„Fixeur”, de Adrian Sitaru, care a fost propunerea României pentru o nominalizare la Oscar, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor, la gala care a avut loc luni seară la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde lungmetrajul „Ana, mon amour”, pe care Călin Peter Netzer l-a prezentat la Berlinala 2017, a primit cele mai multe trofee.
Filmul „Ana, mon amour” a fost recompensat cu cinci trofee la cea de-a 46-a gală a premiilor Uniunii Cineaştilor din România: pentru regie şi premiu special al juriului - Călin Peter Netzer, pentru interpretare feminină - Diana Cavallioti, pentru interpretare masculină - Mircea Postelnicu, şi pentru montaj - Dana Bunescu.
„Un pas în urma serafimilor”, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu, a primit patru distincţii, potrivit ucin.ro. Actorul Ştefan Iancu, care deţine rolul principal în film, a primit o diplomă specială din partea juriului care a acordat premiul „Adrian Enescu" pentru muzică originală lui Marius Leftărache şi premiul pentru interpretare masculină rol secundar - lui Ali Amir. În plus, regizorul Daniel Sandu a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scenariu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru rol secundar feminin a fost premiată Amalia Ciolan, pentru rolul Maria din filmul „Offstage”, iar regizorul Emanuel Pârvu a fost recompensat cu premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” pentru lungmetrajul de debut „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”.
Oleg Mutu a primit premiul pentru cea mai bună imagine, pentru filmele „Perfect sănătos”, de Anca Damian, şi „Vara s-a sfârşit”, de Radu Potcoavă.
Premiul pentru costume a fost acordat Doinei Levintza şi Adinei Bucur, pentru filmul „6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, în timp ce premiul pentru scenografie a revenit Alexandrei Alma Ungureanu, pentru filmul „Perfect sănătos”. Pentru machiaj a fost premiată Dana Roşeanu, pentru „Aniversarea” (r. Dan Chişu) şi „Breaking News” (r. Iulia Rugină).
Premiul pentru coloana sonoră a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmele „Portrete în pădure” (r. Dinu Tănase) şi „Lovesc, deci exist” (r. Marius Barna).
Adrian Silişteanu, producător şi coscenarist al lungmetrajului „Fixeur”, a fost premiat la categoria cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, pentru „Scris/ Nescris”.
Premiul pentru film documentar de lung şi scurt metraj i-a revenit lui Andrei Teodorescu pentru „Muzică de petrecere”, iar premiul pentru film de animaţie, lui Sergiu Negulici, pentru „Splendida moarte accident”.
Liviu Tofan a fost premiat la categoria film de televiziune, pentru „Braşov 1987 - Doi ani prea devreme”.
Premii academice au revenit actorului actorului Dan Nuţu, inginerului de sunet Anuşavan Salamanian, directorului de imagine Călin Ghibu şi criticului Călin Căliman (In Memoriam).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.