Preşedintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice luptele cu tauri în ţară, marcând astfel sfârşitul unei practici care a fost recunoscută de Constituţie ca făcând parte din cultură, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa unei mulţimi adunate în arena din centrul oraşului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită "Fără 'Olé'", menită să pună capăt, potrivit lui Petro, "dreptului de a ucide" animale ca formă de divertisment.

"Cultura, darămite justiţia, nu poate spune că este o cultură să ucizi fiinţe simţitoare, fiinţe vii, de plăcere", a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curţii Constituţionale din 2018 care a permis luptele cu tauri în oraşele şi satele cu tradiţie taurină.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Dacă ne distrăm ucigând animalul, atunci ne vom distra ucigând fiinţe umane", a subliniat Petro în faţa activiştilor pentru drepturile animalelor şi a cetăţenilor care scandau "Fără 'Olé'", un slogan care a însoţit proiectul de lege adoptat în Congres la sfârşitul lunii mai.

Luana Delgado, influencer şi militantă anticoridă, a subliniat că promulgarea acestei legi a avut loc în această arenă de tauri, "un loc unde obişnuiam să vedem sânge, unde obişnuiam să vedem moarte, iar acum vom vedea cultură".

Legea are un domeniu de aplicare naţional şi interzice alte spectacole cu tauri, locurile de desfăşurare a luptelor cu tauri fiind transformate în spaţii culturale.

"Astăzi punem capăt unei lungi istorii de suferinţă", a declarat Jesus Merchan, un activist pentru drepturile animalelor.

Legea va intra în vigoare în 2027, iar în această perioadă "de tranziţie", statul va trebui să garanteze locuri de muncă alternative pentru persoanele care depind direct sau indirect de luptele cu tauri şi să adapteze arenele de tauri ale ţării la activităţi sportive şi culturale.

Columbia se alătură astfel listei ţărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay şi Guatemala.

În Ecuador, Franţa, Mexic, Peru, Portugalia, Spania şi Venezuela încă se mai organizează lupte cu tauri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.