Lupii lui Calancea şi Surorile Osoianu, trupa Coma, film în aer liber, drumeţii la cascadele de pe Valea Moaşei, tururi ghidate în natură pe diverse teme, ateliere de reciclare creativă, ateliere de meşteşugărit, activităţi pentru copii, dezbateri sunt atracţiile Făgăraş Fest 2024. Festivalul se desfăşoară în perioada 26-28 iulie, pe Valea Moaşei, sat Sebeşu de Sus, comuna Racoviţa, iar accesul este liber, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea de-a cincea ediţie a Făgăraş Fest este organizată de Fundaţia Conservation Carpathia şi Propark - Fundaţia pentru Arii Protejate. 

Trupa Coma şi documentarul "Wild Transylvania" în deschidere

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Cel mai frumos loc de pe pământ” al trupei de rock alternativ Coma va răsuna vineri, 26 iulie, ora 20.30 în concertul din deschiderea festivalului. Seara va continua cu proiecţia documentarului "Wild Transylvania", regizat de cineastul irlandez John Murray. Filmul, lansat în 2024, explorează frumuseţea şi biodiversitatea unică a Transilvaniei, într-o poveste narată de Jeremy Irons, actor premiat cu Oscar.

20 tururi ghidate despre natura şi cultura locală pe toată durata festivalului

Tururi de observare a păsărilor prin Valea Moaşei, la răsărit şi la apus, unde participanţii au ocazia să asculte, să vadă, să cunoască şi să recunoască păsările, alături de un specialist. Activitatea se adresează în special începătorilor curioşi şi entuziaşti, de orice vârstă. Chiar dacă vom avea câteva binocluri, recomandăm celor care au deja unul să-l aducă în acest tur. Ghid: Codruţ Helerea, student la Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului – Biologie, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu.
Tururi botanice în care veţi descoperi speciile de plante din flora spontană, într-o plimbare la poalele Munţilor Făgăraş. În cadrul turului botanic veţi observa detaliile plantelor cu ajutorul unui microscop digital portabil, veţi învăţa să identificaţi şi speciile cu ajutorul unui determinator. Pe parcursul drumeţiei, veţi afla despre utilitatea, limitele unor plante, legendele şi etimologia acestora. Ghid în această experienţă este Mihaela Sava, botanist cu peste 10 ani de experienţă, rezident al şcolii de artă botanică şi ilustraţii - Transylvania School of Botanic Art and Illustration din Copşa Mare.
Tururi despre faună în care participanţii vor avea ocazia să observe urmele animalelor sălbatice, să exploreze habitatele acestora şi să afle cum este realizată monitorizarea non-invazivă a faunei. Ghizii, Liviu Ungureanu şi Călin Şerban, rangeri ai Fundaţiei Conservation Carpathia, specializaţi în reintroducerea zimbrilor şi a castorilor, vor oferi o perspectivă interesantă asupra faunei locale.
Tururi de identificare a insectelor (entomologice) – sunt o invitaţie de a privi natura cu alţi ochi, de a o observa şi de a înţelege comportamentul şi rolul diverselor insecte. Ghid în această experienţă este Maria Stănciugelu, biolog şi muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.
Tururi nocturne cu şi despre lilieci oferă şansa să descoperiţi liliecii care trăiesc la poalele Munţilor Făgăraş şi să aflaţi de la experţi mai multe despre aceste animale fascinante şi foarte importante pentru viaţa noastră. În timpul plimbării, vom folosi detectoare pentru a auzi ultrasunetele lor şi a ne da seama cât de aproape sunt de noi.
Ghizi în această experienţă sunt Szilárd Bücs – preşedinte al Centrului pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, şi Ana Stamatescu - preşedinte al Asociaţiei Krontechies, voluntar la Centrul pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor şi iniţiatoarea Caravanei cu Lilieci.
Excursie la Cascadele din Valea Moaşei – se va merge la Cascada Chiişoara pe un traseu cu poteci marcate, drum forestier, iar până la destinaţie veţi traversa râul de câteva ori. În drumeţie veţi fi ghidaţi de Georgiana Creţu, biolog, pasionată de natură şi de animale.
Plimbare prin istoria, cultura şi identitatea satului Sebeşu de Sus – pe un traseu cultural care cuprinde vizitarea ruinelor fabricii de cărămidă, a bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, a morii vechi şi a galeriilor de mină. Ghizi vor fi Preotul Marian Canciu, Anca Vintilă şi Gabriela Sârghie, oameni ai locului.

Participarea la un tur ghidat la Făgăraş Fest

Participarea la turele ghidate se face în baza înscrierii la punctul de informare din festival, iar drumeţiile se vor face în grupuri de 25 – 40 de persoane. Recomandăm participanţilor să aibă echipament de drumeţie, haine lejere, pălărie, dar şi o pelerină de ploaie, apă, cremă de protecţie solară, spray anti-insecte.

Activităţi pentru familiile cu copii în festival

Copiii între 7 şi 14 ani, împreună sau fără părinţi, pot intra în cursa „Exploratorii Munţilor Făgăraş”, o provocare cu 10 probe speciale despre natură. Timp de o oră aceştia trebuie să găsească soluţia la mai multe provocări despre natură, în zona festivalului.

Totodată, copiii se mai pot înscrie în „Aventura salvării planetei”, o altă activitate captivantă. Ghizi şi coordonatori ai activităţii sunt profesorii din comunitatea gazdă, care au absolvit cursurile de educator pentru natură.

Vor fi organizate ateliere de reciclare creativă susţinute de Roxana Puriş, creatoarea brandului local Pur.clothing. Atelierele se desfăşoară sâmbătă, 27 iulie, de la ora 14.00 şi duminică, 28 iulie, ora 10.30.

Carpathia Talks: dialoguri pe subiecte despre oameni şi natura

Seria de sesiuni dialoguri referitoare la teme care ne preocupă pe noi oamenii în relaţie cu natura revine şi anul acesta în festival. Se va discuta despre „Dreptul la natură”, „Păduri”, „Dezvoltarea durabilă a comunităţilor din jurul Munţilor Făgăraş”, „Plante Străine invazive”.

Muzica revine pe Valea Moaşei sâmbătă, 27 iulie, începând cu ora 17.00. Tineri şi copii din comunitatea locală vor urca pe scenă. Dan Amariei, cunoscut om de radio şi solist al trupei OCS, va mixa în seturi care vor anima atmosfera, iar Lupii lui Calancea şi Surorile Osoianu vor încânta publicul cu ritmurile lor pline de energie.

În cadrul festivalului veţi putea mânca de la producătorii din zonă care-şi vor încinge plitele şi vor pune la foc ceaunele.

Participanţii pot alege o pensiune din zona Sebeşu de Sus, Racoviţa, Valea Avrigului, Porumbacu sau puteţi sta cu cortul în campingul festivalului. Oferim un spaţiu gratuit pentru corturi, care dispune de toalete ecologice, însă nu are duş sau alte facilităţi. 

Pasionaţii de bicicletă pot merge, contra cost, în ture de e-bike pe două trasee: unul spre Cascada Suru, iar al doilea spre Drumul Boştinarilor. Primul traseu este mai tehnic şi are o lungime de 7 km, cu diferenţă de nivel, al doilea are 12 km şi merge pe lângă pe un drum vechi, care leagă localităţile Sebeşu de Sus de Sebeşu de Jos şi include vizita la un atelier de lumânări din ceară naturală.
De asemenea, cei care vor să admire Munţii Făgăraş într-un mod mai special, o pot face de la înălţimea instalaţiei artistice realizate de Atelier Vrac, câştigătorii competiţiei „Manifest pentru Munţii Făgăraş”, organizată de Fundaţia Conservation Carpathia. Instalaţia „It’s oh so quiet” este şi o invitaţie la retragere şi contemplare, un omagiu adus naturii şi un îndemn la responsabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.