Confruntaţi cu condiţiile de muncă precare şi cu nesiguranţa tot mai mare a profesiei lor, aproximativ cincizeci de artişti de efecte speciale de la Marvel vor forma pentru prima dată un sindicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este o premieră în istoria cinematografiei americane. După greva scenariştilor de la Hollywood de la începutul lunii mai, căreia i s-a alăturat greva actorilor de la 14 iulie, artiştii de efecte speciale (VFX) de la Marvel ar putea să se alăture în curând mişcării.

Nemulţumiţi de condiţiile lor de muncă, peste cincizeci de creatori şi tehnicieni angajaţi de studiouri au votat pentru a se sindicaliza la International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) - un organism care reprezintă aproximativ 168.000 de tehnicieni şi artizani din teatru, film şi televiziune din Statele Unite şi Canada - pentru a-şi apăra drepturile, după cum relatează Vulture.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Acesta este un prim pas istoric pentru ca artiştii din industria efectelor vizuale să se unească într-o voce colectivă pentru a cere respect pentru munca lor”, a declarat Mark Patch, şeful filialei VFX a IATSE, într-un comunicat.

Suprasolicitare şi salarii mici

Din 2022, artiştii de efecte speciale au denunţat mediul de lucru „toxic” de la studiourile Marvel, conduse de Kevin Feige, şi au arătat cu degetul spre supraîncărcarea constantă a muncii, dublată de salarii proaste.

La fel ca şi colegii lor actori şi scenarişti aflaţi în grevă, aceşti angajaţi cer o mai bună protecţie şi salarii mai mari, în faţa insecurităţii crescânde privind profesia lor.

„Timp de aproape o jumătate de secol, artiştilor de efecte vizuale li s-au refuzat aceleaşi protecţii şi beneficii de care colegii lor s-au bucurat încă de la începuturile industriei cinematografice la Hollywood”, a declarat Mark Patch.

„Timpii de rotaţie nu se aplică în cazul nostru, orele suplimentare nu se aplică în cazul nostru, iar echitatea salarială nu se aplică în cazul nostru. Efectele vizuale trebuie să devină o industrie sustenabilă şi sigură”, a concluzionat coordonatorul IATSE VFX, Bella Huffman.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.