Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este câştigătorul premiului publicului LUX 2021, a anunţat miercuri preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în sesiunea plenară de la Strasbourg.
Au mai fost nominalizate filmele „Another Round”, de Thomas Vinterberg, şi „Corpus Christi”, de Jan Komasa.
Premiul este acordat de Parlamentul European şi European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas. Clasamentul final a fost stabilit combinând votul publicului şi votul eurodeputaţilor, fiecare grup având o pondere de 50%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă şi presantă să se reunească, nu doar în spaţii de dezbatere, dar şi în alte spaţii precum cinematografele. Cultura şi filmul sunt expresii ale vitalităţii noastre creative şi economice, dar mai ales ale vitalităţii democratice a societăţilor noastre”, a spus David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.
Regizorul a declarat: „Este o onoare ca acest film şi conţinutul lui să fie alese de cetăţenii europeni şi de membri ai Parlamentului European. Este minunat că suntem toţi de acord de data aceasta. Este un premiu, în primul rând, pentru victime şi familiile lor, pentru care nu a fost făcută dreptate încă în România”.
El a continuat: „După cinci ani, nu au existat compensaţii, nimeni nu a fost găsit vinovat. Nu se întâmplă în Belarus, se întâmplă în România”.
Nanau a spus că premiul este dedicat şi rezistenţei cetăţenilor „obişnuiţi” din România, care „au ieşit, au spus adevărul şi au schimbat societatea românească în 2016”.
„Vrem să luptăm cu corupţia şi vrem o presă liberă în Europa. Societăţile nu evoluează dacă nu avem cultură, educaţie şi presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susţineţi cetăţenii, să reglementaţi investiţiile în cultură şi educaţie şi să protejaţi jurnalismul”, a adăugat regizorul.
LUX Audience Award reprezintă alăturarea LUX Prize, premiu oferit filmelor de Parlamentul European începând cu 2007, şi EFA’s People’s Choice Award, introdus în 1997.
„colectiv”, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a devenit anul acesta primul film românesc care a fost nominalizat la premiile Oscar. A concurat în două categorii, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun lungmetraj documentar”, însă nu a obţinut niciun trofeu.
Produs de Nanau şi Bianca Oana, „colectiv” (România - Luxemburg) a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.
Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.
Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.
Alexander Nanau, director de imagine şi scenarist în vârstă de 41 de ani, a regizat patru lungmetraje documentare - „Peter Zadek inszeniert Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009), „Toto şi surorile lui” (2014) şi „colectiv” (2019). Născut la Bucureşti, pe 18 mai 1979, el a studiat filmul la DFFB din Berlin şi a avut, în 2007, o bursă la Academia de Arte din capitala germană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.