Anul 2018 ar putea fi privit, din punct de vedere cinematografic, drept unul dominat de femei, având în vedere că nouă dintre peliculele care se află în lucru şi vor fi lansate în următoarele luni sunt semnate de regizoare. În plus, 2018 înseamnă şi opt debuturi în lungmetraj, dar şi revenirea în prim-plan a unor nume precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean.
Recent, Adina Pintilie a devenit prima femeie regizor din România care va participa în competiţia oficială a a Festivalului de Film de la Berlin. Cu primul său lungmetraj, la care a lucrat mai mulţi ani - „Nu mă atinge-mă” -, ea va concura pentru Ursul de Aur. Filmul va avea premiera mondială la Berlinală pe 22 februarie.
Un alt debut este „Soldaţii. Poveste din Ferentari” al Ivanei Mladenovic. Filmul va fi lansat în cinematografele româneşti pe 2 februarie. Adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop şi apărut la editura Polirom în 2013, filmul a avut premiera mondială în 2017 în cadrul secţiunii „Discovery” a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto şi pe cea europeană în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián, unde a fost recompensat cu o menţiune specială a juriului Premios Sebastiane. În octombrie 2017, pelicula a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur. Presa internaţională de specialitate l-a considerat un debut „în forţă” şi „un excelent moment al cinematografiei româneşti”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anca Damian va reveni cu „Moon Hotel Kabul”, care îi are în distribuţie, între alţii, pe Florin Piersic Jr., Adrian Titieni şi Rodica Negrea. Ana Lungu, care a debutat în lungmetraj cu „Autoportretul unei fete cuminţi” (2015), lucrează la „Un print şi jumătate”, produs de Anca Puiu (Mandragora), iar Cristina Iacob, cunoscută pentru cele două filme din seria „Selfie”, va finaliza proiectul „Confessions of a teenager/ Suge-o Ramona”.
Mihaela Popescu a scris scenariul şi a regizat „În pronunţare”. Lungmetrajul ei de debut, care a fost prezentat la Les Films de Cannes a Bucarest în toamna anului trecut, va fi lansat în 2018.
Ioana Uricaru se află, de asemenea, la debut. Este scenarist şi regizor al filmului „Lemonade/ Luna de miere”, cu Mălina Manovici în rol principal.
Un documentar care va fi lansat anul acesta este „Distanţa dintre mine şi mine”, debutul Monei Nicoară, finanţat de CNC în 2014. Documentarul despre Nina Cassian realizat de Mona Nicoară va fi „povestea unui secol văzut prin viaţa şi personalitatea acestei artiste atât de complexe şi de interesante şi de carismatice”, după cum declara producătoarea Ada Solomon într-un interviu acordat News.ro anul trecut.
„E un film pe care mi-l doresc de multă vreme şi a durat ceva să înţeleg că Mona Nicoară este omul care va reuşi să transmită ceea ce simt eu faţă de Nina Cassian”, a mai spus ea.
Ana Dumitrescu va prezenta anul acesta documentarul „Licu: O poveste românească”, premiat în noiembrie 2017 la DOK Leipzig Film.
„Dacă ne uităm pe lista filmelor ce vor fi lansate în cinematografele din România în acest an, putem spune, pe bună dreptate, că 2018 este anul femeii regizor în cinema-ul romanesc. Aproape o treime dintre filme sunt semnate de femei, ceea ce este o premieră pentru cinematografia românească. Fie că vorbim despre lungmetraje de ficţiune sau documentare, producţiile ce urmează să fie lansate au subiecte puternice şi abordează stiluri cinematografice diferite”, spune Cătălin Anchidin, comunicator din industria cinematografică.
Între debuturile în lungmetraj care vor rula pe marile ecrane româneşti se află „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu, ce a avut premiera în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno 2017.
Pelicula, cu Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Dorian Boguţă, Ana Ularu, Victor Rebengiuc şi Ana Ciontea în distribuţie, va avea premiera naţională în primăvara acestui an.
Alte debuturi vor fi „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, cu Bogdan Dumitrache, Ada Galeş şi Mădălina Constantin în distribuţie, şi „Primum non nocere”, regia Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru, semnatarii scurtmetrajului „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, inclus în competiţia oficială a producţiilor de gen de la Cannes în 2016.
Lansările încep cu „Pororoca”
Primul film românesc care va avea premiera în cinematografe anul acesta este „Pororoca”, de Constantin Popescu. Pelicula, pentru care actorul Bogdan Dumitrache a fost premiat la Festivalul de la San Sebastián 2017, va rula din 19 ianuarie.
Radu Jude va reveni cu „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.
Despre filmul lui, producătoarea Ada Solomon declara în acelaşi interviu acordat News.ro: „Este o peliculă care vorbeşte, cumva, despre condiţia artistului angajat. Este povestea unei regizoare de teatru, care pregăteşte un reenactment, un spectacol public de reconstituire militară în inima Bucureştiului. Cum, de ce şi care este viaţa dincolo de cea de artist a acestei tinere femei”.
Tudor Giurgiu a filmat în Spania pelicula „Apropierea”, cu Belén Cuesta şi Ariadna Gil, a cărei premieră este anunţată pentru 21 septembrie. Radu Muntean va lansa „Alice T”, după „Un etaj mai jos” (2015), iar Paul Negoescu, „Never let me go”.
Alte titluri vor fi „Cap şi pajură”, de Nicolae Constantin Tănase, „Scurtcircuit”, de Cătălin Saizescu, premiat pentru realizări artistice remarcabile la Festivalul de Film de la Shanghai de anul trecut, „1983”, de Andrei Cohn, şi „ Dragoste: Câine”, de Florin Şerban.
Corneliu Porumboiu va lansa documentarul „Fotbal infinit”, iar Claudiu Mitcu - „Procesul”, în timp ce Andrei Ujică lucrează la un documentar despre grupul The Beatles - „Things we said today”.
Lungmetrajul „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru în distribuţie, va fi lansat pe 9 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.