„Le livre d'image”, cel mai nou film al lui Jean-Luc Godard, şi „Girl” al belgianul Lukas Dhont, câştigătorul Caméra d'Or, vor fi proiectate în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2018, ce va va avea loc între 19 şi 28 octombrie.
Drama „Girl” a fost recompensată cu patru premii la Festivalul de Film de la Cannes şi este propunerea Belgiei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2019.
Filmul despre un adolescent transgender care visează să devină balerin profesionist, lungmetrajul de debut al lui Dhont, a avut premiera anul acesta în secţiunea Un Certain Regard la Cannes.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Border”, de Ali Abbasi, câştigătorul premiului Un Certain Regard, o are în prim plan pe Tina, un ofiţer vamal, apreciată de colegi pentru abilitatea ei de a recunoaşte sentimentele de vinovăţie sau ruşine în oameni. Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj (după „Shelley”, 2016, în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal) şi pentru prima oară la Cannes. La rândul lui, „Border” este propunerea Suediei la premiile Oscar.
Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Jean-Luc Godard, susţinut de François Truffaut şi de alţi mari cineaşti din noul val francez, a condus revolta care a întrerupt festivalul de la Cannes din 1968. Datorită acestui eveniment, în 1969 s-a născut secţiunea independentă Quinzaine des Realisateurs, unde aveau să fie prezentate filme curajoase, alese fără vreun fel de constrângere ideologică. „În fiecare mare cineast se ascunde un anarhist”, a spus Jean-Luc Godard la conferinţa de presă de la Cannes de anul acesta. Regizorului i-a fost acordat un Palme d'Or Special pentru cel mai recent film al său, „Le livre d'image”. Filmul „reia multe dintre temele abordate anterior de regizor, dar o face cu o neaşteptată urgenţă şi o viscerală stranietate. Este un film-eseu în limbajul corporal al unui horror”, a consemnat The Guardian.
„Capharnaüm”, realizat de actriţa şi regizoarea libaneză Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul Juriului în competiţia oficială. Labaki a debutat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, cu filmul „Caramel” (2007) şi a continuat în secţiunea Un Certain Regard cu „Where do we go now?” (2011).
Filmul spune povestea unui băieţel care decide să-şi dea în judecată părinţii pentru că l-au adus pe lume. „Capharnaüm” a fost filmat în Beirut, timp de şase luni, iar regizoarea a folosit cu precădere actori neprofesionişti. După premiera de la Cannes a fost aplaudat timp de 15 minute în picioare. „Capharnaüm” este propunerea Libanului pentru o nominalizare la premiile Oscar.
Un alt film care va fi prezentat la Bucureşti este „Donbass”, recompensat cu premiul pentru regie în secţiunea Un Certain Regard. Regizorul Sergei Loznitsa vorbeşte despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naţionalişti ucraineni şi susţinători ai Republicii Populare Doneţk, un proto-stat susţinut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăţi afectate de ani întregi de manipulări şi propagandă. „Donbass” este al patrulea film cu care regizorul ucrainean ajunge la Cannes. Acum, el este propunerea Ucrainei pentru o nominalizare la Oscar 2019.
„Capharnaüm” şi „Le livre d'image” sunt distribuite în România de Independenţa Film.
Proiecţiile din programul celei de-a noua ediţii a festivalului vor avea loc la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinemateca Union şi Cinema Muzeul Ţăranului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.