea ajuta în acest sens, dacă aş ieşi dintre pereţii universităţii mele şi aş începe să împărtăşesc informaţie în moduri mai accesibile.
Reporter: Prin intermediul show-urilor dumneavoastră, aţi devenit extrem de influent pentru oamenii care vă urmăresc, aţi devenit un fel de ”vraci în satul telespectatorilor” (”the healer in the television viewers village”). Cum vă simţiţi în acest rol?
Dr. Oz: Este o mare onoare şi responsabilitate. Le datorez totul profesorilor mei extraordinari care mi-au tolerat numeroasele întrebări.
Reporter: În ce ţară pe care aţi vizitat-o aţi cunoscut cea mai sănătoasă cultură culinară?
Dr. Oz: Îmi este cel mai uşor să mănânc alimente mediteraneene. Acestea au cele mai multe substanţe care susţin longevitatea.
Reporter: Unul dintre subiectele pe care le-aţi prezentat a fost vindecarea prin credinţă. Ce credeţi despre această practică? Unde se întâlnesc intervenţia medicală cu cea divină?
Dr. Oz: Există întotdeauna o linie pe care o trecem şi de la care nu mai putem înţelege. Prin urmare, credinţa are un rol. Însă, mă îngrijorez în privinţa practicienilor necinstiţi. Aşa că haideţi să fim sceptici, dar nu închişi la minte.
Mehmet Cengiz Oz s-a născut pe 11 iunie 1960, în oraşul Cleveland din statul american Ohio, iar la vârsta de şapte ani s-a hotărât să devină medic, fiind inspirat de tatăl său, care era chirurg al Centrului Medical Wilmington.
După ce a absolvit Universitatea Harvard, Oz a obţinut un MBA (Master of Business Administration) în cadrul Şcolii Wharton şi un MD (Medicinae Baccalaureus) la Universitatea din Pennsylvania, Facultatea de Medicină, după care a devenit unul dintre cei mai buni specialişti în transplantul de inimă.
În anul 1994, Oz a înfiinţat Institutul de Cardiologie şi Medicină Complementară a Spitalului Presbitarian din New York, pe care îl conduce. El este, de asemenea, vicepreşedinte şi profesor la catedra de Chirurgie a Universităţii Columbia.
În anul 1998, asistat de soţia lui, Lisa Lemole, a scris şi publicat cartea ”Healing from the Heart: A leading Surgeon Combines Eastern and Weastern Traditions to Create the Medicine of the Future”.
De asemenea, Oz a scris seria de cărţi ”YOU”, care au devenit bestseller în Statele Unite. Din această serie, au apărut în România, la editura Curtea Veche Publishing, ”TU. Ghid de funcţionare. Cunoaşte-ţi corpul pentru a rămâne tânăr şi sănătos”, ”TU. La regim. Ghid de funcţionare pentru o talie de invidiat”, ”TU. Ghid de funcţionare. Ediţia a III-a, revăzută şi adăugită. Cunoaşte-ţi corpul, pentru a rămâne tânăr şi sănătos”, ”Tu. Să fii frumos! Ghid de funcţionare pentru frumuseţe interioară şi exterioară” şi ”TU, rămâi tânăr! Ghid de funcţionare pentru o viaţă de calitate”.
Prima lui emisiune de televiziune, denumită ”Second Opinion with Dr. Oz”, pe care a creat-o împreună cu soţia sa, în anul 2003, a durat doar un sezon, însă i-a avut printre invitaţi pe Charlie Sheen, Patti LaBelle, Quincy Jones şi Oprah Winfrey. Oprah l-a chemat frecvent în cadrul seriei de emisiuni televizate, ”The Oprah Winfrey Show”, şi în cadrul seriei de emisiuni la radio, ”Oprah & Friends”.
În anul 2009, în urma succesului înregistrat la emisiunile lui Oprah, Oz s-a oferit să fie co-producătorul unei serii de emisiuni televizate, ”The Dr. Oz Show”. Emisiunea i-a adus medicului trei premii Emmy consecutive şi se bucură şi în prezent de o audienţă uriaşă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...