Ansamblul Aleksandrov, marele Cor al Armatei Roşii, este un grup artistic militar din Rusia, alcătuit din cântăreţi, muzicieni şi dansatori. Un număr de 64 de membri al Ansamblului Aleksandrov, inclusiv conducătorul acestuia, Valeri Halilov, au murit duminică într-un accident de avion produs în apropiere de Soci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un avion militar rusesc, TU-154, cu 92 de persoane la bord, s-a prăbuşit duminică dimineaţă în Marea Neagră, în apropiere de Soci, la puţin timp după decolare, în timpul unui zbor spre Siria.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că nu există supravieţuitori. 

La bord se aflau şi 64 de cântăreţi din Corul Armatei Roşii, dansatori şi membri ai orchestrei. Ansamblul Aleksandrov este corul  oficial al forţelor armate ruse. El include o formaţie de instrumentişi şi o companie de dans.

Avionul, de tip Tupolev-154, aparţinea Ministerului Apărării şi ducea corul să susţină un concert de Crăciun la o baza aeriană rusă din Siria. Nouă jurnalişti ruşi, inclusiv o echipă de televiziune de la Pervîi Kanal, se aflau printre pasageri.

ISTORICUL CORULUI ARMATEI ROŞII

Pentru a înţelege faima de care se bucură acest ansamblu coral trebuie mers pe firul istoriei Rusiei şi al fostei Uniuni Sovietice. Acest cor masculin a fost creat pentru a servi şi a susţine interesele patriei, pentru ”a ridica moralul trupelor” şi pentru a stimula ”idealul revoluţionar” al ţării.

Iniţial, mai multe ansambluri corale puteau să revendice apelativul ”Corul Armatei Ruse”.

Ansamblurile create în cadrul Armatei: 

Ansamblul Aleksandrov al armatei terestre, înfiinţat în 1928, sub tutela Ministerului Apărării Ruse. Acest ansamblu, sub conducerea creatorului său, Aleksandr Aleksandrov, este acela care a compus majoritatea cântecelor Armatei Roşii. Este, de asemenea, primul ansamblu coral militar care a fost creat în lume.

Ansamblul VVS al armatei aerului a fost înfiinţat în 1938 sub tutela Ministerului Apărării rus. În prezent, acest cor nu mai există.

Ansamblul Marinei din Armata Roşie, din Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Oceanul Pacific. Este încă în activitate, sub tutela Ministerului Apărării.

Ansambluri create în cadrul Poliţiei:

Ansamblul MVD, înfiinţat în 1939, sub tutela Ministerului de Interne rus, care reprezintă poliţia din această ţară. Denumirea iniţială era ”Corul NKVD”, NKVD fiind predecesorul celebrei poliţii secrete sovietice, cunoscută ulterior sub numele de KGB. În zilele noastre, corul este cunoscut sub denumirea Ansamblul Academic MVD. 

Ansamblul Aleksandrov şi Ansamblul MVD sunt singurele grupuri muzicale care au în prezent dreptul de a folosi denumirea ”Corul Armatei Roşii”.

EVOLUŢIA ANSAMBLULUI ALEKSANDROV AL MINISTERULUI APĂRĂRII RUSE

Prima formulă a Corului Armatei Roşii conţinea doar 12 soldaţi-artişti, care au susţinut primul lor spectacol pe 12 octombrie 1928, pe scena Casei Centrale a Armatei, sub conducerea lui Aleksandr Aleksandrov, un profesor de muzică de la Conservatorul din Moscova.

În 1929, Ansamblul Aleksandrov a efectuat un turneu în regiunile îndepărtate ale fostei U.R.S.S., pentru a susţine moralul trupelor implicate în construirea reţelei de căi ferate din Extremul Orient.

În 1933, corul avea deja 300 de membri, repartizaţi în trei unităţi: un cor masculin, o orchestră şi un grup de dansatori. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Corul Armatei Roşii a susţinut peste 1.500 de reprezentaţii pe cele două fronturi sovietice, pentru a ridica moralul soldaţilor trimişi în luptă. ”Războiul Sacru” a fost unul dintre cele mai importante cântece din repertoriul corului din acea perioadă.

În 1946, după moartea lui Aleksandr Aleksandrov, fiul acestuia, Boris Aleksandrov, a preluat funcţia de director muzical al corului, pe care a deţinut-o până în momentul retragerii sale din activitate, în anul 1987.

În 1978, corul şi-a schimbat titulatura şi a devenit Ansamblul Academic Aleksandrov de cântec şi dans al Armatei ruse. Era fost dirijat de Viaceslav Korobko, iar coregrafia era asigurată de Leonid Kulikov.

STILUL MUZICAL ŞI MOMENTELE MARCANTE DIN REPERTORIUL CORULUI

Corul Aleksandrov, considerat cel mai mare ansamblu artistic din Rusia, este renumit pentru fineţea şi puritatea interpretării muzicale academice. Aranjamentele muzicale ale ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti - balalaica şi acordeonul cu butoane - cu instrumente de suflat din metal şi lemn. 

Repertoriul acestui ansamblu coral include piese ruseşti celebre, precum ”Kalinka” şi ”Katiusha”, dar şi prelucrări ale unor piese internaţionale la fel de celebre, lansate de trupele The Beatles şi Queen.

De-a lungul anilor, Corul Armatei Roşii a colaborat cu artişti de renume, precum Céline Dion, Jean-Jacques Goldman, Vincent Niclo, Julia Migenes,  Laurent Gerra.

Din palmaresul ansamblului rusesc nu lipsesc momente artistice extraordinare, precum concertul din 2004 susţinut la Vatican, cu binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea, şi un concert din 2007, care a avut loc la sediul Alianţei Nord Atlantice (N.A.T.O) de la Bruxelles.

COVERURI ALE PIESELOR ”GET LUCKY” ŞI ”HAPPY”

La începutul anului 2014, Corul Armatei Roşii a făcut senzaţie în presa internaţională, după ce a interpretat celebrul single ”Get Lucky” al grupului electro-pop Daft Punk la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate în 2014 la Soci. Evenimentul a fost vizionat de 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă.  

Pe 1 ianuarie 2015, Corul Armatei Roşii a impresionat încă o dată, sărbătorind Anul Nou cu un cover al celebrei piese ”Happy”, interpretată de artistul american Pharell Williams.

Popularitatea ansamblului i-a inspirat şi pe alţi artişti aflaţi în căutarea celebrităţii. În 2013, o falsă trupă, care pretindea că era Corul Armatei Roşii, a înregistrat un cover al cântecului ”Skyfall”, interpretat de Adele, iar videoclipul acelui cover, publicat pe platforma YouTube, a fost vizionat de mai multe mii de persoane.

Corul Armatei Roşii a susţinut concerte şi în România, cele mai recent având loc în septembrie 2015, la Cluj-Napoca, şi în octombrie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti. Corul intenţiona să participe şi la ediţia 2017 a Eurovision, programată să se desfăşoare în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.