Gange şi Yamuna, două fluvii sacre din nordul Indiei, au fost înzestrate cu personalităţi juridice de instanţa din această ţară, cu scopul de a combate mai eficient poluarea acestor două cursuri de apă, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Verdictul a fost pronunţat la doar câteva zile după ce Noua Zeelandă a acordat statutul oficial de ”entitate vie” unui fluviu considerat sacru de populaţia maori. Decizia Parlamentului neozeelandez a fost considerată o premieră mondială în acest domeniu.

Curtea Superioară din statul indian Uttarakhand din nordul Indiei a decretat luni că Gangele şi Yamuna, în apele cărora hinduşii practică abluţii (ritualuri de purificare), vor fi considerate de acum înainte ”entităţi vii cu statut de persoană morală” şi vor beneficia de drepturile aferente.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Situaţia necesită măsuri extraordinare pentur a proteja şi conserva aceste râuri”, a declarat justiţia indiană pentru a-şi justifica decizia.

În apele Gangelui, cel mai lung şi mai sacru fluviu al Indiei, pelerinii hinduşi practică ritualuri tradiţionale în fiecare zi sau aruncă în ele cenuşa rudelor incinerate. Apele acestui fluviu sunt grav poluate de deşeuri industriale şi de scurgerile provenind din sistemele de canalizare.

Recunoaşterea statutului juridic va permite cetăţenilor să se adreseze justiţiei în numele acestor fluvii sacre.

”Nu putem să sperăm decât că simbolistica acestei decizii se va concretiza şi pe teren”, a declarat pentru AFP Sanjay Upadhyay, un avocat din New Delhi, specializat în apărarea mediului înconjurător.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.