„Sabina: Tortured for Christ - The Nazi Years”, cu Raluca Botez şi Emil Mandanac în rolurile principale, în regia lui John Grooters, film produs de John Grooters, Judy Grooters, Ionuţ Ionescu şi Andrei Marinescu, va putea fi văzut din această toamnă în cinematografele din România. Producătorul român Ionuţ Ionescu a vorbit, pentru News.ro, despre povestea care stă la baza filmului dar şi despre interacţiunea cineaştilor cu statul.
Filmul este bazat pe povestea biografică a lui Richard şi a Sabinei Wurmbrand, o femeie care şi-a dedicat viaţa luptei pentru libertatea religioasă într-un context politic opresiv.
Pelicula ne-o dezvăluie pe Sabina Wurmbrand, care i-a stat alături soţului ei, Richard, pe toată perioada detenţiei politice a acestuia, din anii 1940.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premiera mondială a filmului a avut loc în Statele Unite şi a fost prezentat în cadrul Festivalurilor de Film de la Cannes şi Berlin de anul acesta. A obţinut peste 20 de distincţii şi premii, între care „Premiul pentru cel mai bun film” la ICVM Crown Awards, „Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină” la Canadian International Film Festival şi „Premiul pentru cea mai buna interpretare feminină” la ICVM Crown Awards.
Din distribuţie fac parte şi Şerban Pavlu, Adrian Titieni, Denis Ştefan, Valentin Teodosiu, Daniela Nane, Adrian Păduraru, Marina Flueraşu, Bogdan Farcaş, Gelu Niţu, Marin Grigore, Ionuţ Kivu.
Producătorii români sunt Ionuţ Ionescu şi Andrei Marinescu prin casa de productie IDEA FILM si producatorii americani sunt John şi Judy Grooters. Imaginea a fost realizată de Silviu Stavilă, iar sunetul de Paul Wesselink.
Filmul a fost co-produs de IDEA FILM si Grooters Productions, alaturi de Voice of Martyrs USA.
Ionuţ Ionescu, unul dintre producătorii filmului, a vorbit pentru News.ro despre poveste, filmări dar şi despre interacţiunea cineaştilor cu statul.
„În urma cu şapte ani, am primit o invitaţie de la nişte colegi americani de a participa la un proiect de care nu ştiam foarte multe lucruri. Aflam că povestea are rădăcini în România. Eram surprinşi că solicitarea respectivă vine tocmai de la producător şi regizor american. S-a întâmplat ca auzind care este povestea care stă la baza filmului să-mi sune cunoscută dintr-o perspectivă personală. Era vorba despre povestea familiei Wurmbrand, ştiu asta pentru că s-a întâmplat să cresc în comunism cu o carte, printre altele, pe care tatăl meu le ascundea, cea scrisă de Richard Wurmbrand. Mi s-a părut interesant, dramatic că, după nişte ani, m-am întors la un subiect apropiat. Am făcut un prim film care se numeşte 'Tortured for Christ' în 2017 iar filmul 'Sabina, The Nazi Years' a urmat în 2020 - 2021. L-am produs în aceeaşi formulă cu partenerul american. Filmările au început exact înainte de pandemie, în februarie 2020. Ne-am oprit, ne-am blocat pentru toată perioada lockdown-ului, le-am reluat în toamna în 2020 şi am finalizat proiectul în 2021”.
Filmările au avut loc în România, „în Studiourile Bufltea, Castel Film, în Bucureşti, la Predeal (Sanatoriul de Nevroze), la Sinaia (gara), la Cornu, la Jilava (în incinta Fortului 13) care pentru cinema arată extraordinar de bine, dar din păcate el arată groaznic şi probabil nu va rezista foarte mult. De asemenea, o parte foarte complicată a producţiei a fost filmată cu un tren de aburi la Gara Progresul”, a punctat producătorul.
Bugetul filmului a fost de aproximativ 2,5 milioane de euro. Distribuţia, exclusiv românească, filmul fiind jucat în patru limbi, localizat în prezent în peste 40 de limbi şi distribuit în zeci de teritorii. Se vorbeşte română, engleză majoritar, germană şi rusă. „Pentru că acţiunea pe care o relatăm are loc în anii '30-'40, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, adică atunci când germana şi rusa erau două limbi foarte cunoascute”, mai spune ionuţ Ionescu.
În legătură cu provocările pe care le-a experimentat, producătorul spune că „Pandemia a fost cruntă dar am remarcat un tip de coeziune în interiorul echipei care s-a bucurat să se întoarcă în producţie cât mai curând. Din păcate, un lucru cu care ne confruntăm în România, mai ales în zona antreprenorială, este interacţiunea cu statul”.
Statul e dator 50 de milioane de euro producătorilor de film
Proiectul a fost înscris în Programul de ajutor de stat pentru industria de film în România, „o măsură pe care am salutat-o cu toţii în 2018 atunci când a fost adoptată. Din păcate, Guvernul este, în momentul de faţă, dator producătorilor şi partenerilor care au produs filme în România cu o sumă de peste 50 de milioane de euro, care sunt titluri pe care le-a acordat producătorilor şi pe care nu le-a onorat. Sunt promisiuni că lucrurile se vor schimba dar nu prea mai crede nimeni. Acesta este lucrul care a fost cel mai provocator pentru sănătatea financiară a produsului. Din fericire, filmul a fost finanţat integral şi astfel nu am depins de sumele pe care Guvernul urma să le ramburseze”.
Potrivit producătorului, despre personajul principal, Sabina, publicul trebuie să ştie că „este unul dintre acele personaje moderne, de o tărie incredibilă, inimaginabilă, în contextul zilelor noastre, în care libertatea este o chestiune aproape garantată, în care de cele mai multe ori ne plângem de cât de bine ne e. Richard şi Sabina au avut o viaţă de poveste. Richard Wurmbrand a fost închis mai mult de 15 ani din cauza convingerilor sale politice şi religioase, din aceştia 3 ani au fost de izolare completă şi, pentur cine nu ştie ce însemna, recomand că caute imagini din Fortul 13, de altminteri şi în film se vor vedea acestea, cu acea celulă de 1,5 pe 1,5 metri unde nu se putea sta jos decât cinci ore pe noapte. Sabina a suferit şase ani de muncă silnică, deportată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, pierzând complet legătura cu familia ei. Şi cu toate acestea, niciunul dintre ei nu şi-a pierdut speranţa, că există bunătate în oameni, că oamenii sunt datori să iubească, să spere”, acesta fiind şi mesajul pe care încearcă să-l transmită filmul.
Două platforme vor difuza filmul iar din toamnă va putea fi văzut în cinematografe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.