După ce ediţia de anul trecut a fost marcată de greva actorilor de la Hollywood, Festivalul de Film de la Veneţia recuperează anul acesta timpul pierdut, cu o distribuţie de cinci stele aşteptată pe covorul roşu. Ajuns la cea de-a 81-a ediţie, Mostra de la Veneţia se deschide miercuri cu revenirea uimitoare a lui Michael Keaton în rolul încruntat al lui Beetlejuice în cel mai recent film al lui Tim Burton, prezentat în afara competiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul de 11 zile dă startul sezonului premiilor, filmele prezentate în premieră la Veneţia în ultimii trei ani adunând 77 de nominalizări la Oscar şi câştigând 14. Veneţia a devenit astfel locul de vizitat pentru actori, producători şi regizori deopotrivă, scrie Reuters.

Regizorul american Tim Burton a recunoscut miercuri că în ultimii ani nu a mai fost îndrăgostit de lumea filmului, dar i-a regăsit farmecul în timp ce filma această continuare a comediei horror „Beetlejuice” din 1988.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„Beetlejuice Beetlejuice” deschide ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Veneţia şi reuneşte o mare parte din distribuţia originală, inclusiv pe Michael Keaton şi Winona Ryder, introducând în acelaşi timp o serie de feţe noi, precum Jenna Ortega, din „Wednesday”.

La 36 de ani de la prima comedie cult despre moarte şi fantome, regizorul resuscitează rolul principal, cel al unui exorcist trăsnit prins în viaţa de apoi, pe care îl încredinţează din nou colegului său de regie Michael Keaton. Filmul îi mai are în distribuţie pe Winona Ryder, în rolul Lydiei, adolescenta adultă care comunică cu morţii, şi pe Catherine O'Hara, în rolul mamei sale. Lor li se alătură Willem Dafoe, Monica Bellucci, iubita lui Tim Burton, şi Jenna Ortega, vedeta serialului „Wednesday” de pe Netflix.

MARI VEDETE PE COVORUL ROŞU

Această nouă ediţie a festivalului veneţian marchează revenirea marilor vedete pe covorul roşu al Festivalului de Film de la Veneţia, după ce anul trecut evenimentul a fost evitat de marile studiouri americane din cauza grevei de la Hollywood. Angelina Jolie, Nicole Kidman, Brad Pitt, George Clooney şi tânăra Jenna Ortega vor defila pe celebrul covor roşu de la Lido, în faţa Mării Adriatice.

„S-ar putea să fi trecut mai bine de douăzeci de ani de când nu au mai fost prezente atât de multe vedete”, a declarat directorul Mostra, Alberto Barbera, pentru AFP.

„Toată lumea este foarte nerăbdătoare să revină la Veneţia după lunga grevă de anul trecut. Aşa că vom avea cel mai aglomerat covor roşu de până acum, cred”, a spus Barbera, marţi, pentru Reuters.

Greva din 2023 a actorilor de la Hollywood i-a forţat pe mulţi să lipsească de la reuniune, sindicatele spunându-le membrilor lor să nu-şi promoveze proiectele, pentru a pune presiune pe marile studiouri. În acest an, însă, unele dintre vedete au venit pe cont propriu, pentru a se asigura că vor fi fotografiate la Veneţia, unde fanii se înghesuie să-şi vadă favoriţii sosind la premierele strălucitoare.

Una dintre cele mai aşteptate vedete va fi, fără îndoială, Lady Gaga, care a făcut senzaţie la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, în iulie, cântând pe malurile Senei. Ea revine pe covorul roşu cu un rol senzaţional în „Joker: Folie à deux”. Întunecat şi provocator, subminând codurile filmului cu supereroi, primul „Joker”, centrat pe originile celui mai mare duşman al lui Batman, a câştigat Leul de Aur în 2019 şi a continuat cu un Oscar pentru cel mai bun actor pentru Joaquin Phoenix, care are rolul principal.

Dar asta nu este tot. Festivalul va fi marcat şi de întoarcerea Angelinei Jolie, care o interpretează pe Maria Callas în ultimele zile ale vieţii sale la Paris, în „Maria de Pablo Larraín”. Filmul este unul dintre cele 21 aflate în cursa pentru Leul de Aur, filme semnate de şapte regizoare şi 17 regizori.

Juriul, prezidat de actriţa franceză Isabelle Huppert, va decide pe 7 septembrie cine îi va succeda câştigătorului de anul trecut, „Poor Things”, de Yórgos Lánthimos, cu Emma Stone în rolul principal.

REVINE SEXUL ÎN FILME

Un alt concurent este „The Room Next Door”, regizat de Pedro Almodóvar, primul film în limba engleză al regizorului spaniol, cu Tilda Swinton, Julianne Moore şi John Turturro, în timp ce Nicole Kidman şi Antonio Banderas vor aduce la Lido un thriller erotic, iar Jude Law va fi capul de afiş al unui film care explorează cercurile mişcării supremaţiei albilor din anii 1980.

Daniel Craig întoarce pagina lui James Bond cu „Queer” al lui Luca Guadagnino, unde, sfidând stereotipul spionului cuceritor, interpretează un american homosexual. Barbera spune că Craig are „câteva scene de sex destul de intense” - fiind unul dintre numeroasele filme prezentate care nu se mai feresc de sex, după ani de prudenţă relativă. „Se pare că sexul a fost interzis pe ecrane în ultimii 10-15 ani. Nu ştiu dacă a fost vorba de un fel de autocenzură sau altceva. Acum a revenit”, a spus directorul festivalului.

Mostra desfăşoară covorul roşu şi pentru George Clooney şi Brad Pitt. Cei doi actori râvniţi, trecuţi acum de 60 de ani, sunt din nou împreună într-o comedie de acţiune, „Wolfs”, de Jon Watts, produs de Apple TV+. Filmul este prezentat în afara competiţiei, la fel ca şi cel al lui Claude Lelouch („Finalement”), invitat de onoare la Veneţia, care îşi va dezvălui al 51-lea lungmetraj.

Veneţia se mândreşte cu faptul că atrage atât superproducţii, cât şi filme de autor, nume consacrate şi feţe noi, peste jumătate din filmele din competiţie de anul acesta fiind realizate de regizori noi la festival. „Avem, desigur, o mulţime de regizori mari, unele dintre cele mai aşteptate filme ale noului sezon, dar şi o mulţime de descoperiri, noi talente din întreaga lume. Aşadar, este cu adevărat o oglindă a cinematografiei contemporane”, a declarat Antonio Barbera.

21 DE FILME ÎN COMPETIŢIE

În total, 21 de filme vor rula în competiţia principală, de la cel mai recent film al lui Almodovar până la mult aşteptata continuare a Jokerului. Rămâne ca în primul weekend al lunii viitoare să fie dezvăluit câştigătorul Leului de Aur la cea de-a 81-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia.

The Room Next Door de Pedro Almodóvar

Cu Tilda Swinton, Julianne Moore, John Turturro, Alessandro Nivola (Spania / 107 min)

Campo di Battaglia de Gianni Amelio

Cu Alessandro Borghi, Gabriel Montesi, Federica Rosellini (Italia / 103 min)

Copiii lor după ei de Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma

Cu Paul Kircher, Angélina Woreth, Sayyid El Alami, Gilles Lellouche, Ludivine Sagnier, Louis Memmi (Franţa / 144 min).

The Brutalist de Brady Corbet

Cu Adrien Brody, Guy Pearce, Felicity Jones (Marea Britanie / 215 min)

Joc cu focul de Delphine Coulin, Muriel Coulin

Cu Vincent Lindon, Benjamin Voisin, Stefan Crepon (Franţa / 110 min)

Vermiglio de Maura Delpero

Cu Tommaso Ragno, Giuseppe De Domenico, Roberta Rovelli (Italia, Franţa, Belgia / 119 min)

Iddu (scrisori siciliene) de Fabio Grassadonia, Antonio Piazza

Cu Toni Servillo, Elio Germano, Daniela Marra, Barbora Bobulova (Italia, Franţa / 122 min)

Queer de Luca Guadagnino

Cu Daniel Craig, Drew Starkey, Jason Schwartzman (Italia, Statele Unite / 135 min)

Kjærlighet (Dragoste) de Dag Johan Haugerud

Cu Andrea Bræin Hovig, Tayo Cittadella Jacobsen, Marte Engebrigtsen (Norvegia / 119 min)

Aprilie de Dea Kulumbegashvili

Cu Ia Sukhitashvili, Kakha Kintsurashvili, Merab Ninidze (Georgia, Franţa, Italia / 134 min)

The Order de Justin Kurzel

Cu Jude Law, Nicholas Hoult, Jurnee Smollett, Tye Sheridan, Marc Maron (Canada / 116 min)

Maria de Pablo Larraín

Cu Angelina Jolie, Pierfrancesco Favino, Alba Rohrwacher, Haluk Bilginer, Kodi Smit-McPhee (Italia, Germania / 123 min)

Trois Amies de Emmanuel Mouret

Cu Camille Cottin, Sara Forestier, India Hair, Grégoire Ludig, Damien Bonnard, Vincent Macaigne (Franţa / 118 min)

Kill the Jockey de Luis Ortega

Cu Nahuel Pérez Biscayart, Úrsula Corberó, Daniel Gimenez Cacho (Argentina, Spania / 97 min)

Joker: Folie à Deux de Todd Phillips

Cu Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener, Zazie Beetz (Statele Unite / 138 min)

Babygirl de Halina Reijn

Cu: Nicole Kidman, Harris Dickinson, Antonio Banderas (Statele Unite / 114 min)

Ainda Estou Aqui de Walter Salles

Cu Fernanda Torres, Selton Mello, Fernanda Montenegro (Brazilia, Franţa / 135 min)

Diva Futura de Giulia Louise Lteigerwalt

Cu Pietro Castellitto, Barbara Ronchi, Denise Capezza (Italia / 128 min)

Harvest de Athina Rachel Tsangari

Cu Caleb Landry Jones, Harry Melling, Rosy McEwen (Marea Britanie, Germania, Grecia, Franţa, Statele Unite / 131 min)

Qing Chun gui de Wang Bing

Documentar (Franţa, Luxemburg, Olanda / 152 min)

Stranger Eyes de Yeo Siew Hua

Cu Chien-Ho Wu, Kang-Sheng Lee, Anicca Panna, Vera Chen (Singapore, Taiwan, Franţa, Statele Unite / 125 min)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.