Cel mai romantic traseu din Cinque Terre a fost închis timp de 12 ani şi va fi redeschis pentru vizitatori datorită noilor măsuri de siguranţă, potrivit BBC.
Cel mai romantic traseu de drumeţie din Cinque Terre - numit Via dell'Amore (Calea iubirii) - se redeschide în Italia la 27 iulie, la 12 ani după alunecarea de teren din septembrie 2012, când patru turişti australieni au fost răniţi şi a scos în evidenţă nevoia stringentă de renovări şi măsuri de siguranţă sporite a zonei. Traseul de 800 de metri, sculptat în stânci abrupte cu vederi uluitoare asupra Mării Ligurice, are o istorie de 104 ani şi un viitor care depinde în mod crucial de conservarea peisajelor de coastă din Italia.
Înainte de a fi închis în 2012, acest traseu uimitor era unul dintre cele mai populare din reţeaua de 130 km de trasee care străbate "cele cinci ţinuturi" care dau numele Cinque Terre; leagă borghi (sate) medievale multicolore din Riomaggiore şi Manarola.
Astăzi, Riomaggiore şi Manarola - sate "verticale" cocoţate pe stânci maiestuoase, cu case suprapuse - atrag milioane de turişti, toţi urmărind o fantezie italiană în tehnicolor. Dar, la origine, acestea erau aşezări simple de agricultori care navigau pe mare (nu pescari, aşa cum se crede); conectate doar printr-un traseu străvechi peste un vârf abrupt, atât de greu de traversat încât comunicarea era rară. Locuitorii din cele două sate minuscule vorbeau dialecte diferite.
Dar, în timpul construcţiei căii ferate între oraşele Genova şi La Spezia, la sfârşitul secolului al XIX-lea, porţiuni dintr-o potecă de piatră au fost săpate în stâncă pentru muncitorii şi măgarii care transportau materiale şi explozibili.
Fabrizia Pecunia, actualul primar din Riomaggiore, explică: "Au văzut această bucată de drum pe partea Riomaggiore şi o altă porţiune pe partea Manarola şi şi-au spus: 'De ce să nu creăm o legătură?' Construcţia noului traseu pietonal a început în 1920 şi s-a încheiat aproximativ 11 ani mai târziu. "Bunicul meu Brizio Bonanini a fost unul dintre oamenii care l-au construit", spune Pecunia. "Şi sunt atât de mândră de el".
Cu privelişti uimitoare ale mării la apusul soarelui şi un peisaj stâncos dramatic deasupra valurilor care se sparg la aproximativ 30 de metri mai jos, acest traseu plat şi uşor de străbătut a devenit o soluţie ideală şi practică pentru întâlniri, nu departe de centrele medievale ale satelor. Apoi, un anonim a scris "Via dell'Amore" pe peretele stâncos, dând astfel căii numele său romantic. Cincizeci de ani mai târziu, în anii 1970, autorităţile locale au instalat bănci dedicate figurilor mitologice ale pasiunii, de la Cupidon la Eros.
Ministrul Turismului, Daniela Santanchè, care va inaugura traseul la sfârşitul acestei luni, explică de ce a durat atât de mult redeschiderea: "Aţi văzut Liguria? Este o regiune subţire care se înalţă abrupt de la mare. A trebuit să exploatăm întregul munte şi să ne asigurăm că totul este complet sigur".
"A costat în total 22 de milioane de euro", adaugă primarul, descriind modul în care diferitele entităţi locale şi naţionale implicate au trebuit să strângă fonduri, să convină asupra unui plan, să treacă prin toată birocraţia şi, în cele din urmă, să construiască un sistem de hamuri, plase şi ancore pentru a preveni căderile de pietre şi pentru a proteja traseul, fără a-i ruina frumuseţea naturală. "Şi acum, dacă mergeţi, vă veţi îndrăgosti de el", spune Santanchè. "Nu este întâmplător că se numeşte Calea Iubirii".
Vizitatorii vor putea parcurge din nou traseul începând cu 27 iulie, rezervându-şi biletul online sau la casele de bilete ale parcului. Un număr maxim de 400 de persoane vor putea parcurge traseul pe oră - o nouă politică menită să limiteze supraaglomerarea - iar parcul, unul dintre cele mai mici, dar mai dens populate din Italia, cu 4.000 de locuitori pe o suprafaţă de 3.800 de hectare, speră să monitorizeze numărul de vizitatori şi să informeze turiştii cu privire la gradul de aglomerare al parcului.
Cum se vizitează Cinque Terre
Cele "cinci ţinuturi" - Monterosso al Mare, Vernazzo, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore - sunt toate cuprinse în Parcul Naţional Cinque Terre, inclus în lista UNESCO, şi sunt întreţesute de 48 de trasee de intensitate variabilă. Cel mai convenabil mod de a explora este cu trenurile Cinque Terre Express, care circulă la fiecare 20 de minute şi trec prin toate cele cinci oraşe. Se pot vizita satele şi cu feribotul. Patru dintre traseele parcului sunt acum accesibile persoanelor cu handicap.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.