„Marele final”, o comedie neagră cu accente dramatice despre viaţa de familie, intră în cinematografele din România din 4 octombrie. Filmul, regizat de germanul Matthias Glasner, a fost prezent anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde a fost premiat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu. Distribuţia în cinematografele din România este asigurată de Freealize cu sprijinul German Films.
Pelicula spune povestea unei familii disfuncţionale, fiind considerată Cel mai bun film de anul acesta la Premiile Filmului German.
Imediat după premiera de la Berlin presa internaţională a lăudat filmul pentru umorul său subtil şi abordarea unui subiect foarte popular în ziua de astăzi, moştenirea invizibilă a părinţilor noştri, dar şi despre inevitabilul final al fiecăruia. The Guardian consideră filmul “cea mai bună dramă a unui dirijor de la Tár încoace”, rol pentru care faimoasa actriţă americană Cate Blanchett a obţinut în 2023 o nominalizare la Oscar. The Hollywood Reporter descrie pelicula ca fiind “o saga de familie, emoţionantă şi amuzantă”, în timp ce revista Variety spune despre film că este o “comedie dramatică despre moarte”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
E un experiment: e oare posibil să faci un film despre tine însuţi ignorând toate regulile dramaturgiei? Un film care nu se vrea a fi un „produs”, sau un „conţinut”? Un film care să constea în atmosferă pură, care să rămână relativ? Un film care nu vrea să demonstreze nimic şi care nu vrea să pretindă nimic. Îmi vine în minte serialul „Seinfeld”, pe care-l alintam înainte „Serialul ăla despre nimic”, declară Matthias Glasner, regizorul şi scenaristul filmului.
„Marele final” spune povestea lui Lissy (Corinna Harfouch) care este fericită în secret că soţul ei, Gerd (Hans-Uwe Bauer), se stinge într-un azil, diagnosticat cu demenţă. Din păcate, nu se poate bucura prea mult timp pentru că libertatea ei se anunţă a fi una de scurtă durată din cauza diabetului, a cancerului şi insuficienţei renale care prevestesc faptul că nici ea nu mai are mult de trăit. Fiul lor, Tom (Lars Eidinger), un dirijor în vârstă de peste 40 de ani, lucrează la o nouă compoziţie intitulată „Marele Final” (Sterben în original), în timp ce devine tatăl surogat al copilului fostei sale iubite, iar sora sa, Ellen (Lilith Stangenberg) începe o aventură cu Sebastian (Ronald Zehrfeld), un doctor stomatolog căsătorit cu care împărtăşeşte o pasiune pentru alcool. Când „Marele Final” apare, în sfârşit, membrii familiei, înstrăinaţi unul de celălalt, sunt nevoiţi să se reunească.
Regizorul îşi aminteşte zilele de filmare ca fiind în sine o experinţă specială şi unică de care s-au bucurat cei aflaţi pe platou. „Filmăm într-o stare de somnambulism. Ne întâlnim dimineaţa şi pur şi simplu începem, fără repetiţii, înăbuşind orice îndoială am avea, „fără speranţă, fără frică”, aşa cum spune Caravaggio, şi pur şi simplu continuăm. Într-o căutare a magiei momentului pe care ţi-o rezerva arta atunci când eşti deschis să o faci fără să te forţezi. Şi cum nu facem pauze de masă, mâncăm în fiecare seară şi vorbim foarte mult, despre noi, unul despre altul, despre nenorocirile timpului. Şi toate astea se revarsă în subconştientul acestui film, care e ca un organism viu, pentru nu „lucrăm” la el. Pur şi simplu îl trăim”, a concluzionat Glasner.
Matthias Glasner s-a născut în Hamburg în 1965. În anii ’90 a creat trilogia de filme „Die Mediocren, Sexy Sadie şi Fandango”, toate având premiera la Berlinale. Lor le-au urmat filmele „Der Freie Willie” (în selecţia Competiţiei de la Berlin), „This is Love” (selectat în competiţia San Sebastian) şi GNADE (selectat în competiţie la Berlinale). Pentru televiziune, a regizat seria „KDD - Kriminaldauerdienst” care a câştigat premiul Grimme şi Premiul Televiziunii Germane şi, în calitate de scenarist şi regizor, a creat seria „Blochin - Die Lebenden Und Die Toten”, precum şi seria formată din două părţi „Landgericht” (distinsă cu Premiul Grimme), bazată pe romanul cu acelaşi nume şi scrisă de câştigătorul Premiului German pentru Literatură, Ulrike Krechel. Recent, acesta a filmat sezonul doi al seriei internaţionale „Das Boot”, o producţie Sky.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.