Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin au retras invitaţia făcută către cinci politicieni din partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) la gala de deschidere de săptămâna viitoare, citând rapoarte recente privind presupusele planuri de deportare în masă ale AfD, potrivit The Guardian.
"Mai ales în lumina dezvăluirilor care au fost făcute în ultimele săptămâni cu privire la poziţiile explicit anti-democratice şi la politicieni individuali ai AfD, este important pentru noi - ca Berlinală şi ca echipă - să luăm o poziţie fără echivoc în favoarea unei democraţii deschise", au declarat Mariëtte Rissenbeek şi Carlo Chatrian, directorii festivalului de film, cunoscut sub numele de Berlinale.
"Prin urmare, am scris astăzi tuturor politicienilor AfD invitaţi anterior şi i-am informat că nu sunt bineveniţi la Berlinale".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele AfD din Berlin şi purtătorul de cuvânt al AfD pentru afaceri culturale fuseseră invitaţi anterior să participe la seara de deschidere a festivalului, ca parte a unei invitaţii standard adresate celor 100 de parlamentari din Berlin din toate partidele.
Dacă invitaţiile către AfD nu s-au dovedit a fi controversate la ediţiile anterioare ale Festivalului de Film de la Berlin, ediţia din acest an a Berlinalei se deschide pe fondul unei dezbateri intense cu privire la faptul că radicalizarea crescută a partidului anti-imigraţie - şi creşterea acestuia în sondaje - reprezintă o ameninţare fundamentală la adresa constituţiei democratice a Germaniei.
Dezbaterea a fost declanşată de rapoartele de luna trecută privind o întâlnire secretă în cadrul căreia politicieni AfD şi activişti neonazişti au discutat un "masterplan" pentru deportări în masă în cazul în care partidul ar ajunge la putere. AfD nu a negat faptul că în cadrul acestor întâlniri a fost abordată problema expulzării cetăţenilor germani, ci doar a insistat asupra faptului că nu a fost discutată în mod serios.
Săptămâna trecută, o scrisoare deschisă semnată de peste 200 de profesionişti din domeniul cinematografiei, în mare parte din industria germană, a protestat faţă de invitaţia către AfD de a participa la gala de deschidere, afirmând că acest lucru este "incompatibil" cu angajamentul festivalului de a fi un loc al "empatiei, conştientizării şi înţelegerii".
În 2019, directorul de atunci al Berlinalei, Dieter Kosslick, îi invitase în mod explicit pe toţi membrii AfD să participe la festival, îndemnându-i să vadă un film despre realitatea vieţii în ghetoul din Varşovia. "Voi plăti pentru fiecare dintre biletele lor", a declarat Kosslick, care a fost lăudat pentru comentariile sale la acea vreme.
Festivalul de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante din Europa după Cannes şi Veneţia, se deschide joi, 15 februarie, cu premiera mondială a filmului "Small Things Like These", bazat pe romanul istoric de succes al scriitoarei irlandeze Claire Keegan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...