Festivalul Filmului Evreiesc va avea loc în perioada 27-31 octombrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Mare. Programul reuneşte o selecţie bogată de filme semnate de regizori evrei de renume, producţii cinematografice din Israel, Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii, alături de momente muzicale, lansări de carte, expoziţii, precum şi momente dedicate gastronomiei. O noutate a acestei ediţii o reprezintă concursul de scurtmetraje adresat adolescenţilor din clasele 8-12, iniţiat din dorinţa de a contribui la cunoaşterea valorilor patrimoniului evreiesc şi a personalităţilor evreieşti în rândul noilor generaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tema centrală a ediţiei din acest an este „vârstele identităţii”, filmele din cadrul festivalului fiind selectate pentru a oferi publicului o viziune cât mai amplă asupra culturii, valorilor şi tradiţiilor evreieşti.

Accesul la proiecţii şi evenimentele conexe din program este liber, în limita locurilor disponibile. Cei interesaţi sunt invitaţi să transmită o solicitare pe email, către semper.culturalia@gmail.com.

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an va avea loc în data de 27 octombrie, de la ora 18.00, cu un program care aduce laolaltă filmul, artele vizuale, cartea şi muzica.

Filmul proiectat în seara de deschidere este chiar pelicula recompensată în acest an cu Premiul pentru dialog intercultural la Festivalul de Film Evreiesc Berlin Brandenburg: „Telling Nonie”, în regia lui Paz Schwartz, o producţie Israel, din 2023.

În aceeaşi seară, va fi vernisată expoziţia „Bucureştiul sefard”, care include 10 poveşti din istoria Bucureştiului evreilor spanioli, în prezenţa autoarelor - Felicia Waldman şi Anca Tudorancea -, care va putea fi vizitată de-a lungul celor cinci zile ale festivalului. De asemenea, volumul Halfon saga: o poveste despre ascensiunea şi declinul aristocraţiei sefarde din România, de Felicia Waldman, apărut recent la Editura Integral, va fi şi acesta lansat în seara de debut a ediţiei din acest an a Festivalului Filmului Evreiesc. Momentul muzical al serii va fi susţinut de Ethan Schmeisser (pian) şi Oana Berbec (soprană).

Seara de închidere reuneşte, de asemenea, un program bogat: film, muzică, precum şi un moment dedicat gastronomiei: demonstraţie de bucătărie evreiască.
Filmul serii este o peliculă recompensată cu nu mai puţin decât 10 Premii Ophir (Oscarurile israeliene sau Premiile Academiei israeliene pentru excelenţă în film şi televiziune): Seven Blessings, în regia lui Ayelet Menahemi, o producţie Israel, 2023.
Momentul muzical al serii îi reuneşte pe: Tehila Nini Goldstein (mezzo-soprană), Ethan Schmeisser (pian), Laura Ţurlea (vioară), Mladen Spasinovici (violoncel) şi Ioana Bălaşa (flaut).

Festivalul Filmului Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festival) se înscrie într-o reţea care include 200 de evenimente organizate în întreaga lume, sub brand-ul Jewish Film Festival.

Program
27 octombrie, ora 18.00:
„Telling Nonie” | regia: Paz Schwartz | Israel, 2023
Film recompensat cu Premiul pentru Dialog Intercultural la Festivalul Filmului Evreiesc de la Berlin Brandenburg şi cu Premiul pentru cel mai bun documentar israelian la Festivalul Filmului de la Haifa 2024.
Un fost agent secret israelian se întâlneşte cu fiica ofiţerului egiptean la asasinarea căruia a participat, într-o poveste cu accente foarte personale despre iertare şi mântuire. Telling Nonie descrie relaţia neaşteptată dintre doi oameni care s-ar putea considera duşmani, dar care ajung să dialogheze calm şi deschis, fiecare înţelegând punctul de vedere al celuilalt. Cu o doză de umor evreiesc, filmul vorbeşte, de asemenea, într-un mod neobişnuit, despre curajul de a fi sincer cu tine însuţi. Scena finală a fost filmată lângă kibbutzul Nahal Oz, cu căteva săptămâni înainte de 7 octombrie 2023.

28 octombrie, ora 18.00:
„Vishniac” | regia: Laura Bialis | SUA, 2023
Filmul, produs de Nancy Spielberg şi Roberta Grossman, a câştigat Premiului pentru cel mai bun documentar la Festivalul Filmului Evreiesc de la Berlin Brandenburg 2024.
Un film excelent documentat şi delicat construit despre viaţa complicată a fotografului Roman Vishniac, angajat de Joint Distribution Committee pentru a documenta shtetl-urile din Estul Europei în perioada interbelică. Imaginile lui reuşesc să capteze adânca spiritualitate, dar şi vitalitatea vieţii evreieşti din Polonia, România, Cehoslovacia şi Lituania, rămânând singurele dovezi ale unui stil de viaţă complet distrus în timpul Holocaustului. Urmărind migrarea familiei Vishniac din Rusia ţaristă la Berlin şi apoi în Statele Unite, filmul vorbeşte despre importanţa memoriei şi a păstrării fotografiilor şi materialului arhivistic ca mărturii ale unor istorii pierdute.

„Paris Boutique” | regia: Marco Carmel |Israel-Franţa, 2022
Film prezentat la Festivalulurile de Film Evreiesc de la Miami şi Atlanta, cu 6 nominalizări la Premiile Academiei de Film din Israel.
Bazat pe o comedie a erorilor de situaţie plină de vervă, filmul vorbeşte despre o prietenie neobişnuită care începe nesănătos, dar se termină bine. Urmărind aventurile protagonistelor Louise şi Neta în încercarea de a dezlega misterul unei corespondenţe secrete de la Zidul Plângerii între o femeie evreică ultraortodoxă şi un bărbat creştin, povestea oferă o bună ocazie de a revedea piaţa Mahane Yehuda şi Oraşul Vechi din Ierusalim. Iar, cum afacerea imobiliară pentru care Louise a venit în Israel constituie un nod gordian între un rabin, un imam şi un preot, rezolvarea ei ar putea contribui oare la pacea din Orientul Mijlociu?

29 octombrie, ora 18.00:
„The Return from the Other Planet” | regia: Assaf Lapid | Israel-Germania, 2023
Film câştigător al Menţiunii pentru cel mai bun documentar la Festivalul Filmului Evreiesc de la Berlin Brandenburg 2024.
Un film despre Yehiel De-Nur, supravieţuitor al Holocaustului care a trăit multă vreme sub pseudonimul Ka-tzetnik, scriind cărţi despre experienţa lui în lagărul de la Auschwitz, pe care l-a denumit „cealaltă planetă”, devenind un adevărat mit. Într-o explorare a odiseei personale a lui De-Nur, a cărui traumă a explodat după ce a fost chemat să depună mărturie la procesul lui Adolf Eichman, filmul urmăreşte complicata lui evoluţie după „întoarcerea de pe cealaltă planetă” şi modul în care a încercat să-i facă faţă prin calea neconvenţională a utilizării LSD sub supraveghere medicală.

„Le dernier des juifs” (A Good Jewish Boy) | regia: Noe Debre | Franţa, 2024
Film prezentat în deschiderea Festivalului Filmului Evreiesc de la Berlin Brandenburg 2024.
Descris de ziarul „Le Monde” ca fiind „filmul francez care a anticipat în mod accidental creşterea antisemitismului”, Le dernier des juifs (parafrază după titlul romanului lui Andre Schwarz Bart, Le dernier des justes) descrie cu umor, dar şi cu o notă de tristeţe viaţa de zi cu zi a ultimului evreu dintr-o suburbie pariziană, care la 27 de ani încă locuieşte cu mama sa, în mijlocul unei lumi antisemite. Deşi pare o simplă comedie despre maturizarea târzie a personajului, filmul vorbeşte în substrat despre pericolele cu care se confruntă evreii din Franţa, în special după 7 octombrie 2023.

30 octombrie, ora 18.00:
„Les eaux du Boug” | regia: Marc Sagnol | Franţa-Germania, 2020
Film prezentat la festivalurile Molodist Kiff (Ucraina) şi Artdocsfest (Rusia).
Dedicat poetului Paul Celan, filmul este reflectarea unei căutări, a unei călătorii iniţiatice prin ţinutul Podoliei, traversat de maiestuosul râu Bug care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a numit Transnistria şi a constituit locul unde au fost deportaţi evreii din Basarabia şi Bucovina. Mergând pe urmele deportaţilor, Apele Bugului reconstituie itinerariul urmat de mama lui Paul Celan de la Cernăuţi la Mihailovka, punând în contrast frumuseţea locului cu iadul în care a fost transformat. Povestea este redată prin mărturii ale unor supravieţuitori precum Philippe Kellmer (Paris), care a întâlnit-o pe mama lui Celan în lagăr.

„Sallah Shabbati” | regia: Ephraim Kishon | Israel, 1964
Film câştigător a două Golden Globe Awards şi nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.
Considerat a fi una dintre cele mai bune satire la adresa societăţii israeliene a tuturor timpurilor şi, în acelaşi timp, prima producţie cinematografică israeliană cu succes internaţional, filmul vorbeşte despre haosul imigrării evreilor expluzaţi din ţările arabe după înfiinţarea Statului Israel. Situaţiile adesea ilare în care se trezeşte personajul principal (interpretat de Chaim Topol, protagonistul unui alt film celebru, Scripcarul pe acoperiş), unele create de el însuşi, altele în care îl aruncă soarta, ridică la fileu eterna poveste a relaţiilor dintre ashkenazii veniţi mai devreme şi evreii orientali ajunşi în special după 1948. Celebră a rămas şi coloana sonoră a filmului.

31 octombrie, ora 18.30:
„Seven Blessings” | regia: Ayelet Menahemi | Israel, 2023
Film câştigător a 10 Premii Ophir în anul 2023.
Explorând obiceiuri ale evreilor de origine marocană, în special cel mai puţin obişnuit al dăruirii de copii rudelor care nu pot să conceapă, filmul vorbeşte cu umor, dar şi cu o notă de dramatism despre relaţiile din aceste familii, cu traumele pe care le ascund. Plasând acţiunea în contextul unei nunţi între o evreică orientală marocană şi un evreu ashkenaz francez, cu practicarea celor şapte binecuvântări de nuntă tradiţionale în iudaism, care durează o săptămână, Ayelet Menahemi creează ocazia folosirii nu doar a unor informaţii din propria sa istorie, ci chiar şi a unor membri ai familei sale, care apar în propriile roluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.