Chinese Theater, cel mai cunoscut cinematograf din lume, sărbătoreşte, joi, împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare. Miercuri seară, regizorul Ridley Scott a devenit cel de-al 304-lea star din industria filmului care şi-a lăsat amprentele mâinilor şi picioarelor în cimentul din faţa renumitului cinematograf hollywoodian, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai mari vedete ale cinematografiei americane şi mondiale au fost premiate în acest fel - prin lăsarea pentru posteritate a amprentelor mâinilor şi picioarelor - în plăcuţe de ciment amplasate în faţa acestui cinematograf emblematic, care sărbătoreşte, joi, împlinirea vârstei de 90 de ani.

Considerat de mulţi experţi drept ”un centru al lumii cinematografice”, renumitul Chinese Theater a traversat timpurile, reuşind să supravieţuiască unui număr de 16 mandate prezidenţiale americane, unui război mondial şi a trei seisme majore.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Miercuri seară, regizorul Ridley Scott a devenit cel de-al 304-lea star din industria filmului care şi-a lăsat amprentele mâinilor şi picioarelor în cimentul din faţa Chinese Theatre, la fel ca alţi actori celebri imortalizaţi în această manieră, precum John Wayne, Sophia Loren, Jack Nicholson şi Brad Pitt.

Amprentele în ciment lăsate de Ridley Scott (Foto: Twitter)
Amprentele în ciment lăsate de Ridley Scott (Foto: Twitter)

”Este o mare onoare dacă eşti plasat acolo. Când te uiţi şi vezi numele oamenilor care au fost premiaţi astfel, de nouă decenii, e incredibil”, a subliniat Levi Tinker, istoric al cinematografiei. ”Vedeţi numele celor mai mari, mai străluciţi şi mai legendari din istoria Hollywoodului”, a adăugat el.

Totul a început atunci când impresarul Sid Grauman, una dintre cele mai cunoscute personalităţi din cinematografie din anii 1920, a închiriat o clădire care era fosta locuinţă a actorului Francis X. Bushman pentru a deschide un cinematograf, după ce a strâns 2 milioane de dolari, pe 18 mai 1927.

Actriţa de filme mute Norma Talmadge a făcut un pas greşit şi a călcat într-o placă de ciment proaspăt turnat pe acel şantier, în timpul renovărilor, sub privirile lui Sid Grauman, care a văzut o oportunitate în acel eveniment. Primind cu un zâmbet scuzele stânjenite ale actriţei, impresarul a spus că va folosi amprentele lăsate de Norma Talmadge pentru a promova evenimentul care va marca inaugurarea cinematografului.

De atunci, vedetele din industria filmului au considerat ceremonia amprentelor ca pe un vârf al carierei lor, iar unele dintre ele chiar au adăugat câteva elemente fanteziste în timpul acelor show-uri cu public.

- Cercelul lui Marilyn -

În 1953, Shirley Temple, cea mai tânără dintre actorii astfel premiaţi, pe atunci în vârstă de şase ani, a mers prin ciment cu picioarele goale. A fost o bună manieră pentru a deturna atenţia presei, care începuse să devină prea insistentă pe un alt subiect: celebra fetiţă tocmai îşi pierduse un dinte. 

Marilyn Monroe voia să plaseze in diamant în punctul de pe litera ”i” din semnătura ei, însă a renunţat în cele din urmă la acea idee, după a fost convinsă de organizatori în legătură cu faptul că piatra preţioasă ar fi urmat să fie foarte repede furată. În schimb, actriţa a plasat în acel spaţiu un cercel - a cărui parte superioară a fost, într-adevăr, furată.

Actorul de comedie Mel Brooks şi-a lăsat amprentele mâinilor în cimentul de la Chinese Theatre, însă, spre amuzamentul fotografilor, a purtat o proteză manuală, iar amprenta mâinii sale drepte prezintă şase degete. 

Actriţa Whoopi Goldberg a lăsat în plăcuţa ei de ciment, alături de amprentele mâinilor, pe cele ale celebrelor sale cozi împletite (dreadlocks).

”Am putea să credem că după tot acest timp nu mai există locuri libere, dar de fapt ele sunt destul de multe, fiind disponibile pentru mulţi ani de acum înainte”, a spus Levi Tinker, recunoscând totuşi că anumite nume mari de la Hollywood lipsesc din colecţia de amprente de la Chinese Theater.

Audrey Hepburn este una dintre puţinele personalităţi care au refuzat invitaţia. James Dean a murit într-un accident de automobil în 1955, la vârsta de 24 de ani, cu doar câteva zile înainte de ceremonia programată pentru lăsarea amprentelor în cimentul de la Hollywood.

Mai vechi decât gala premiilor şi decât stelele de pe Walk of Fame, aflate în apropiere, celebrul Chinese Theater primeşte între 5 milioane şi 6 milioane de vizitatori în fiecare an, acest număr fiind comparabil cu cel al turiştilor din Capela Sixtină de la Roma.

Aflat în prezent în proprietatea unui grup de investiţii privat, Chinese Theater propune în continuare cinefililor între 35 şi 50 de avanpremiere ale unor filme în fiecare an - mai mult decât oricare alt cinematograf din lume.

Alwyn Hight Kushner, care administrează acest cinematograf ce dispune de un singur ecran, a coordonat lucrările de modernizare din 2013 în urma cărora Chinese Theater a fost înzestrat cu cea mai mare sală IMAX din lume, pendulând astfel cu succes pe firul subţire care separă istoria de modernitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.