Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc între 29 septembrie şi 8 octombrie, la Bucureşti, iar canadianul Dave Cooper este invitatul special al celei de-a 12-a ediţiei.
Invitatul special al festivalului anul acesta, şi cel care semnează vizualul ediţiei Anim’est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate, anunţă organizatorii.
Cooper şi-a început activitatea în anii ’90 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste şi respectate edituri independente americane. Ulterior, a devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convenţiile, şi pentru contribuţiile sale în animaţie - este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american ”Futurama”, premiat cu Emmy, şi cocreatorul serialului animat ”Pig Goats Banana Cricket”, difuzat de Nickelodeon.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dave Cooper va face parte din juriul competiţiilor de scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi va aduce la Bucureşti o expoziţie a lucrărilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum şi cea mai recentă carte a sa, ”Ripple”, pentru care va fi organizată şi o sesiune specială de autografe.
Cel mai recent scurtmetraj de animaţie realizat după benzile desenate ale lui Cooper şi regizat de Rune Spaans, ”The Absence of Eddy Table”, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai aşteptate nopţi tematice ale festivalului, Creepy Animation Night.
Dave Cooper a realizat posterul ediţiei din acest an a festivalului - lucrare de autor, pe care a intitulat-o ”Raluca Descends on Bucharest”.
Pe toată durata ediţiei vor fi proiectate lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate precum ”Persepolis”, unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două premii César şi nominalizat la premiile Oscar şi BAFTA, ”Tintin et le temple du soleil/ Tintin and the Temple of the Sun”, varianta din 1969, recondiţionată, care urmăreşte personajul de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi, sub pseudonimul Hergé, şi ”Chico & Rita”, nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de Academia Europeană de Film în 2011.
Lungmetrajul ”Loving Vincent”, pictat de 125 de artişti, deschide ediţia de anul acesta
Lungmetrajul de animaţie care deschide ediţia din acest an este mult aşteptatul ”Loving Vincent”, coproducţie britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman.
Având la bază viaţa şi moartea stranie a unuia din cei mai apreciaţi artişti moderni, filmul a obţinut, printre altele, premiul publicului la Festivalul de la Annecy anul acesta. ”Loving Vincent” aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit simboluri ale artei moderne şi care au schimbat faţa artei. Iniţial, au fost realizate filmări cu actori, apoi fiecare dintre cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animaţia a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action şi pictură. La film au lucrat 125 de pictori din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia şi Grecia. Timp de un an, echipa de pictori şi animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică.
Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol şi Apollo111.
Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul eventbook.ro şi vor fi disponibile în Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.
Anim’est e singurul festival din România care propune filmul ce a obţinut Trofeul festivalului pe lista filmelor selectate pentru premiile Oscar, la secţiunea scurtmetraj de animaţie.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Japonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.