„Imaculat”, primul lungmetraj regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillermark, a primit premiul publicului la finalul celei de-a 12-a ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul evenimentului care a durat zece zile, au rulat în săli şi online mai mult de 80 de filme, majoritatea în premieră.

Gala de închidere a festivalului a avut loc dumiică, la Cinema Muzeul Ţăranului, unde au fost anunţate şi premiile ediţiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ca în fiecare an, filmele de lungmetraj proiectate în secţiunea Avanpremierele Toamnei au fost eligibile pentru premiul publicului, ce consta într-un sprijin de distribuţie oferit de Dacin Sara. Lungmetrajul câştigător al premiului în valoare de 2.500 de euro este „Imaculat”.

Producţia românească „Imaculat” a fost selectată anul acesta în competiţia Giornate degli Autori, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Veneţia, şi a fost recompensat cu Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut, în valoare de 100.000 de dolari. Filmul a mai primit două premii colaterale la Veneţia - Authors under 40 Award pentru scenariu şi GdA Director Award.

„Imaculat” spune povestea Dariei care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare. Din distribuţie fac parte Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu.

Dintre proiectele produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a şasea ediţie Works in Progress (WiP), juriul internaţional alcătuit de Marcin Łuczaj (agent de vanzari, New Europe Film Sales) şi Paolo Bertolin (selectioner – Festivalul de Film International Venetia) a ales câştigătorii celor două premii: „Anhell 69”, proiect de lungmetraj semnat de Theo Montoya, premiul de post-producţie oferit de Avanpost, iar „Între revoluţii”, documentar semnat de Vlad Petri, premiul de post-producţie oferit de Multimedia Est.

Au fost anunţaţi şi câştigătorii celei de-a treia ediţii a concursului de scenarii „Write a Screenplay For…” organizat de Asociaţia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe în cadrul American Independent Film Festival (AIFF). După ce la primele ediţii scenariştilor li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov, anul acesta WSF a invitat cineaştii şi scriitorii să propună idei şi poveşti pentru publicul tânăr.

Maria Orban a primit premiul pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj cu „Timp de expunere limitat” şi Doru Vatavului, premiul pentru cel mai bun scenariu de mini-serie TV pentru „Io cu tine contra restu” au fost cei doi câştigători anunţaţi de Ioanina Pavel, producător HBO Europe.

Pe durata Les Films de Cannes à Bucarest, înaintea proiecţiilor, dar şi online, Orange TV Go, spectatori au putut urmări şi filme de un minut din întreaga lume, producţii care fac parte din selecţia Filminute Film Festival 2021. Ca şi în anii trecuţi, publicul a fost invitat să voteze filmul preferat, de data asta online, pe filmedefestival.ro, iar un juriu alcătuit din Ana Dumitraşcu, Lucia Chicoş şi Bogdan Balla, a premiat regizorii Nicolas Bianco-Levrin şi Julie Rembauville pentru „Beware the Wolf”. Premiul publicului a fost adjudecat de „Autumn”, regizat de Jean-Marie Villeneuve.

Cele zece zile de festival au adus publicului de la Bucureşti, dar şi celui naţional (prin programul online şi a ediţiilor regionale), cele mai noi filme de la Cannes şi din festivalurile mari ale lumii, majoritatea în premieră în România.

Spectatorii s-au putut întâlni cu Ana Teodora Mihai, regizoarea filmului „La civil”, care a deschis Les Films de Cannes à Bucarest, şi cu actorul Victor Rebengiuc, în dialog cu Cătălin Ştefănescu, în cadrul unei gale omagiale.

Invitata specială a programului Managing Talents a fost actriţa Anamaria Vartolomei care s-a întâlnit cu participanţii la proiecţia închisă a filmului „L'événement”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia. La atelier a fost prezent şi regizorul Cristian Mungiu care a discutat şi lucrat cu actriţa într-o demonstraţie publică.

Ioana Flora a fost prezentă la proiecţia celor mai noi episoade din seria „Fragile” şi a discutat cu cei prezenţi la eveniment despre următoarele etape ale proiectului. De asemenea, publicul Les Films de Cannes à Bucarest s-a putut întâlni cu echipele filmelor proiectate în cadrul Avanpremierelor Toamnei la Sala Auditorium a MNAR.

Online a fost invitat cineastul Sergei Loznitsa, care a vorbit via Zoom despre filmografia sa, cu accent pe cele trei filme proiectate în cadrul retrospectivei dedicate lui.

Offline, majoritatea proiecţiilor, incluzându-le pe cele suplimentare programate după anunţarea noilor restricţii, au fost sold-out.

Les Films de Cannes continuă cu ediţiile regionale de la Cluj Napoca (5 - 7 noiembrie) şi Timişoara (12 - 14 noiembrie).

Proiectul e finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România şi co-finantat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului ‘Bucureşti - Oraş deschis’ 2021. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.