Încoronarea lui Charles III a reaprins apelurile în Africa de Sud pentru returnarea celui mai mare diamant din lume, piesa centrală a sceptrului pe care monarhul îl va ţine în timpul ceremoniei de sâmbătă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cullinan I, supranumit şi „Steaua Africii”, cântărind 530 de carate, a fost găsit în 1905 în Africa de Sud, atunci sub stăpânire britanică. A fost oferit de guvernul colonial, doi ani mai târziu, regelui Edward al VII-lea de ziua sa.

„Toată bogăţiile minerale ale Africii de Sud aparţin poporului sud-african, nu unui palat britanic”, a declarat joi deputatul Vuyolwethu Zungula, liderul unui mic partid de opoziţie, pentru AFP.
„Oameni au murit, s-a vărsat sânge pentru ca aceste diamante să-şi găsească drumul spre Marea Britanie”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Nu plătim pentru bunuri furate!”

Steaua Africii a fost tăiată din diamantul Cullinan de 3.126 de carate, cel mai mare diamant extras vreodată, cântărind 621 de grame brut. Trimis la Amsterdam, a fost tăiat în două pietre principale, şapte pietre preţioase şi 96 de briliante.

Multe dintre aceste diamante au fost fixate în bijuteriile coroanei, celelalte oferite altor membri ai familiei regale.

De la sfârşitul apartheidului, au fost lansate în mod regulat solicitări pentru restituirea acestuia, de fiecare dată mai presante, ca în timpul vizitei reginei Elizabeth II în ţară în 1995. În acelaşi timp, retrocedarea obiectelor africane de la fostele puteri coloniale s-a intensificat în ultimii ani.

„Vrem să recuperăm Steaua Africii şi toate diamantele, aurul şi alte minerale pe care Imperiul Britanic le-a furat din Africa de Sud, fără compensaţii”, a scris deputatul ANC Carl Niehaus pe Twitter după moartea reginei în septembrie.

„Nu plătim pentru bunuri furate!”: O petiţie online care îl îndeamnă pe regele Charles să returneze diamantele a primit peste 8.000 de semnături. „Ca sud-africani, cerem returnarea diamantelor noastre pentru a fi expuse într-un muzeu”, se arată în textul petiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.