"Moartea lui Iosif Zagor", documentarul de debut al regizorului Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână, în 5 şi 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie, şi în 6 aprilie, de la ora 15.30, la Cinema Union.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul spune povestea videografului Iosif Zagor care îşi documentează ultimii patru ani de viaţă, singurătatea şi boala, vorbind despre fricile sale de a fi evacuat forţat din trei locaţii diferite, unde a trăit în condiţii precare la bătrâneţe. Domnul Zagor şi-a folosit vechea lui cameră pentru a-şi înregistra video viaţa şi a altora în locuinţe sociale, însă Iosif Zagor nu şi-a filmat evacuările pentru că era prea ocupat să-şi strângă lucrurile.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Filmul este deopotrivă justiţie poetică şi autoreprezentare printr-o tehnică video voice a acelor oameni invizibili care nu se încadrează în imaginea dinamică a unor oraşe mari şi scumpe, precum Cluj-Napoca.

"Am regizat „Moartea lui Iosif Zagor” („Zagor’s Death”) pentru că am eşuat. Ca activist, ca cercetător sau ca om politic, am propus, împreună cu alţi experţi, activişti şi persoane vulnerabile pe care le-am întâlnit, politici publice prin care autorităţile investesc în locuinţe sociale. Media UE de locuinţe sociale şi accesibile este puţin sub 10%, dar în România este chiar mai mică: 1%", spune Adi Dohotaru, regizorul filmului.

Tema principală a documentarului, locuirea, este privită prin prisma vulnerabilităţii, prezentând contextul problematic în care accesul la locuinţe al persoanelor vulnerabile sau marginale devine din ce în ce mai greu. Totodată, filmul vorbeşte şi despre procesele de evacuare ale acestor persoane şi modurile abuzive în care acestea au loc.

Filmul îşi propune să dea voce protagonistului principal, Iosif Zagor, şi să creeze un context de autoreprezentare, pledând pentru cedarea spaţiului către persoanele vulnerabile de a-şi spune propria poveste şi a deveni vizibile.
"În materialul brut filmat de Iosif Zagor am vazut o poveste existenţială, profund tulburatoare. Dacă Adi Dohotaru vorbeşte despre problema locuirii, eu văd în acest film o poveste despre condiţia umană şi despre conştientizarea fragilităţii noastre", spune producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

Documentarul este regizat de  Adi Dohotaru, produs de Monica Lăzurean-Gorgan prin casa de producţie Filmways, în co-producţie cu SOS - Societate Organizată Sustenabil, co-producători Adi Dohotaru şi Radu Gaciu, montat de Alexandru Popescu şi realizat cu sprijinul Programului de Master de Film Documentar al Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.